Un dosar de corupţie, Liviu Dragnea, şi „cârtiţa” din SRI

Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta
Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta (Epoch Times România)

În cadrul unui dosar care îl viza pe preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, şi o societate apropiată acestuia Tel Drum, au fost emise de SRI o serie de note informative care îi vizau pe aceştia, documente de altfel clasificate drept secrete de stat. Un ofiţer SRI corupt, devenit ulterior informator, comisarul-şef Dan-Emil Manolachi, a fotografiat aceste note şi le-a trimis unui apropiat al lui Dragnea, pesedistul Valentin-Preda Răducu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, relatează Evz.ro

Dan-Emil Manolachi lucra la Serviciul Specialişti din DNA, şi, având acces la documentele clasificate a decis să le fotografieze iar camera foto cu pozele i-a dat-o lui Valentin-Răducu Preda. Cei doi au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, alături de alte şase persoane, pentru fapte de corupţie, reiese din rechizitoriul DNA.

Relaţia dintre ofiţerul SRI şi Valentin-Răducu Preda s-a consolidat după un flagrant ratat de procurorii DNA, pe 28 noiembrie 2012, care îi viza pe Valentin-Răducu Preda şi pe Tudor Gabriel Bohîlţeanu, fostul consilier al ministrului Transporturilor, Ovidu Silaghi. Manolachi a apucat să-i avertizeze pe demnitari prin intermediul unui intermediar. În aceeaşi lună, ofiţerul SRI a primit, de la procurorul de caz al DNA, însărcinarea de a face verificări pentru a stabili în ce împrejurări au fost acordate de Primăria Alexandria contractele de achiziţie publică şi care a fost rolul societăţii Tel Drum SA.

„De fapt, procurorul de caz mi-a spus că dosarul respectiv îl vizează pe martorul Dragnea Liviu”, a declarat Manolachi, la DNA.

După o primă analiză în acest dosar, un specialist DNA a observat o serie de nereguli care au avut loc cu ocazia atribuirii contractelor de achiziţie publică, astfel că, procurorul de caz i-a solicitat lui Manolachi să facă verificări care vizau persoanele şi societăţile cuprinse într-un document strict secret al SRI.

Acesta a fost momentul în care ofiţerul SRI a luat legătura cu Valentin-Răducu Preda. Au urmat mai multe întâlniri care au avut ca moment culminant data de 18 februarie 2013, când a fotografiat notele secrete ale SRI care îl vizau pe vicepremierul Liviu Dragnea şi i-a predat camera foto cu fotografiile lui Preda.

Cei doi s-au întâlnit la staţia de metrou Politehnica şi Preda a preluat camera foto. Imediat după aceea i-a dat un SMS lui Dragnea cerându-i să se întâlnească pentru a-i prezenta „ultimele documente din Strategia Dunării”. O oră jumate mai târziu, Dragnea l-a sunat pe Preda explicându-i că nu se poate întâlni cu el în seara aceea pentru că tocmai plecase de la Parlament şi urma să participe la o altă întâlnire. Cei doi au stabilit să se vadă a doua zi, la ora 10.00.

„Dă-mi un telefon pe la opt jumătate şi poate dai pe la Minister, pe la mine, înainte să mergi la Parlament”, i-a propus Dragnea.

A doua zi, la 19 februarie 2012, la ora 09.25, Preda şi-a parcat maşina în faţa clădirii în care funcţionează Ministerul Dezvoltării Regionale. El a fost oprit de procurori care au descoperit asupra sa o sacoşă cu aparatul foto.

Din rechizitoriului DNA aflăm că documentul vizat era emis de SRI şi clasificat drept secret de stat, având nivelul strict secret. Documentul era o completare a altor astfel de înscrisuri strict secrete. „În partea introductivă a notei se face referire la SC Tel Drum SA, entitate apropriată martorului Dragnea Liviu Nicolae, beneficiar de avantaje financiare, urmare a unor activităţi frauduloase”, se arată în rechizitoriul DNA.

Manolachi îşi recunoaşte vina

„La sfârşitul anului 2012, începutul anului 2013, nu-mi aduc cu exactitate ziua şi ora, procurorul de caz m-a delegat să fac verificări într-un dosar penal al cărui număr nu mi-l amintesc şi în care urma să fac verificări cu privire la contractele încheiate de Primăria Alexandria. În fapt, procurorul de caz mi-a înmânat o notă a Serviciului Român de Informaţii (SRI), în care erau cuprinse date şi informaţii referitoare la persoane fizice şi juridice care încheiaseră contracte cu Primăria Alexandria.

Din nota respectivă, eu trebuia să verific datele persoanelor care figurau acolo. La momentul în care mi-a fost înmânată nota, procurorul de caz mi-a spus că este vorba şi de o societate, din câte îmi amintesc Tel Drum, una din firmele de casă ale numitului Dragnea Liviu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. De fapt, procurorul de caz mi-a spus că dosarul respectiv îl vizează pe numitul Dragnea Liviu... Cu prilejul discuţiei, i-am spus numitului Preda Răducu Valentin că am o notă a SRI care vizează acelaşi dosar în care este cercetat Dragnea Liviu şi în care apar numele mai multor societăţi comerciale. Pe fondul discuţiei, numitul Preda Răducu Valentin mi-a cerut amănunte cu privire la societăţile şi persoanele care figurează în nota respectivă. Întrucât nu am reţinut cu exactitate toate amănuntele din notă, am convenit cu numitul Preda Răducu Valentin să-mi dea un aparat de fotografiat pentru a fotografia paginile notei în discuţie.

La sfârşitul programului, după ce colegii de birou au plecat acasă, eu am rămas pentru a fotografia nota primită de la procurorul de caz potrivit înţelegerilor pe care le-am avut cu numitul Preda Răducu Valentin. Am scos nota din fişetul metalic care îmi aparţine, poziţionat în spatele biroului meu, şi am aşezat-o mai întâi pe birou.

Precizez că nota în discuţie conţinea mai multe file, cred că trei file, şi era pusă într-o mapă pe care era inscripţionată sigla SRI. La câteva momente, am scos nota propriu-zisă şi am pus-o jos pe mochetă, în dreptul scaunului meu. Eu mă aflam la birou şi stăteam pe scaun. Din această poziţie am făcut fotografierea... Precizez faptul că, în momentele în care i-am furnizat informaţii numitului Preda Răducu Valentin, am realizat faptul că acestea ajung şi la Liviu Dragnea. De asemenea, mai ştiam că Preda Răducu Valentin, pe lângă faptul că făcea parte din acelaşi partid cu numitul Liviu Dragnea, era şi prieten cu acesta, lucru pe care îl ştiam chiar de la Preda Răducu Valentin”, a mărturisit ofiţerul SRI.

Manolachi a vorbit şi despre motivele care l-au determinat să „trădeze” instituţia pe care o reprezenta, unul dintre ele fiind aspiraţia sa de a fi pus şef la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa.

„De asemenea, tot în cadrul acestor întâlniri, i-am făcut cunoscut numitului Preda Răducu Valentin faptul că aş vrea să mă întorc cu timpul la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa şi că aş viza o funcţie de inspector adjunct, o funcţie de conducere în cadrul inspectoratului anterior amintită”, a explicat poliţistul de ce s-a transformat într-un informator.

Un alt motiv invocat de ofiţerul SRI era că avea nevoie de liderii PSD locali, în condiţiile în care partidul era la guvernare şi făcea numirile în Ministerul de Interne. „I-am spus numitului Preda Răducu Valentin despre această intenţie a mea, întrucât ştiam că este membru al PSD, că îi cunoaşte pe numiţii Mazăre Radu, primarul municipiului Constanţa, respectiv pe numitul Constantinescu Nicuşor, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, oameni cu putere de decizie în judeţ. De asemenea, i-am făcut cunoscută această intenţie a mea, întrucât ştiam că putea să pună o vorbă bună la aceste persoane pentru o eventuală numire a mea în funcţia anterior amintită”, a recunoscut Manolachi.

Totodată, Manolachi vroia să-şi angajeze cumnata la Arhivele Naţionale. În acest sens, Preda i-a aranjat lui Manolachi o întâlnire cu şeful instituţiei şi i-a promis că va avea o discuţie pe acest subiect cu producătorul general al TVR, Cristian Zgabercea, fostul şef al Direcţiei Cultură-Constanţa.

Preda recunoaşte tot mai puţin partea cu Dragnea

Pesedistul Valentin-Răducu Preda a recunoscut la DNA întâlnirile cu ofiţerul SRI, mai puţin partea cu Liviu Dragnea. „La întrebarea procurorului, menţionez faptul că Manolachi Dan-Emil nu a făcut referire la faptul că societăţile respective au sediul în judeţul Teleorman sau că au legătură cu numitul Dragnea Liviu”, a declarat Preda.

Acesta a explicat că poliţistul i-ar fi spus despre nişte societăţi comerciale: „Tot el mi-a propus să-i fac rost de un aparat foto pentru a-mi arăta că nu bate câmpii”.