Oameni printre Oameni. Românii din diaspora aduc spiritul Paştelui în parcările Europei pentru şoferii de tir aflaţi departe de casă

Paste in parcarile Europei (RoOmenia - Voluntari in Europa)
Loredana Diacu
05.05.2024

Paştele este asociat cu ideea de familie, de sărbătoare alături de cei dragi. În ziua de Paşte, oamenii le spun "Hristos a înviat" celor apropiaţi, ciocnesc ouă roşii cu familia şi se bucura împreună cu ea de semnificaţia acestei zile speciale. Există însă şi oameni pe care munca îi duce departe de casă. Unii dintre aceştia sunt şoferii de TIR.

Ei n-au fost însă uitaţi. Asociaţia RoOmenia-Voluntari în Europa a fost alături de şoferii pe care Paştele i-a prins departe de familiile lor şi, pentru a le face această sărbătoare mai frumoasa, le-a adus, simbolic, pachete cu cozonac şi ouă roşii. Este cel de-al cincilea an consecutiv când membrii acestei comunităţi organizează campania "Paşte în parcare".

Redăm comunicatul Asociaţiei

"În spiritul valorilor organizaţiei noastre de solidaritate şi omenie continuăm şi în acest an iniţiativa #Paşte_în_parcare. Este al cincilea an consecutiv în care comunitatea asociaţiei RoOmenia-Voluntari în Europa se asigură că şoferii de camioane departe de familiile lor în perioada sărbătorilor Pascale, nu sunt uitaţi! 'Paşte în parcare' - Voluntari în Europa duc spiritul marii sărbători creştine în parcările Europei acolo unde camioanele se opresc şi şoferii simt cu siguranţă dorul de 'acasă'. De cinci ani se desfăşoară această iniţiativă emoţionantă şi plină de omenie: #Paşte_în_parcare.

Totul a început atunci când diaspora a decis să facă în aşa fel încât sărbătorile pascale să fie prezente şi pentru şoferii de TIR români care nu pot ajunge acasă la familiile lor pentru a putea celebra după tradiţie. Ideea noastră de acţiune a prins rapid rădăcini şi s-a transformat într-un eveniment anual, aşteptat cu nerăbdare atât de şoferi cât şi de voluntari, într-o coeziune spirituală care se materializează în OMENIE.

Mesajele şoferilor care au rămas prin parcări şi de la voluntarii care oferă bucate de Paşte şi o vorbă bună la mii de kilometri de casă curg constant către noi şi le dăm curs cu dedicare. Voluntarii au pregătit ouă roşii- simbolizând sângele Mântuitorului şi cozonaci pufoşi dulci ca îmbrăţişările celor dragi.

Au pornit dis-de-dimineaţă către parcările unde şoferii îşi semnalează prezenţa ca o veritabilă parafrazare a tradiţiei 'vânătorii ouălor de Paşte'. S-au mobilizat în toată Europa (Spania, Belgia, Germania, Regatul Unit, Italia ) şi vor ajunge la mii de şoferi.

Doar în Belgia au fost pregătite peste 300 de pachete iar unul dintre cei vizitaţi este un şofer român care de la începutul lui ianuarie şi-a făcut din cabina camionului său o casă temporară. Va mai petrece încă o lună pe drumuri iar momentul în care a primit pachetul a fost unul profund emoţionant, simţindu-se cumva ca acasă.

Este doar un exemplu, din şuvoiul pe care l-am putea da că, indiferent de distanţe, spiritul creştinesc românesc şi de apartenenţa la comunitate poate transforma chiar şi o simplă parcare într-un loc de sărbătoare românească. Iniţiativa noastră şi-a propus să aducă normalitate şi bucurie în viaţa nomadă a truditorilor pe şoselele europene, aceia care, anonim, dar sârguincios fac posibilă libera circulaţie a mărfurilor.Vedem azi ca indiferent de distanţe legăturile dintre diaspora şi casă sunt puternice şi aduc lumină şi căldură în cele mai neaşteptate colţuri ale Europei."

Paste (RoOmenia - Voluntari in Europa)
Paste (RoOmenia - Voluntari in Europa)

Paste in Parcare (RoOmenia - Voluntari in Europa)
Paste in Parcare (RoOmenia - Voluntari in Europa)

 (RoOmenia - Voluntari in Europa)
(RoOmenia - Voluntari in Europa)

Paste
Paste

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor