Maia Sandu: Deţinerea de procurorul general a cetăţeniei unui alt stat va permite procurorilor străini să activeze în R. Moldova

Maia Sandu (Prim-minstru R. Moldova),
Maia Sandu (Prim-minstru R. Moldova), (Epoch Times România)

În contextul în care marţi 9 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, cu votul a 56 de deputaţi, o hotărâre prin care se stabileşte caracterul ilegal de numire al lui Eduard Harunjen în funcţia de procuror general, premierul Maia Sandu a subliniat că acum, în mod logic, ar trebui să se emită un decret semnat de preşedintele Igor Dodon de demisie a lui Harunjen şi să se purceadă la următoarea etapă de selectare a unui procuror general.

Prim-ministrul a menţionat că există deja o iniţiativă legislativă în Parlament care a fost adoptată în prima lectură şi care ar îmbunătăţi procesul de selectare a următorului procuror general, ar sparge acest cerc vicios pentru ca cetăţenii îşi doresc un procuror general independent, profesionist, nu unul delegat de procurori membri actuali ai Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) care s-ar putea să nu fie interesaţi ca în această funcţie să ajungă un om independent şi un bun profesionist.

„Ideea acelei iniţiative legislative a fost de a dilua actuala componenţă a CSP pentru că există multe întrebări la actuala componenţă a Consiliului, şi noi ne dorim un proces transparent, un concurs deschis şi oameni care să ia decizii pe marginea acestui concurs. Astfel s-a propus creşterea numărului de membri ai Consiliului şi delegarea acolo a unor oameni responsabili”, a declarat Maia Sandu într-un interviu pentru Cotidianul.md.

Cât despre prevederea deţinerii de către procurorul general a cetăţeniei unui alt stat decât pe cea a Republicii Moldova, prim-ministrul a punctat că este o decizie pe care urmează s-o ia majoritatea parlamentară, precizând totodată că membrii Blocului ACUM îşi doresc să elimine „această cerinţă ca să creăm spaţiu şi pentru eventuali procurori din afara Republici Moldova”.

Cât despre colaborarea de mai departe a celor două forţe politice, Blocul ACUM şi PSRM, Maia Sandu a specificat că cel mai probabil va fi semnat un acord de neagresiune în campania pentru următoarele alegeri, aceasta fiind o opţiune că se poate face campanie pe subiecte şi pe probleme, respectiv soluţiile pe care le propune un candidat sau altul fără se se repete experienţele cu atacuri la persoană, prezenţa masivă geopolitică.