UPDATE: Sesizarea Guvernului RM privind interimatul funcţiei de preşedinte a fost examinată de CCM

R. Moldova este o ţară parlamentară, iar preşedintele nu poate cauza blocaje instituţionale şi instabilitate politică, afirmă Pavel Filip.
Guvernul Republicii Moldova
Guvernul Republicii Moldova (Epoch Times)

UPDATE: Magistraţii de la Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) l-au suspendat vineri pe Igor Dodon şi l-au înlăturat de la numirea în funcţie a popular - europeanului Eugeniu Sturza, fără însă să spună concret cine va semna în locul preşedintelui decretul de numire a ministrului Apărării, premierul sau speakerul Parlamentului.

”În temeiul articolului 91 din Constituţie, în ordinea exercitării interimatului, preşedintele Parlamentului sau prim-ministrul va emite, în calitate de preşedinte interimar, decretul de numire în funcţia de ministru al Apărării şi va primi jurământul acestuia”, a hotărât CCM în baza sesizării Guvernului R. Moldova.

Potrivit Radio Europa Liberă, consilierul prezidenţial Maxim Lebedinschi a încercat să convingă judecătorii că decizia de acum trei zile a Înaltei Curţi nu poate fi aplicată pentru soluţionarea blocajului actual, deoarece ar produce efecte doar pentru viitor, dar fără succes.

Avizul Curţii Constituţionale este definitiv, nu poate fi supus nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

***

Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) anunţă că vineri la orele 12:00 va examina sesizarea Cabinetului de miniştri aprobată joi privind constatarea circumstanţelor pentru instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova în cazul desemnării ministrului Apărării. Sesizarea Guvernului a fost depusă la Curte pentru depăşirea blocajului instituţional generat de Igor Dodon prin încălcarea obligaţiei constituţionale de numire în funcţie a lui Eugen Sturza la propunerea repetată a prim-ministrului.

Astfel, în conformitate cu Hotărârea CCM din 17 octombrie privind interpretarea prevederilor articolului 98 alineatul (6) în conformitate cu articolele 1, 56, 91, 135 şi 140 din Constituţie, Executivul a solicitat constatarea circumstanţelor care justifică interimatul funcţiei de preşedinte al RM şi instituirea acestuia pentru asigurarea exercitării atribuţiilor constituţionale în scopul numirii candidatului propus de prim-ministru pentru funcţia de ministru al Apărării.

„Avem o situaţie când intervine interimatul funcţiei de preşedinte nu pentru o perioadă de timp, dar pentru o cauză. Şi această cauză este numirea ministrului Apărării. R. Moldova este o ţară parlamentară, iar preşedintele nu poate cauza blocaje instituţionale şi instabilitate politică”, a menţionat premierul Pavel Filip.

Amintim că la data de 12 septembrie, prim-ministrul RM a propus şefului statului candidatura lui Eugen Sturza pentru funcţia de ministru al Apărării, aceasta fiind respinsă de preşedinte. Ulterior, Filip a înaintat repetat aceeaşi candidatură, care din nou a fost respinsă de Igor Dodon. Astfel, pe data de 19 septembrie 2017, Executivul s-a adresat CCM pentru a clarifica acţiunile ce pot fi întreprinse de către prim-ministru şi deciziile care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care preşedintele refuză propunerea repetată de numire în funcţie a unui ministru.