Telescopul Hubble imortalizează aurorele boreale uriaşe ale planetei Saturn [video]

Timp de şapte luni, telescopul spaţial a observat fenomenul de la polul nord al planetei Saturn, în timpul solstiţiului de vară.
Imagine realizată cu culorile reale ale planetei Saturn şi aurorele sale boreale (în  albastru)
Imagine realizată cu culorile reale ale planetei Saturn şi aurorele sale boreale (în albastru) (ESA/Hubble, NASA)

Mai mult de şapte luni de observaţii, coordonate cu probe prelevate de fosta sondă spaţială robotizată Cassini-Huygens (lansată împreună de NASA, ESA şi ASI care a studiat planeta Saturn şi sateliţii săi naturali), au permis telescopului spaţial Hubble să surprindă imagini mai detaliate ale spectaculoaselor aurore ale planetei Saturn.

Imaginea principală prezentată este compusă din capturile realizate optic, la începutul anului 2018, şi cele în ultraviolet surprinse în 2017. Ambele arată atât dimensiunea aurorelor cât şi culorile reale pe care le are Saturn.

Instantaneele au fost capturate în intervalul de lumină ultravioletă de un spectrograf de la bordul telescopului spaţial, Space Telescope Imaging Spectrograph. Toate acestea au fost luate înainte şi după solstiţiul de vară din emisfera nordică, un sezon în care aurorele sunt mai vizibile.

Aşa cum se întâmplă şi pe Pământ, înclinarea axei lui Saturn implică faptul că de-a lungul unei jumătăţi de an al său, care durează 29,457 ani pământeşti, emisfera nordică este mai luminată decât emisfera sudică şi invers pentru cealaltă jumătate. Aceasta influenţează activitatea aurorelor şi, uneori, provoacă furtuni şi tulburări care se văd pe suprafaţa sa şi care depăşesc mii de kilometri lăţime.

Pe Pământ aurorele polare, fenomenul optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, sunt rezultatul impactului particulelor de vânt solar cu câmpul magnetic terestru. Fenomenul nu este exclusiv terestru, fiind observat şi pe alte planete din sistemul solar, precum Jupiter, Saturn, Marte şi Venus, deşi mecanismele care explică comportamentul lor sunt total diferite.

De exemplu, dacă aurorele lui Saturn sunt vizibile numai în spectrul de lumină ultravioletă, este pentru că, spre deosebire de Pământ, atmosfera planetei este dominată de prezenţa hidrogenului.

Un fenomen descoperit recent

Toate aceste observaţii au permis să se afle mai multe despre câmpul magnetic puternic al planetei Saturn, care este cea de-a şasea planetă de la Soare şi a doua ca mărime din Sistemul Solar, după Jupiter. În timpul măsurătorilor efectuate, astronomii au observat tiparele variaţiei fenomenului.

Aurorele sunt influenţate atât de vântul solar cât şi de rotaţia rapidă a lui Saturn, care se produce în 10 ore şi 14 minute la ecuator şi în 10 ore şi 39 minute în regiunile polare.

În baza acestor date, s-a descoperit că aurorele se confruntă zilnic cu două vârfuri de luminozitate, unul în zori şi altul înainte de miezul nopţii. Cea din urmă a fost observată pentru prima dată şi pare a fi o caracteristică unică a solstiţiului de vară pe Saturn.

Mai multe informaţii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură