Oficial: Dorin Chirtoacă nu va participa la Referendum

Liberalii consideră că, în mod normal, lui Dorin Chirtoacă ar trebui să i se ofere şansa să se apere în faţa chişinăuienilor participând la referendumul de demitere a sa, însă Consiliul Electoral de Circumscripţie a decis să nu-i permită.
Dorin Chirtoacă în arest la domiciliu
Dorin Chirtoacă în arest la domiciliu (facebook.com)

Consiliul Electoral de Circumscripţie a decis, joi, 19 octombrie, că primarul suspendat Dorin Chirtoacă nu va fi înregistrat în calitate de participant la referendumul de demitere a sa. Hotărârea a fost luată de către şapte din cei zece membri ai Consiliului Electoral de Circumscripţie, după ce doi reprezentanţi s-au abţinut şi unul a fost împotriva acestei hotărâri, notează unimedia.info.

„În conformitate cu Art. 66, aliniatul 1 din Codul Electoral, acţiunile, inacţiunile şi hotărârile organelor electorale pot fi contestate la organul electoral ierarhic superior, prin urmare hotărârea Consiliului Electoral cu privire la refuzul de înregistrare în calitate de participant la referendum poate fi contestată la CEC”, a afirmat vicepreşedintele Consiliului Electoral de Circumscripţie, Vitalie Miron.

Prin intermediul unui proiect întocmit de vicepreşedintele Consiliului Electoral de Circumscripţie, în temeiul Codului Electoral, acesta a propus respingerea înregistrării lui Dorin Chirtoacă în calitate de participant la referendumul local privind revocarea sa.

Până la acest moment, în calitate de participant în campania electorală a referendumului de demitere a lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar general de Chişinău, s-a înregistrat doar Partidul Socialiştilor din Republica Moldova se arată într-un comunicat de presă al formaţiunii.

Cu o replică în acest sens a venit primarul suspendat, Dorin Chirtoacă, care a scris pe pagina sa de Facebook „la înmormântare fără „mort”... Tovarăşii ăştia, se ştie, vor să mă îngroape, ca primar cel puţin. Totuşi, de ce va temeţi? Ce se va întâmpla dacă o să ies şi o să-mi spun punctul de vedere şi după aia mă închideţi din nou, că doar referendumul nu anulează dosarele nesfârşite, iar justiţia "independentă" este în mâinile voastre?”.

La rândul său, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a specificat că pe de o parte există hotărârile judecătoreşti care îl ţin în arest la domiciliu fără probe, pe de altă parte este Codul Electoral care prevede că actele trebuiesc depuse personal. Cunoscând acest lucru, Dorin Chirtoacă a depus cererea de înregistrare şi participare prin procură, însă nu a fost acceptată de către Consiliului Electoral de Circumscripţie, a explicat Ghimpu.

"Vom ataca această decizie către CEC, instanţele de judecată, dar în zadar, legea nu funcţionează şi sunt convins că nici nu va funcţiona. Nouă nu ne rămâne decât să înregistrăm partidul (în calitate de participant), dar vom insista ca Dorin Chirtoacă să fie eliberat pentru a putea participa le Referendum în numele partidului", a conchis liderul PL.