Tocăniţă din gălbiori cu carne şi usturoi

Tocăniţă din gălbiori cu carne şi usturoi
Tocăniţă din gălbiori cu carne şi usturoi (Maria Matyiku / Epoch Times)

Tocăniţa de gălbiori sau alte ciuperci de pădure este populară cu precădere în zonele de deal şi munte unde se pot culege proaspete din pădure. Dacă alături de ciuperci adăugaţi şi câteva bucăţele de carne de miel, porc, pui sau alt fel de carne pe care o aveţi la îndemână, rezultatul final este o mâncare gustoasă şi săţioasă, plină de arome, ce poate satisface pe deplin cele mai pretenţioase gusturi.

Ingrediente:

1/2 kg carne de miel, porc, vită sau pui,
1/2 kg de gălbiori sau alte ciuperci,
2-3 linguri de ulei,
2 cepe medii,
1 ardei (opţional),
3-4 căţei de usturoi,
1 linguriţă de paprică dulce,
1 lingură cu vârf de faină(sau amidon),
sare, piper după gust,
pătrunjel sau mărar

Modul de preparare:

Carnea se spală în apă rece, se curăţă de grăsimea care este mai groasă şi se porţionează în bucăţele mici.

Ceapa, ardeiul şi un căţel de usturoi se toacă mărunt, apoi se călesc în puţin ulei, până când ceapa devine sticloasă. Se adaugă o linguriţă de paprică şi carnea tăiată în bucăţele. Se continuă amestecarea cărnii, întorcându-se pe toate părţile, până când aceasta prinde o crustă subţire, după care se toarnă apă, atât cât să acopere bine carnea.

Se pune sare şi piper, apoi se acoperă oala cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mic. Se verifică din când în când şi dacă sosul scade prea mult, să mai adaugă puţină apă fierbinte.

Între timp curăţăm gălbiorii şi îi clătim rapid în jet de apă.

Când carnea este aproape fiartă se adaugă gălbiorii, se mai adaugă puţină sare dacă este nevoie şi se lasă să fiarbă în continuare până când gălbiorii sunt pătrunşi. Se adaugă usturoiul mărunţit bine sau dat prin presa de usturoi.

Dacă sosul e prea subţire, se poate îngroşa cu o lingură de făină sau amidon amestecată cu apă rece. Se ia de pe foc şi se presară cu pătrunjel verde sau mărar tăiat mărunt.

După preferinţă, tocăniţa se serveşte fierbinte cu mămăliguţa sau pâine.