Guvernul Tudose, mişcare strategică: OUG privind pensiile speciale în plină sesiune extraordinară

Odată cu sesiunea extraordinară convocată de liderul PSD Liviu Dragnea în plină vacanţă parlamentară, Guvernul Tudose va primi undă verde să adopte şi ordonanţe de urgenţă, eludând astfel legea de abilitare, artificiu legislativ ce îi va permite să plafoneze în mod direct pensiile speciale.
Olguta Vasilescu(Ministrul Muncii si Justitiei Sociale),
Olguta Vasilescu(Ministrul Muncii si Justitiei Sociale), (Florin Chirila/Epoch Times)

Guvernul Tudose va adopta în şedinţa de miercuri o ordonanţă de urgenţă privind pensiile speciale din poliţie, armată şi servicii secrete, care nu vor mai creşte în funcţie de creşterea veniturilor celor aflaţi în activitate, ci vor fi ajustate doar cu rata inflaţiei, a anunţat duminică seară, la Antena 3, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

"O să ne confruntăm cu o reacţie foarte nervoasă din partea unora, dar eu cred că trebuie să stopăm o creştere aberantă. Dacă avem în plată pensii de 33.000 de lei şi le lăsăm să se ducă în câţiva ani la 66.000, vă spun că sistemul nu mai ţine, crapă şi atunci suntem obligaţi să luăm nişte măsuri care nu sunt foarte populare, dar suntem obligaţi să le luăm. Avem de gând să dăm o ordonanţă. Prin aceasta ordonanţă, noi ne-am stabilit câteva principii.

În primul rând, nu scădem nicio pensie aflată în plată. Pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate, că ne-am bătut joc de oameni, ne-am hotărât ca termenul de intrare în vigoare să fie undeva la 15 septembrie. Adică cei care vor să iasă, vor putea să o facă de mâine până la 15 septembrie. Trebuie să ştie că nu li se mai actualizează pensiile în funcţie de salariile celor care sunt în activitate, ci li se indexează. E un principiu mult mai corect", a declarat Olguţa Vasilescu, citată de Mediafax.

Ministrul Muncii susţine că măsura vizează pensiile foarte mari, precizând că "se întâmplă ca în perioada în care sunt în ultimii ani de activitate să aibă tot felul de salarii de merit şi toate acestea se pun în plată la pensie".

"Foarte mulţi dintre cei care sunt în sistem la ora actuală preferă să plece la o vârsta foarte mică la pensie. Se întâmplă chiar şi la 40 de ani, pentru că aşa cum arată legislaţia la ora actuală poţi ieşi cu o pensie de 120% faţă de salariu după care se actualizează pensia respectivă în funcţie de creşterile salariale. Se ia 85% din brut la care se adaugă sporurile şi ies cu mai mult decât are netul la pensie . Dacă anul viitor vom creşte salariile cu 25% şi le vom creşte fără dubii, în 2019 vor fi iarăşi creşteri de 25%, li se actualizează pensiile cu 25% sau cu cât cresc salariile celor care sunt în activitate", a precizat Olguţa Vasilescu.