PDL şi PNL propun o comisie parlamentară pentru anchetarea fraudării facturilor de energie electrică

(photos.com)

Parlamentarii de la PNL şi PDL solicită crearea unei comisii parlamentare, care să ancheteze fraudarea facturilor de energie electrică prin dublarea taxei certificatelor verzi. Facturile la energie electrică ale consumatorilor români au fost mărite cu 6% deoarece se plătea de două ori taxa pentru energie verde.

Conform procurorilor DNA, şefii ANRE şi ENEL au înfăptuit un furt masiv din banii consumatorilor români la facturile de energie electrică.

Neregula a fost descoperită de ANRE, însă această companie a preferat să facă o nouă neregulă, favorizând unele firme.

ENEL a înşelat consumatorii cu ajutorul ANRE

La jumătatea anului 2013, în urma descoperirii dublei taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, vicepreşedintele ANRE Claudiu Sorin Dumbrăveanu l-a anunţat pe directorul Florin Gugu că ENEL Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni datorită reducerii tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu această ocazie, Claudiu Sorin Dumbrăveanu a condiţionat micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % de la 6% (reprezentând o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de implicarea firmei SC Electro-Alfa Internaţional SRL în implementarea proiectului Smart Meter, sau de încheierea de către ENEL a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente cu această societate.

La sugestia lui Dumbrăveanu, Florin Gugu a avut întâlniri cu reprezentanţii SC Electro-Alfa Internaţional SRL, cu care a stabilit atribuirea în viitorul apropiat a unor contracte, cu toate că această firmă practica preţuri peste cele ale pieţei în acest domeniu.

Sorin Dumbrăveanu a avut un rol esenţial în reducerea sancţiunii de la 6% la 1,3%, precum şi a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv numai până la finele anului 2013.

Ca urmare, pe site-ul SEAP a apărut anunţul de atribuire nr. 142739/13.12.2013 pentru „Antrepriza lucrărilor în reţelele de medie tensiune aparţinând filialelor Banat şi Dobrogea ale ENEL”, SC Electro-Alfa Internaţional SRL aflându-se printre firmele câştigătoare.

Compania italiană ENEL nu numai că a dublat taxa pe certificatele verzi, dar chiar îşi plătea obligaţiile de investiţii tot din banii consumatorilor români. În plus, italienii erau favorizaţi şi la privatizarea centralei nucleare de la Cernavodă.

"Participaţia ca obligaţie de investiţie din partea acţionarului italian provine tot din profitul realizat de societatea la care coacţionar este Statul Român, respectiv ENEL MUNTENIA SUD, fără a putea fi cuantificată ca participaţie proprie a părţii italiene", arată procurorii DNA.

"Reprezentanţi de la nivelul conducerii instituţiilor implicate în privatizarea S.C. ELECTRICA S.A. au în vedere favorizarea grupului italian ENEL în procedura de privatizare a S.C. NUCLEARELECTRICA S.A., unităţile 3 şi 4, în schimbul unor sume de bani", a precizat DNA.

Procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a vicepreşedintelui ANRE, Sorin Claudiu Dumbrăveanu şi a directorului ENEL, Florin Gugu.

Tribunalul Bucureşti a respins cererea DNA de arestare a vicepreşedintelui ANRE şi a directorului ENEL. DNA a contestat decizia la Curtea de Apel Bucureşti, care urmează să ia o hotărâre definitivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie