Maia Sandu: Eduard Harunjen va răspunde pentru toate ilegalităţile, chiar dacă şi-a dat demisia

Timp de 12 ani procuratura R. Moldova a fost condusă de procurori generali „slabi, servili, nevertebraţi”, aceştia instrumentând dosare politice şi distrugând oameni, vieţi, familii, afirmă deputatul Dumitru Alaiba.
Eduard Harunjen (în poze foştii procurori generali ai RM - Gurin, Zubco, Gurbulea)
Eduard Harunjen (în poze foştii procurori generali ai RM - Gurin, Zubco, Gurbulea) (facebook/D. Alaiba/ZdG)

Premierul, Maia Sandu susţine că Eduard Harunjen va trebui să răspundă pentru tot ce a făcut sau nu a făcut cât a fost la cârma Procuraturii Generale a Republicii Moldova, chiar dacă şi-a depus demisia.

„Pentru dosarele politice la intentarea cărora a contribuit, inacţiunea în ceea ce priveşte lichidarea schemelor infracţionale comise de oamenii regimului, lipsa de progres în recuperarea banilor furaţi şi în pedepsirea făptaşilor furtului bancar, deposedarea de afaceri a celor care spuneau "nu" regimului, multe alte fărădelegi comise de el personal şi procurorii din subordine”, scrie prim-ministrul pe pagina sa de Facebook.

Maia Sandu a ţinut să reitereze că următorul procuror general trebuie să fie o persoană integră şi independentă atât de politic, cât şi de orice grupuri de interese, care ar fi în măsură să-i tragă la răspundere pe toţi cei care au furat din banii publici, cât şi să înceapă un proces veritabil de reformă a procuraturii. „Nu avem dreptul să greşim încă o dată.”

În context, deputatul din partea Blocului ACUM, Sergiu Litvinenco notează că Harunjen a mers prea departe şi trebuie să răspundă penal pentru că a executat ordinele lui Plahotniuc până în pânzele albe. „Denunţurile lui Harunjen împotriva lui Plahotniuc ar fi desigur o circumstanţă atenuantă.”

Parlamentarul Dumitru Alaiba a specificat că timp de 12 ani procuratura R. Moldova a fost condusă de procurori generali „slabi, servili, nevertebraţi. Au instrumentat dosare politice. Au distrus oameni, vieţi, familii.”