Marea Britanie acuză Iranul de vânzarea ţiţeiului de pe Adrian Darya în Siria

Dominic Raab
Dominic Raab (Tolga Akmen/AFP via Getty Images)

Ministrul de Externe al Marii Britanii a declarat marţi că tancul petrolier iranian Adrian Darya şi-a vândut ţiţeiul regimului Assad din Siria, încălcând asigurările pe care le-a dat atunci când a fost eliberat din Gibraltar.

Nava, numită anterior Grace 1, a fost sechestrată pe 4 iulie, cu ajutorul Marinei Regale, din cauza suspiciunii că se îndrepta spre Siria.

Autorităţile din Gibraltar au eliberat-o pe 15 august, după ce au primit asigurări oficiale în scris din Teheran că nava nu va vinde Siriei cele 2,1 milioane de barili de petrol.

Dar Ministerul de Externe al Marii Britanii a declarat într-un comunicat că Iranul a încălcat aceste asigurări şi că petrolul a fost transferat în Siria.

„Această vânzare de ţiţei către (regimul brutal al preşedintelui sirian Bashar al-Assad) face parte dintr-un tipar de comportament al guvernului iranian menit să perturbe securitatea regională”.

Anul trecut Administraţia Trump a ieşit unilateral dintr-un acord nuclear agreat în 2015 între Teheran şi marile puteri occidentale şi a aplicat sancţiuni Teheranului, pentru a reduce exporturile de ţiţei la zero cu speranţa că va descuraja republica islamică de a produce uraniu cu care să fabrice bombe nucleare.

Marea Britanie a declarat că a convocat ambasadorul Iranului pentru a condamna acţiunile Iranului şi va ridica cazul la Adunarea Generală a ONU de la New York la sfârşitul acestei luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe