Meniu special: Mielul - altfel preparat

Costiţă umplută de miel
Costiţă umplută de miel (Maria Matyiku / Epoch Times)

Costiţele de miel umplute pot rivaliza oricând cu tradiţionala friptură de miel la cuptor. Pe lângă faptul că sunt deosebit de gustoase, preparându-le în acest fel, vom avea friptură şi drob de miel la un loc.

Iată o reţetă tradiţională de familie, pe care o facem aproape în fiecare an.

Ingrediente pentru friptură:

  • costiţele de la o jumătate de miel
  • Ulei de măsline
  • Oregano, sare, piper, paprică

Pentru umplutură:

  • 250 g de măruntaie de miel fierte
  • 250 g ciuperci
  • 2 ouă
  • 2 legături de ceapă verde/ usturoi
  • 1 legătură de pătrunjel verde/ mărar

Modul de preparare:

Măruntaiele se spală bine, apoi se pun la fiert în apă clocotită, cu puţină sare şi boabe de piper. După ce au fiert, organele se scurg de apa în care au fiert şi după ce se răcesc, se dau prin maşina de tocat.

Între timp, se taie mărunt ceapa/ usturoiul, ciupercile şi frunzele de pătrunjel/ mărar.

Se amestecă tocătura cu ceapa, usturoiul şi verdeaţa, apoi se adaugă ouăle, pesmet, sare şi piper. Se omogenizează bine compoziţia.

Carnea de miel se spală bine, apoi se zvântă. Îi facem un buzunar pe sub pieliţă, apoi umplem cu compoziţia gata pregătită, fără a-l îndesa prea tare. După ce l-am umplut, prindem capetele cu scobitori, în aşa fel ca umplutura să nu iasă pe dinafară.

Se unge bine mielul cu ulei de măsline, se condimentează cu sare, piper, paprica şi oregano, apoi se aşează într-o tavă, cu coastele în jos şi buzunarul umplut în sus. În tava de friptură se pune o cană de apă, sare şi piper, după care se acoperă cu o folie de aluminiu.

Se pune în cuptorul încins, la foc mediu, pentru o jumătate de oră, după care se continuă la foc mic, până când se rumeneşte (cam două ore). Se scoate tava din cuptor, se îndepărtează folia şi se încearcă carnea dacă e pătrunsă. Cu ajutorul unei linguri, se toarnă bine peste friptură din zeama din tavă. Se pune din nou la cuptor pentru vreo 15-20 minute.

După ce s-a răcorit, se scot cu grijă scobitorile. Se poate porţiona tăind cu grijă de-a lungul coastelor, în aşa fel încât fiecare felie, să aibă câte o coastă sau două de miel. Aşezăm bucăţile astfel tăiate pe un platou.

Se poate servi alături de diferite garnituri de legume şi salate asortate, sau ca atare, cu muştar, hrean sau salată de sfeclă roşie.

Ca şi garnitură, noi am pregătit cartofi la cuptor asezonaţi cu oregano, alături de o salată cu andive şi ridichi.

Va dorim poftă bună!