Reţete de sezon: cum să prepari cel mai bun pesto de urzici

Pasta este gata de servit. Vă dorim poftă bună!
Pasta este gata de servit. Vă dorim poftă bună! (Maria Matyiku / Epoch Times)

Pesto de urzici, combinat cu busuioc şi rucola, este pe departe una dintre cele mai fine şi aromate paste de sezon preparare acasă.

Pe lângă faptul că această pastă e deosebit de gustoasă, este şi foarte sănătoasă, datorită în special elementelor nutritive unice ale urzicilor culese în această perioadă, cât sunt încă tinere. Fiecare ingredient îşi aduce aportul la gustul şi aroma pastei finale, balansând frumos aroma busuiocului şi a usturoiului cu gustul uşor iute al rucolei; iar nucile bogate în fibre şi brânza îi dau consistenţă.

Este o pastă versatilă cu întrebuinţaţi multiple. Se poate folosi simplu, ca aperitiv. Pastele fierte, peste care se aruncă câteva lingurile de pesto, sunt de-a dreptul delicioase. Cu siguranţă nu veţi regreta dacă veţi adăuga o linguriţă de pesto la marinarea cărnii de miel sau pui înainte de-a o frige pe grătar. Lista poate continua, în funcţie de imaginaţia şi preferinţele fiecăruia.

Ingrediente:

2 căni de urzici,
1/2 cană de rucola,
1 cană de busuioc,
1/4 cană de nuci sau seminţe de pin,
5-6 căţei de usturoi,
100 g brânza albastră (opţional),
1/3 cană de ulei de măsline,
sare şi piper după gust,
100 g de parmesan ras mărunt,

Modul de preparare:


Urzicile se curăţă de codiţe, se spală bine în mai multe ape, după care se fierb în apă cu puţină sare aproximativ 15 min. Urzicile se strecoară de apa în care au fiert, se storc bine şi se toacă mărunt.

Usturoiul se pune la copt, iar seminţele de pin sau nucile se rumenesc pentru câteva minute la cuptor.

Folosind un robot de bucătărie sau un blender, se mixează urzicile, rucola şi busuiocul mărunţit împreună cu usturoiul copt, seminţele de pin, feliile de brânză şi o parte din uleiul de măsline.

Pasta obţinută se transferă într-un castron, se condimentează cu sare şi piper proaspăt râşnit. Dacă pasta este prea vârtoasă, se adaugă ulei atâta cât să aducă pasta la consistenţa dorită, iar la sfârşit se amestecă brânza parmigiano rasă fin. Pasta se pune în borcănele care se păstrează la frigider.

Ca sugestie de servire, puteţi tăia câteva felii de franzelă pe care le prăjiţi la cuptor. Se întinde pasta de urzici, iar pe deasupra se poate orna cu o feliuţă de ardei proaspăt ori gogoşar murat sau copt. Vă dorim poftă bună!

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.