Macovei: "Pe politică externă, am impresia că suntem inexistenţi"

Europarlamentarul Monica Macovei a criticat, vineri, modul în care sunt reprezentate interesele României peste graniţe. În viziunea fondatoarei M10, în prezent, pe politică externă, suntem ca inexistenţi.
Monica Macovei, 11 ianuarie 2015 la anunţarea platformei M10
Monica Macovei, 11 ianuarie 2015 la anunţarea platformei M10 (Epoch Times România)
Loredana Diacu
09.01.2016

În cadrul unui interviu acordat publicaţiei Adevărul Live, Macovei a remarcat că România este şi beneficiar de securitate, şi generator de securitate, spre deosebire de ţările baltice, care sunt doar beneficiare de securitate. În aceste condiţii, ţara noastră "poate bate cu pumnul în masă" şi să ceară mai multe garanţii. Însă, crede Macovei, "premierul, preşedintele şi ministrul de Externe nu ştiu ce fac."

"De ce nu spun că vor anumite lucruri?" s-a întrebat Macovei.

În opinia fostei candidate la preşedinţia ţării, "România trebuie să fie o ţară care să-şi ceară drepturile", iar asta se face nu milogindu-te, ci prin negocieri:

"Trebuie să negociezi altfel, nu ca milogul. Noi trebuie să ne ducem să cerem. Să spunem că vrem investiţii economice. Trebuie să fim, în primul rând, puternici economic. Să facem autostrăzi. Suntem a şaptea ţară ca mărime a Europei. Poziţia geostrategică ne dă putere. Politicienii trebuie să ţină cont de asta.", a declarat Macovei.

De asemenea, fostul ministru al Justiţiei a remarcat că România era mult mai prezentă în politica externă pe vremea fostului preşedinte Băsescu decât este acum şi a remarcat că noul şef al statului a mutat axa politicii externe spre Germania, deşi cel mai important lucru pentru noi este "să fim cu americanii", aceştia fiind garanţii securităţii ţării noastre.

"Pe politică externă, am impresia că suntem inexistenţi. Da, era mai prezentă România în politica externă pe timpul lui Traian Băsescu. Pe politica externă, preşedintele Iohannis e slab. În primul rând, trebuie să ştii: acesta vine de la Sibiu, fiind fost primar. Trebuia să stea cu cineva (n.r. pentru a se pregăti). Până acum trebuia să ştie cum să se poziţioneze. Mi se pare că a mutat România mai mult pe Germania. Eu nu spun că e rău, e o ţară puternică, iubim Germania, este o ţară europeană, dar cel mai important pentru noi este să fim cu americanii. Asta e garanţia de securitate cea mai mare", a susţinut Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor