Lungimea unei zile pe Venus este cu 6,5 minute mai lungă

Valentina Stratulat
20.02.2012

Planeta Venus se roteşte mai încet decât se aşteptau oamenii de ştiinţă, scrie rtv.net. Acest fapt a fost descoperit de către Sonda Venus Express.

Folosind spectograful VIRTIS în infraroşii, cercetătorii au reuşit să studieze mai multe structuri de la suprafaţă şi au descoperit că unele din ele erau la peste 16 km distanţă faţă de locul original.

S-a descoperit că lungimea unei zile pe Venus este, astfel, cu 6,5 minute mai lungă decât se credea.

Orbita ar putea fi afectată de atmosfera densă a planetei, care ar schimba rata rotaţiei sale prin fricţiunea cu suprafaţa.

Şi Pământul suferă un efect asemănător, cauzat, în principal, de vânt şi de maree. Durata unei zile terestre se poate schimba cu circa o milisecundă şi depinde de vânturile sezoniere şi de temperaturile din timpul unui an.

Precizăm că în anii 1980 şi 1990, sondele Venera şi Magellan au realizat hărţi radar ale suprafeţei lui Venus, primele care ne-au oferit imagini detaliate ale acestei lumi unice. În timpul misiunii sale de patru ani, Magellan a putut să observe rotaţia structurilor de la suprafaţa planetei, permiţând cercetătorilor să determine lungimea unei zile pe Venus, egală cu cea a 243 de zile terestre.

După aproximativ 16 ani, structurile de pe Venus observate de Venus Express ar putea fi aliniate cu cele văzute de Magellan doar dacă ziua medie de pe planetă ar fi cu 6,5 minute mai lungă decât cea măsurată în trecut.

Potrivit Publika.TV, stabilirea corectă a rotaţiei lui Venus va ajuta la planificarea viitoarelor misiuni pe planetă, întrucât este nevoie de informaţii exacte pentru alegerea zonelor de aterizare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor