Dragnea strânge cureaua: Legea pensiilor speciale trebuie modificată prin OUG. Impactul bugetar e prea mare

Dacă nu se va modifica legea pensiilor speciale pentru militari, se poate ajunge la blocarea creşterii punctului de pensie pentru celelalte milioane de pensionari din ţară, fiind vorba de un impact bugetar imens, a explicat liderul PSD Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea(Presedinte PSD),
Liviu Dragnea(Presedinte PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

Guvernul Tudose va modifica legea pensiilor speciale pentru militari, prin ordonanţă de urgenţă, astfel încât sumele aflate în plată să nu scadă, să nu depăşească salariul şi să fie indexate doar cu indicele de inflaţie, a anunţat luni, după şedinţa coaliţiei, preşedintele PSD Liviu Dragnea.

"Nu le-am cerut (membrilor Guvernului - n.r.) să vină cu un proiect de ordonanţă astăzi pentru că este o decizie a Guvernului. Am discutat doar despre aceste principii. Ne-au prezentat mai multe variante posibile, sunt 3 principii practic, şi anume: pensiile aflate în plată nu scad, pensiile care ar avea din calculul actual o valoare mai mare decât salariul să nu poată să depăşească salariul şi să fie indexate doar cu indicele de inflaţie", a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Potrivit liderului PSD, miniştrii au explicat mecanismele prin care pensiile speciale ar putea creşte până la 150% faţă de salariu.

"Ne-au explicat, printre alte mecanisme, un mecanism care este destul de ciudat şi se pare că nu mai este întâlnit în alte ţări. Şi anume: dacă cineva iese la pensie în cadrul acestor categorii de pensionari cu o pensie care poate ajunge la 100 şi ceva la sută faţă de salariu, poate să ajungă şi până la 131%, problema este că în momentul în care un individ a ieşit la pensie cu această pensie specială, cu o valoare x astăzi, peste un an de zile, peste doi ani, pensia i se măreşte dacă s-a mărit salariul celui care i-a ocupat locul pe care l-a ocupat înainte, se poate ajunge la o creştere de, spuneau ei, de până la 150%", a precizat Dragnea, adăugând că un grup de lucru urmează să pună în practică aceste principii.

Şeful PSD a argumentat că, dacă nu se intervine acum, impactul bugetar poate ajunge la sume fabuloase.

"Ne-au prezentat şi care este impactul bugetar. Riscul foarte mare este că, din ce au spus ei, dacă nu se intervine, impactul bugetar - care este astăzi de 6 miliarde lei pentru aceste pensii speciale - poate să ajungă la 10 miliarde, la 12 miliarde, în doi ani de zile poate la 15 miliarde. Este foarte greu de calculat, pentru că sunt foarte multe elemente de luat în calcul şi, vorbind foarte cinstit, în ritmul acesta, în 4-5 ani de zile, impactul se poate duce la sume foarte mari, blocând şansa statului român să continue creşterea punctului de pensie pentru celelalte milioane de pensionari din lume. Doamna Vasilescu mi-a spus că nu este un draft pe care s-a lucrat, exact ca la legea salarizării, ci principiile odată asumate, ele trebuie puse în cifre şi în cuvinte", a susţinut Dragnea.

Întrebat dacă această ordonanţă va fi dată la şedinţa de Guvern de săptămâna aceasta, Dragnea a replicat: "Nu noi decidem când se dau ordonanţele de urgenţă".

Liderul PSD a arătat că atunci când Guvernul va da o ordonanţă de urgenţă pentru care nu este abilitat, Parlamentul se va întruni în 5 zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne