Lupta pentru giganţii energetici: Constantin Niţă încearcă să preia controlul asupra companiilor din energie

Constantin Niţă
Constantin Niţă (Epoch Times România)

Ministerul Energiei luptă pentru a îşi aroga controlul marilor companii din energie la care este acţionar statul, precum Hidroelectrica, Romgaz, Cernavodă etc. Două proiecte de hotărâri de guvern publicate luni pe site-ul ministerului propun reglementări prin care Ministerul Economiei îşi va subordona Departamentul pentru Energie şi va avea drept exclusiv de decizie în privinţa privatizării companiilor energetice.

Conform unei analize Hotnews, Constantin Niţă, considerat un fidel al lui Ilie Sârbu (socrul lui V. Ponta) este responsabil de înstrăinarea marilor companii energetice de la Ministerul Economiei, condus de Varjuan Vosganian până la începutul lui octombrie 2013, când a demisionat ca urmare a acuzelor de subminare a economiei naţionale pe care i le-a adus DNA. Niţă, ajuns ministru al Economiei dupa ieşirea liberalilor din guvern, în timp ce funcţia de Ministru delegat pentru Energie pe care o ocupa i-a fost dată lui Razvan Nicolescu - fost director în OMV PETROM - luptă acum să recâştige controlul asupra marilor giganţi energetici.

Astfel cele două proiecte prevăd, în esenţă, că Ministerul Economiei coordonează politicile economice ale Departamentului pentru Energie, iar orice act al Departamentului pentru Energie se iniţiază/avizează de către Ministrul Economiei iar nou înfiinţatul Departament pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului, care funcţionează în subordinea Ministerului Economiei, este singura instituţie care se ocupă de privatizarea companiilor din subordinea Departamentului pentru Energie.

De asemenea, primul proiect reglementează că programele, strategiile, politicile investiţionale şi cele de personal constituie documente de politică economică, ceea ce înseamnă că ministrul Economiei, Constantin Niţă, va avea drept de veto în toate aceste domenii.

Deşi teoretic Razvan Nicolescu este stăpân peste energie, practic, prin cele două propuneri legislative marile companii energetice (Romgaz, Hidroelectrica, Transgaz, Transelectrica, Electrica, Complexul Energetic Hunedoara, Conpet, Elcen, etc. ar rămâne cu numele la Departamentul pentru Energie, însă orice decizie majoră ar avea nevoie de avizul Ministerului Economiei. De asemenea, de privatizarea pachetelor deţinute de stat la respectivele companii ar urma să se ocupe de asemenea Departamentul pentru privatizare, controlat de Constantin Niţă.

La finele lui martie, Niţă a mai încercat să impună un proiect legislativ prin care să recâştige controlul asupra marilor companii însă nu a reuşit, proiectul de OUG pregătit de ministrul economiei nu a reuşit.

Conform Hotnews, Niţă a căzut practic în groapa săpată pentru Vosganian şi încearcă acum să recâştige controlul asupra intreprinderilor cu adevărat importante în stat.

În urma reorganizării Guvernului după ieşirea PNL-ului din USL, în martie 2014, Niţă a preluat Ministerul Economiei, fiind nevoit să cedeze funcţia de ministru delegat pentru Energie lui Razvan Nicolescu. Astfel, de unde câtă vreme a fost Ministru delegat pentru Energie gestiona cele mai importante companii pe care le mai are statul, respectiv companiile energetice, Niţă s-a văzut în situaţia de a gestiona companii mai mici, precum Plafarul, Cuprumin, sau societăţi cu probleme precum Oltchimul, a cărui privatizare a eşuat sistematic.

Ironia face că societăţile al căror control îl vrea Niţă acum erau iniţial sub controlul Ministerului Economiei însă, după alegerile din 2012, odată cu formarea guvernului Ponta II, ministru al Economiei a fost numit Varujan Vosganian, iar Niţă ministru delegat pentru energie. Constantin Niţă era în subordinea lui Vosganian iar Departamentul pentru Energie nu exista. Ministerul Economiei a fost însă "spart în două" pentru ca Niţă şi Vosganian să aibă fiecare partea lui iar Niţă a tras toate sforile "necesare" pentru obţinerea independenţei faţă de Ministerul Economiei şi a controlului asupra companiilor importante în stat, control pierdut odată ce şi-a predat postul ministrului OMV el ocupând funcţia deţinută cândva de Vosganian.