Ruladă de miel umplută cu drob şi ouă de prepeliţă

Ruladă de miel umplută cu drob  şi ouă de prepeliţă
Ruladă de miel umplută cu drob  şi ouă de prepeliţă (Maria Matyiku / Epoch Times)

Drobul de miel este un preparat culinar tradiţional românesc. În funcţie de zona geografică, întâlnim variaţii uşoare în prepararea pastei, care mai de care mai gustoase. În zilele noastre moderne, chiar dacă în esenţă reţeta umpluturii se păstrează, forma de prezentare variază în funcţie de pretenţiile şi preferinţele fiecăruia: de la tradiţional la variante mai sofisticate.

Vă prezentăm mai jos o ruladă făcută din pulpă de miel, umplută cu drob şi ouă de prepeliţă. Este o delicateţe, care indiferent de sezon, poate fi servită la mese festive, onomastice, etc.

Ingrediente pentru ruladă:

1 kg de pulpă de miel fără os,
coaja rasă şi sucul de la o lămâie,
3 linguri cimbru amestecat cu oregano,
2 linguri de unt sau ulei de măsline,
sare şi piper după gust,
100 g de spanac sau câteva linguriţe de pesto( opţional),
piper negru proaspăt măcinat, paprică dulce,
1/2 cană de apă sau supă strecurată în care au fiert organele de miel,
1 morcov, 1 ţelină

Ingrediente pentru drobul de miel:

1 kg de organe de miel fierte (plămâni, ficat, splină, rinichi, inimă),
câteva bucăţi de carne cu grăsime (opţional),
2 legături ceapă verde sau o bucată de praz,
1 legătură de pătrunjel sau mărar,
100 g pesmet,
1 ou,
sare, piper

8-10 ouă de prepeliţă fierte şi decojite

Modul de preparare:

Mai întâi, pulpa de miel se taie în bucăţi ca de şniţel, care se bat cu bine ciocanul de şniţele. Se presară cu sare, piper, cimbru şi oregano pe ambele părţi. Feliile de carne se stropesc cu suc de lămâie şi se pun într-un vas la marinat.

Între timp se prepară umplutura de drob. Organele de miel se ţin jumătate de oră în apă rece în care s-au pus 3 linguri de oţet, după care se limpezesc bine. Plămânii se înţeapă din loc în loc, iar rinichii se curăţă bine de pieliţe.

Organele se pun la fiert în apă fierbinte cu sare. Se pune în oală mai întâi inima, splina, rinichii, plămânii şi bucăţile de carne. Organele fierte se lasă la răcit, apoi se curăţă de pieliţe, oase şi zgârciuri.

Se curăţă şi se taie mărunt ceapa sau prazul, după care se pun într-o tigaie cu 2 linguri de ulei. Se adaugă ficatul tăiat în bucăţele şi se amestecă din când în când. Când ficatul este pătruns, se dă la o parte şi se lasă să se răcească.

Ficatul, împreună cu organele fierte şi mărunţite se dau prin maşina de tocat.

Pasta măcinată se pune într-un castron, apoi se adaugă pătrunjelul, pesmetul, oul crud, sare şi piper după gust. Se amestecă bine până când toate ingredientele se încorporează bine.

Cuptorul se încălzeşte la 175 ° C. Se pregăteşte tava în care se va pune rulada la cuptor.

Bucăţile de carne marinate se aşează una lângă cealaltă, petrecând puţin marginile, până când se formează un dreptunghi. Peste carne se întinde un strat uniform de 1-1.5 cm de drop, lăsând libere marginile laterale. Pe mijloc se întinde spanacul opărit sau pasta de pesto, peste care se aşează ouăle de prepeliţă. Marginile exterioare ale dreptunghiului se aduc spre interior, având grijă să se petreacă bine unele peste celelalte, cât puteţi de strâns. La sfârşit, ruloul de carne se leagă bine cu sfoară alimentară.

Ruloul obţinut se unge cu unt topit la temperatura camerei sau cu ulei, după care se presară paprică, coaja rasă de la o lămâie, piper şi puţină sare.

Se pune în tavă, după care se adaugă morcovul tăiat rondele şi ţelină în cubuleţe. În tavă se pune o jumătate de cană de apă sau de supa strecurată în care au fiert organele de miel.

Rulada va sta la cuptor aproximativ o oră şi jumătate. Când carnea este pătrunsă, scoateţi friptura din cuptor şi lăsaţi-o deoparte 10-15 minute. Se feliază şi se aşează pe un platou de servire.

Se serveşte ca atare alături de o salată, sau cu diferite garnituri de cartofi, spanac, pilaf, etc. Vă dorim poftă bună!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.