Macovei: la Bruxelles Ponta a minţit spunând că nu poate să anuleze OUG pe referendum

Monica Macovei la inaugurarea platformei "Iniţiativei Civice de Centru Dreapta" (ICCD), condusă de Mihai Răzvan Ungureanu (MRU)
Monica Macovei la inaugurarea platformei "Iniţiativei Civice de Centru Dreapta" (ICCD), condusă de Mihai Răzvan Ungureanu (MRU) (Epoch Times România)
Epoch Times România
12.07.2012

Joi, Monica Macovei a scris pe blog că Victor Ponta i-a minţit pe oficialii europeni când le-a spus că este nevoie de convocarea Parlamentului pentru a pune în acord modificarea legilor referendumului cu hotărârile CCR, adăugând că decizia se află ,,exclusiv” în mâinile primului ministru.

,,Ponta iar a minţit, de data asta la conferinţa de presă cu preşedintele Parlamentului European. Şi iar ne-a făcut de râs”, a spus europarlamentarul PDL.

Ea a precizat că există ,,două soluţii scurte şi clare”, şi anume că ,,Ponta are nevoie doar de câteva minute să anuleze cele două Ordonanţe de Urgentă referitoare la restrângerea atribuţiilor Curţii Constituţionale şi la organizarea referendumului (OUG 38 din 4 iulie şi OUG 41 din 5 iulie) care sunt contrare deciziilor Curţii Constituţionale”.

,,Potrivit art. 115 paragraful 4 din Constituţie, Ordonanţele de Urgentă se adoptă de Guvern; iar Guvernul se întruneşte de câte ori este nevoie, dacă trebuie şi de 10 ori pe zi. Iar potrivit art. 115 paragraful 5 din Constituţie, OUG intră în vigoare cu două condiţii: să fie publicate în Monitorul Oficial (care este în subordinea lui Ponta din 27 iunie, tot în urma unei Ordonanţe de Urgenţă), şi după depunerea OUG la una din Camerele Parlamentului”, a explicat democrat-liberala. ,,Din acest moment, ordonanţele îşi produc efecte”, a completat europarlamentarul PDL. ,,Mai departe, Constituţia detaliază procedura. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune (ci în vacanţă, ca acum), se convoacă în 5 zile de la depunerea OUG sau de la trimiterea acestora către Parlament. Asta înseamnă o zi de convocare a Camerei respective, indiferent de prezenţă ori cvorum. Mai departe, nu există practic termene: dacă în 30 zile de la depunerea Ordonanţelor de Urgenţă Camera sesizată nu se pronunţă, acestea se consideră adoptate şi se trimit celeilalte Camere care decide în procedură de urgenţă, fără a se prevedea vreun termen (deci de la o zi la infinit, chestia cu urgenţa este o glumă proastă lipsind termenul şi sancţiunea)”, a menţionat Monica Macovei.

Ea a mai spus că ,,sunt necesare doar câteva minute pentru Guvernul Ponta să revoce cele două OUG”.

Pedelista a mai susţinut că o a doua soluţie ,,pe care din nou Ponta a omis să o spună la Bruxelles” este atacarea la CCR a celor două OUG de către Avocatul Poporului. ,,A doua soluţie, pe care din nou Ponta a omis să o spună la Bruxelles, este: atacarea la Curtea Constituţională a celor două OUG de către Avocatul Poporului, ceea ce nu implică nici şedinţa de Guvern şi nici convocarea Parlamentului, ci numai o sesizare scrisă, copiată din motivarea deciziilor Curţii Constituţionale, adică ar dura tot vreo 5 minute (“copiat” ar trebui să fie de acum un termen familiar pentru gaşca lui Ponta)”, a mai scris ea pe blog.

Macovei a afirmat că Avocatul Poporului, Valer Dorneanu, fost deputat PSD ,,tace de când a fost numit”, adâugând că ,,a nu face nimic” a devenit politica ,,găştii Ponta”. ,,Dar Avocatul Poporului Valer Dorneanu (deputat PSD 2000-2008) tace de când a fost numit. Şi continuă să tacă şi după ce Curtea Constituţională a luat decizii care arată că cele două OUG nu sunt în acord cu prevederile constituţionale, ceea ce ar trebui să ducă la revocarea sa din funcţie. Dar nici aici nu se întâmplă nimic. Se pare că acum “a nu face nimic” a devenit politica găştii Ponta”, a susţinut democrat-liberala.

Fostul ministru a mai spus că primul ministru i-a minţit pe oficialii europeni deoarece decizia se află ,,exclusiv” în mâinile lui sau ale Avocatului Poporului. ,,Prin urmare, Ponta i-a minţit, la Bruxelles, pe oficialii europeni când le-a spus că este nevoie de convocarea Parlamentului pentru modificarea legilor şi punerea lor în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. Este exact invers. Decizia se află exclusiv în mâinile lui sau ale Avocatului Poporului (adică tot in mâinile lui)”, a scris ea.

Macovei a adăugat că ,,Ponta i-a intoxicat pe politicienii europeni din grupul socialist susţinând că doar Parlamentul poate decide modificarea celor două Ordonanţe de Urgenţă şi le-a prezentat o soluţie nerealistă, dat fiind că parlamentarii sunt în vacanţă şi există riscul să nu poată fi asigurat imediat cvorumul de şedinţă la comisii şi la plen în ambele Camere, ca să nu mai vorbesc despre cum ar vota”.

,,La asta se adaugă şi etapa promulgării legilor de către Crin Antonescu. În tot acest timp, cele două ordonanţe care conţin prevederi contrare deciziilor Constituţiei rămân în vigoare şi parcă îl văd pe Ponta zicând că nu e vina lui, ci a Parlamentului, până la referendumul din 29 iulie”, a completat europarlamentarul PDL.

Ea a reiterat că singura soluţie ,,corectă” este asumarea greşelii şi emiterea a două noi OUG. ,,Este evident că singura soluţie corectă este asumarea greşelii şi emiterea a două noi Ordonanţe de Urgenţă care să intre imediat în vigoare şi care pot fi ulterior dezbătute în Parlament. Exact cum a procedat cu Ordonanţele de Urgenţă neconstituţionale”, a menţionat pedelista.
Ea a reamintit că cei din USL au exerciţiul convocării unor sesiuni extraordinare atunci când ,,le serveşte interesul”.

,,Reamintesc că Ponta şi USL au exerciţiul convocării unor sesiuni extraordinare când asta le serveşte interesul. Au făcut-o deja, pe motiv că doresc ca premierul să prezinte concluziile Consiliului European. În realitate a fost o altă minciună a lui Ponta şi a USL, căci s-a dovedit că Parlamentul a fost convocat ca să-i schimbe pe preşedinţii celor două Camere şi pe Avocatul Poporului şi să-l suspende pe Preşedinte”, a amintit democrat-liberala.

,,Pe scurt, există soluţii rapide să reintrăm pe drumul legii, dar Ponta nu le vrea, minte acasă şi minte şi la Bruxelles. Poate că astăzi minciuna nu mai ţine şi la întâlnirea de la Comisia Europeana”, a conchis Monica Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor