Ministerul Justiţiei doreşte modificarea legislaţiei RM pentru a facilita activităţile mediului de afaceri

Iniţiativă legislativă propusă de Ministerul Justiţiei prevede remedii pentru ca agenţii economici să poată recunoaşte vinovăţia pentru infracţiunea comisă, înlătura consecinţele acesteia şi achita la buget sancţiuni pecuniare.
Reprez. Ministerului Justiţiei la discuţii cu membrii Consiliului Economic din RM
Reprez. Ministerului Justiţiei la discuţii cu membrii Consiliului Economic din RM (facebook.com/ministerul justitiei)

Iniţiativele legislative anunţate recent de Ministerul Justiţiei, propuse pentru a facilita activitatea de afaceri, au fost analizate de Consiliul Economic de pe lângă prim-ministru. Discuţiile au generat propuneri, obiecţii şi argumente pentru ajustarea proiectului de lege ce urmează să fie în curând promovat pentru aprobare.

Potrivit Ministerului Justiţiei, modificările propuse vizează reglementări noi pentru anumite categorii de infracţiuni din domeniul economic şi urmează a fi incluse în Codurile: Contravenţional, Penal, şi de Procedură Penală.

“Modificările Codului Penal din ultimii ani au impus măsuri punitive, acestea împreună cu multiplele sancţiuni prevăzute de norme din Codul Fiscal, Vamal, constrâng excesiv condiţiile pentru dezvoltarea afacerilor şi duc la blocaje, ce reduc inclusiv din atractivitatea pentru investitorii străini. Astfel, sunt propuse intervenţii în lege pentru anumite categorii de infracţiuni uşoare, cu scopul de a reduce pedeapsa şi de a o exclude”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Totodată, sunt propuse remedii pentru ca agenţii economici să poată recunoaşte vinovăţia pentru infracţiunea comisă, înlătura consecinţele acesteia şi achita la buget sancţiuni pecuniare. Modificările mai vizează competenţele organelor de control ce vor deveni organe constatatoare, restricţii pentru efectuarea percheziţiilor, sechestrelor, reducerea sancţiunilor privative de libertate şi creşterea celor pecuniare.

Consiliul Economic de pe lângă prim-ministru este format din anul 2011 şi are 71 membri. Acesta este o structură consultativă fondată pentru a facilita interacţiunea dintre reprezentanţii mediului de afaceri şi formatorii de politici publice, reprezentanţii autorităţilor centrale. Misiunea acestei platforme este de a dezvolta un climat socio-economic sănătos, un mediu de afaceri nediscriminatoriu, transparent şi favorabil investiţiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe