Judecătorii din Moldova, convocaţi la Adunarea generală extraordinară

Recent, mai multe organizaţii ale societăţii civile din RM au semnalat un nivel redus de transparenţă în procesul de alegere a candidaţilor în noua componenţă a CSM.
Adunarea generală a judecătorilor din R. Moldova
Adunarea generală a judecătorilor din R. Moldova (csm.md)

Vineri, va avea loc şedinţa extraordinară a Adunării generale a judecătorilor (AGJ) din Republica Moldova pentru alegerea noii componenţe a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi a Colegiului Disciplinar.

AGJ urmează să aleagă 6 membri permanenţi în cadrul CSM, din rândul judecătorilor câte 2 reprezentând Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), curţile de apel şi judecătoriile, cât şi 2 membri supleanţi în CSM.

De asemenea, magistraţii trebuie să voteze pentru desemnarea a 5 membri permanenţi în Colegiul Disciplinar din subordinea CSM, din rândul judecătorilor: 2 reprezentând CSJ, 2 curţile de apel şi 1 judecătoriile, şi 5 membri supleanţi în Colegiul Disciplinar din rândul judecătorilor: 2 reprezentând CSJ, 2 curţile de apel şi 1 judecătoriile.

De menţionat că, recent, mai multe organizaţii ale societăţii civile din RM au semnalat un nivel scăzut de transparenţă în procesul de alegere a candidaţilor, publicarea întârziată a programelor lor de activitate şi lipsa interesului pentru organizarea unor dezbateri publice între candidaţii care au fost propuşi să fie aleşi în noua componenţă a CSM.

Ion Guzun, expert de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că, încă din 2016, Consiliul European vorbea despre gravele probleme din sistemul judecătoresc, despre lipsa independenţei şi despre alte probleme. Între timp, a avut loc aşa-zisa spălare a miliardului, furtul miliardului; există şi o serie de multe alte probleme, iar actorii principali au fost cei din sistemul judecătoresc. Tocmai de aceea mai multe organizaţii neguvernamentale din Moldova au considerat absolut necesară o procedură transparentă de alegere a candidaţilor la funcţia de membru în Consiliul Superior al Magistraturii.

“Eu cred foarte mult că judecătorii vor face o alegere bună, iar dacă nu au în lista candidaţilor pe cineva care să reprezinte interesele sau profilul lor, sau speranţele lor de a schimba sistemul judecătoresc, atunci să ia o decizie corespunzătoare la alegerile de vineri”, a concluzionat expertul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe