FMI a decis alocarea a 46,5 milioane de dolari R. Moldova. Maia Sandu: Echipa responsabilă a guvernului a câştigat încrederea finanţatorilor externi

Ruben Atoyan şi Maia Sandu, în cadrul conferinţei de presă, 10.07.2019
Ruben Atoyan şi Maia Sandu, în cadrul conferinţei de presă, 10.07.2019 (gov.md)

Republica Moldova va beneficia în acest an de circa 46,5 milioane dolari de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru o serie de măsuri în vederea creşterii economiei şi a nivelului de viaţă al cetăţenilor. În baza negocierilor autorităţilor cu echipa de experţi FMI, condusă de Ruben Atoyan, a fost aprobată totodată extinderea programului cu FMI până în luna martie 2020.

În context, premierul a menţionat miercuri, 10 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă, că împreună cu FMI s-au convenit decizii şi măsuri concrete care ar reechilibra bugetul ţării şi ar permite ca toate cheltuielile importante ce ţin de achitarea salariilor şi cheltuielilor pentru păturile social vulnerabile să poată fi achitate. Cel mai important succes însă este posibilitatea R. Moldova de a obţine granturi şi finanţare externă din partea UE în valoare de 1,368 miliarde de lei.

„Aceştia sunt banii pe care noi îi aducem în bugetul R. Moldova datorită faptului că suntem o echipă responsabilă, care a reuşit să câştige încrederea finanţatorilor externi”, a adăugat Maia Sandu.

Programul cu FMI a fost suspendat în 2018 din cauza deciziilor nepotrivite ale guvernului precedent, în special cele care ţin de amnistia fiscală, dar şi altele, care au dezechilibrat bugetul Republicii Moldova.

Potrivit guvernului, mijloacele financiare urmează a fi utilizate pentru menţinerea ritmului de implementare a reformelor, protejarea cheltuielilor prioritare pentru reducerea sărăciei şi investiţii publice, precum şi întreprinderea unor măsuri decisive pentru combaterea corupţiei.