Vadim Brînzan: Baronii PDM controlau toate structurile economiei, transformând R. Moldova în propria afacere

Lunar, din schemele de corupţie în jur de patru sute de milioane de lei ajungeau în buzunarul PDM de unde erau împărţiţi oamenilor care deserveau sistemul. Cei care nu plăteau erau închişi, şantajaţi cu dosare penale sau li se preluau afacerile, afirmă ministrul Economiei.
Vadim Brînzan, ministrul Economiei şi Infrastructurii din R. Moldova
Vadim Brînzan, ministrul Economiei şi Infrastructurii din R. Moldova (gov.md)

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brînzan susţine că fosta guvernare PDM a adus schemele din anii 90 în structurile statului şi a transformat Republica Moldova în propria afacere. Astfel, banii cetăţenilor, ajungeau în buzunarul unui grup criminal organizat şi nu în bugetul ţării. „Cât de tare trebuie să îţi urăşti propriul popor, ca să te porţi cu el în aşa mod.”

Acesta a informat marţi, 9 iulie, în cadrul unui briefing că majoritatea structurilor din economie erau controlate şi subordonate baronilor PD, „gen Baidov”. O mână de oameni, adunau bir (exact ca în Evul Mediu) de la întreprinderi, instituţii de stat, de peste tot, de unde se putea fura. O parte din ei fac acest lucru şi în continuare.

„Sacii cu bani adunaţi, mergeau în bugetul grupului criminal sau al partidului, de unde erau redirecţionaţi spre oamenii care deserveau sistemul. Cei care nu erau de acord să plătească erau închişi, şantajaţi cu dosare penale sau li se preluau afacerile. Toate acestea, cu susţinerea activă a organelor de drept şi de forţă, care asigurau paza şi acoperirea acestor scheme.

În continuare se încearcă acoperirea schemelor”, a adăugat ministrul precizând că doar la Calea Ferată a R. Moldova în mod regulat se percepea ilegal de la 2 până la 5 euro pentru fiecare tonă de marfă transportată pe teritoriul ţării. Lunar, din schemele expuse, în jur de 400 000 000 (patru sute de milioane) de lei ajungeau în buzunarul grupului criminal organizat.

„Toate plângerile cetăţenilor sunt expediate la Procuratura Generală, CNA şi alte instituţii, care trebuie să îşi facă lucrul. Procurori care aţi dormit letargic în ultimii ani şi aţi acoperit schemele: Nu vă ţineţi de scaune şi funcţii, de data aceasta nimeni nu o să vă salveze, nici politicienii corupţi, nici partenerii de business pe care îi aveţi. În secolul XXI, banii şi ilegalităţile lasă urme”, a mai subliniat oficialul.

În concluzie, Vadim Brînzan a atenţionat baronii, şefii, şefuleţii, procurorii, judecătorii, funcţionarii şi executorii participanţi la schemele de corupţie să înceteze activităţile ilegale deoarece Plahotniuc a plecat şi nu se va mai întoarce în Moldova decât în cătuşe. „Dacă credeţi ca şi de data aceasta o să scăpaţi şi o să rămâneţi să lucraţi la stat, greşiţi. Fiecare pas ilegal pe care îl faceţi acum doar o să vă adauge pagini în dosarul penal şi ani de puşcărie.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe