Ministerul de Externe al RM: Mediatorii să ia o atitudine tranşantă faţă de acţiunile sfidătoare ale Tiraspolului

Autorităţile de la Chişinău şi-au exprimat consternarea în legătură cu deschiderea recentă a unei “reprezentanţe oficiale a Transnistriei la Moscova”, camuflată sub paravanul unei organizaţii obşteşti.
Intrevederea cu mediatorii şi observatorii în procesul reglementării transnistrene
Intrevederea cu mediatorii şi observatorii în procesul reglementării transnistrene (mfa.gov.md)
Ştefan Sârbu
01.02.2019

Diplomaţia de la Chişinău a solicitat tuturor mediatorilor şi observatorilor în procesul de reglementare transnistreană, în special Misiunii OSCE în Moldova şi preşedinţiei slovace în exerciţiu a OSCE, să ia o atitudine tranşantă faţă de acţiunile sfidătoare ale Tiraspolului, care subminează procesul de negocieri.

În cadrul unei întrevederi convocate joi, 31 ianuarie, cu şefii misiunilor diplomatice ale Federaţiei Ruse, Ucrainei, Slovaciei, Misiunii OSCE în Moldova, Statelor Unite ale Americii şi Uniunii Europene, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), Tatiana Molcean, a exprimat dezamăgirea şi consternarea autorităţilor moldoveneşti în legătură cu deschiderea recentă a unei “reprezentanţe oficiale a Transnistriei la Moscova”, camuflată sub paravanul unei organizaţii obşteşti.

„Autorităţile moldoveneşti consideră că acţiunea în cauză contravine flagrant prevederilor de bază ale Tratatului moldo-rus de prietenie şi cooperare, semnat în noiembrie 2001, precum şi angajamentelor asumate de către Federaţia Rusă în calitate de mediator imparţial in procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Secretarul de stat a atras atenţia şi asupra aşa-ziselor “decrete” ale lui Krasnoselski din 19 octombrie 2018 şi din 25 ianuarie 2019 prin care 7 localităţi de pe malul stâng al Nistrului din raionul Dubăsari (Doroţcaia, Coşniţa, Pohrebea, Pârâta, Cocieri, Molovata Nouă şi Vasilevca), precum şi localitatea Varniţa, de pe malul drept al Nistrului, se declară localităţi “aflate provizoriu sub controlul Republicii Moldova”.

Autorităţile R. Moldova consideră actele menţionate drept o provocare la adresa tuturor partenerilor internaţionali implicaţi în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, de natură să destabilizeze situaţia în Zona de securitate şi să creeze noi tensiuni între cele două maluri ale Nistrului.

În context, şeful oficiului Misiunii OSCE la Chişinău, Claus Neukirch, s-a declarat a fi îngrijorat de „evoluţiile recente cu privire la satul Varniţa şi deschiderea unui centru socio-cultural transnistrean la Moscova”, menţionând că astfel de acţiuni ar putea submina încrederea construită în ultimii ani în procesul de reglementare transnistreană.

Claus Neukirch a îndemnat părţile să se preocupe de cursul de interacţiune constructivă şi de consolidare a încrederii abţinându-se de la orice acţiuni unilaterale care ar putea fi percepute ca provocatoare sau care ar duce la tensiuni, se notează untr-un comunicat OSCE. „Este clar în egală măsură că satul Varniţa este administrat de autorităţile locale confirmate în cadrul alegerilor locale moldoveneşti din iunie 2015.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor