Macovei cere explicaţii în dosarul Duicu: „Justiţia nu poate fi afacerea familiei Ponta şi nici a baronilor”

Monica Luiza Macovei,europarlamentar PDL
Monica Luiza Macovei,europarlamentar PDL (Epoch Times România)

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat joi, pe blogul personal, că premierul Victor Ponta trebuie să dea explicaţii despre legătura sa cu faptele de corupţie ale fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şi să îl demită pe ministrul de Justiţie Robert Cazanciuc, care este la rândul său implicat în acest dosar de trafic de influenţă.

„Ponta să dea explicaţii despre legătura sa cu faptele de corupţie ale baronului Duicu şi să îl demită pe ministrul Cazanciuc. Minciuna şi traficul de influenţă nu pot conduce Guvernul României. Dacă Ponta a adus corupţia în biroul de prim-ministru, trebuie să ştim. Dacă ministrul Cazanciuc a acceptat să infiltreze DNA cu oameni manipulaţi de baronul Duicu, trebuie să ştim”, a declarat fostul ministru al Justiţiei.

Amintim că „baronul” de Mehedinţi, Adrian Duicu, este acuzat de DNA că a făcut trafic de influenţă chiar în cabinetul premierului Victor Ponta din Palatul Victoria, unde i-ar fi cerut şefului Poliţiei, Petre Tobă, să-l menţină în funcţie şi să-l avanseze pe Constantin Ponea, şeful IPJ Mehedinţi, într-o structură de conducere din MAI. În schimbul avansării, Ponea i-a promis lui Duicu că îl va scăpa de dosarul de incompatibilitate de la ANI.

Din referatul procurorilor DNA reiese că Petre Tobă a fost chemat la Guvern de premierul Victor Ponta pentru a discuta cu Duicu, însă atât chestorul Tobă, cât şi premierul neagă acest lucru. Numele lui Ponta este şi cu altă ocazie menţionat de procurorii DNA, care susţin că premierul Victor Ponta a luat în data de 8 iulie 2013 masa în oraş cu Duicu, iar imediat după acesta întâlnirea, „baronul” de Mehedinţi i-a comunicat lui Ionel Georgescu - fost şef al DGIPI- că i-ar fi rezolvat problema numirii la conducerea Direcţiei Anti-Frauda din ANAF, scrie hotnews.

Totodată, Duicu i-a promis lui Ponea că, în viitor, va obţine şi promovarea soţiei acestuia, Elisabeta Ponea, pe o funcţie de conducere în cadrul unei structuri la Parchetul din Bucureşti.

Procurorii susţin că CV-ul Elisabetei Ponea ar fi trebuit să ajungă prin intermediul şefului de cancelarie al premierului chiar în mâinile acestuia din urmă. În septembrie, ministrul Cazanciuc ar fi trimis la CSM propunerea Elisabetei Ponea pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare a DNA, se precizează în referatul DNA. Deşi ministrul a negat public acest lucru, însă din adresa trimisă de acesta către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), prin care dorea numirea soţiei fostului şef al Poliţiei din Mehedinţi la conducerea secţiei judiciare din cadrul DNA, demonstrează contrariul.

„Dovezile din spaţiul public despre întâlnirea de la restaurant a lui Victor Ponta cu baronul PSD Duicu, trimis în judecată pentru fapte de corupţie, şi informaţiile din rechizitoriu privind întâlnirea din cabinetul de prim-ministru necesită explicaţii, pentru ca românii să afle adevărul. Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, nu mai poate fi păstrat în Guvern, pentru că a minţit, negând în repetate rânduri, inclusiv în adrese oficiale scrise, că ar fi propus-o pe Elisabeta Ponea, protejata lui Duicu, într-o funcţie de conducere în DNA. Robert Cazanciuc trebuie demis pentru ca un ministru al Justiţiei care minte este lipsit de încredere publică, nu mai poate fi un garant al legalităţii actelor Guvernului şi afectează imaginea sistemului judiciar.”, a mai precizat Monica Macovei.

Ponta şi Cazanciuc au de clarificat legăturile periculoase cu faptele de corupţie pentru care „baronul” Duicu a fost trimis în judecată, este de părere Monica Macovei, iar pentru asta cei doi trebuie să dea explicaţii opiniei publice şi justiţiei.

„Justiţia nu poate fi afacerea familiei Ponta şi nici a baronilor, indiferent de partid. Justiţia trebuie să fie în serviciul dreptăţii şi al României şi nu trebuie să fie cotropită de jocuri şi influenţe politice”, a concluzionat Monica Macovei.