Majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General votează pentru monopolul Primăriei asupra activităţilor din Bucureşti

Gabriela Firea a convins majoritatea PSD-ALDE să-i voteze proiectul înfiinţării unui Mega-Holding al Primăriei care să preia mai tot ceea ce înseamnă producere şi furnizare de utilităţi şi servicii în Bucureşti.
Loredana Diacu
01.03.2017

alte articole

Gabriela Firea-Primar General Bucuresti
Gabriela Firea-Primar General Bucuresti (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
01.03.2017

În pofida criticilor societăţii civile şi a opoziţiei, majoritatea PSD - ALDE din Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi-a dat, marţi, acordul de principiu pentru ca Primăria Capitalei să înfiinţeze 19 societăţi comerciale pe acţiuni prin care să presteze majoritatea activităţilor care acum sunt delegate unor companii private sau unor direcţii din instituţie. Acţionar la aceste firme va fi Consiliul General.

Practic, firmele pe care le va înfiinţa primăria vor prelua mai tot ce mişcă în Capitală, respectiv se vor ocupa de producerea şi furnizarea energiei electrice, iluminat stradal, administrarea spitalelor, pază, administrarea spaţiilor publicitare, consultanţă pentru proiectele de infrastructură, administrarea drumurilor etc.

În timp ce opoziţia atrage atenţia că prin înfiinţarea acestor firme se va crea practic o primărie paralelă care va putea fenta legea achiziţiilor publice ocolind licitaţiile şi va crea o mulţime de posturi pentru pile de partid, Firea afirmă că firmele vor face treaba mai bine decât privaţii cu care are contracte acum primăria. Ba, mai mult, primăria le va oferi bucureştenilor servicii şi produse la preţuri mult mai mici, susţine primăriţa.

Consilierii USR şi PNL au anunţat ieri că vor vota împotrivă, pe motiv că proiectele nu au studii de oportunitate, studii de impact, nu se ştie dacă sunt fezabile şi se impune o dezbatere publică pe tema lor.

Reamintim că liderul USR, Nicuşor Dan, a anunţat ieri în cadrul unei conferinţe de presă că Firea vrea să creeze o primărie paralelă care să eludeze votul Consiliului General ales de cetăţeni şi legile achiziţiilor publice şi anticorupţiei.

"Ce ne propune doamna Gabriela Firea este de fapt o primărie paralelă care să nu dea socoteală bucureştenilor pentru ceea ce face şi evident că USR este împotriva unui astfel de mod de a administra Bucureştiul. (...)

Prin ceea ce se propune azi se doreşte scoaterea activităţii primăriei de sub acest control al CG. Este o propunere de a ne bate joc de votul pe care bucureştenii l-au dat către consilierii generali.", a declarat marţi Nicuşor Dan.

Mai mult, prin înfiinţarea respectivelor societăţi, Primăria va fenta practic legea achiziţiilor publice iar funcţionarii publici vor deveni angajaţi în aceste societăţi comerciale, a mai arătat liderul USR.

Revenind la cele 19 societăţi dorite de Firea acestea sunt:

1. O societate comercială pe acţiuni având ca obiect principal de activitate producerea, furnizarea energiei electrice şi termice, servicii energetice şi de mentenanţă.

2. O societate comercială pe acţiuni având ca obiect principal de activitate realizarea activităţilor necesare asigurării serviciului de iluminat public.

3. O societate comercială pe acţiuni având ca obiect principal de activitate administrarea şi dezvoltarea infrastructurii unităţilor sanitare ale municipalităţii.

4. O societate comercială pe acţiuni având ca obiect principal de activitate protecţia civilă şi activităţile de voluntariat specifice acesteia.

5. O societate comercială pe acţiuni având ca obiect principal de activitate servicii în tehnologia informaţiilor.

6. O societate comercială pe acţiuni având ca obiect principal de activitate construirea, dezvoltarea şi administrarea de baze sportive şi terenuri de sport.

7. O societate comercială pe acţiuni având ca obiect principal de activitate punerea în valoare şi exploatarea obiectivelor turistice din Capitală, precum şi promovarea Municipiului Bucureşti ca destinaţie turistică.

8. O societate comercială pe acţiuni având ca obiect de activitate administrarea parcurilor, grădinilor publice, a lacurilor şi ştrandurilor de pe raza Municipiului Bucureşti.

9. O societate comercială pe acţiuni având ca obiect de activitate serviciul de administrare a reţelei de agrement a Municipiului Bucureşti.

10. o societate comercială pe acţiuni având ca obiect principal de activitate administrarea spaţiilor publicitate

11. o societate comercială pe acţiuni având ca obiect principal de activitate întreţinerea materialului lemnos situat pe spaţiile verzi aflate pe domeniul public al Municipiului Bucureşti

12. o societate comercială pe acţiuni având ca obiect principal de activitate asigurarea protecţiei şi siguranţei obiectivelor de interes public şi privat

13. o societate comercială pe acţiuni având ca obiect principal de activitate consolidarea clădirilor cu risc seismic

14. o societate comercială pe acţiuni având ca obiect principal de activitate servicii de coordonare/consultanţă pentru proiectele de infrastructură mare ale Municipiului Bucureşti

15. o societate comercială pe acţiuni având ca obiect principal de activitate gestionarea unitară a fondului imobiliar al Municipiului Bucureşti

16. o societate comercială pe acţiuni având ca obiect principal de activitate administrarea drumurilor

17. o societate comercială pe acţiuni având ca obiect principal de activitate administrarea parcărilor publice

18. o societate comercială având ca obiect principal de activitate dispecerizarea activităţii de transport local de persoane

19. o societate comercială pe acţiuni având ca obiect principal de activitate managementul sistemelor integrate de trafic, informare călători şi management al flotei transportului public.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor