Linişte şi "pace" în Pungeşti

Protestatarii blochează utilajele Chevron la Pungeşti
Protestatarii blochează utilajele Chevron la Pungeşti (captură Facebook)

Câteva zeci de oameni au protestat astăzi, în faţa prefecturii din Cluj, într-un simbolic gest de solidaritate cu protestatarii de la Pungeşti, ale căror proteste au fost oprite cu forţa de jandarmi.

În Pungeşti, unde Chevron şi-a trimis utilajele, păzite de sute de jandarmi, protestele s-au oprit iar reportofoanele presei nu ajung. Comuna vasluiană este în stare de asediu şi vocile celor care luptă contra exploatării gazelor de şist cu greu mai răzbat în exterior.

Este linişte în comună, oamenii au fost izolaţi de exterior. „Mai sunt 20-25 de persoane care staţionează pe un teren din apropiere dar nu se manifestă violent. Acum e linişte”, au declarat jandarmii, citaţi de evz.

Lupta împotriva exploatării gazelor de şist s-a mutat în marile oraşe şi pe Facebook. Pungeştiul este un loc rupt de lume şi asediat, unde presa "băsistă" nu are voie să intre, pentru "a nu incita la violenţă" împotriva companiei Chevron.

Drumul care face legătura între Vaslui şi Pungeşti a fost blocat de forţele de ordine începând de luni dimineaţă, la intrarea în localitatea Siliştea, unde utilajele firmei mureşene MIF, angajată de compania Chevron, pregătesc terenul pentru instalarea primei sonde de explorare a gazelor de şist. Presa nu are voie să intre pentru a vorbi cu localnicii iar singurii care fac declaraţii publice oficiale sunt jandarmii care declara că "Este linişte la Pungeşti."

Neoficial, protestatarii vorbesc:

"Jandarmeria a instaurat Lege Marţială în Pungeşti-Siliştea. Sunt peste tot, patrulează şi blochează drumurile în continuare. Până acum am numărat 20 de oameni bătuţi! Greu se poate ajunge la spital şi medico-legal din cauza blocajelor. Comuna e în stare de război, oamenii sunt bătuţi când merg prin pădurele LOR, să adune lemne pentru foc! Sunt ameninţaţi pe străzi, ba chiar în propria curte. Mi-au făcut 2 dosare penale până acum. Confirm că mă sugrumau ieri dimineaţa în dubă. Cei care ne ajută sunt intimidaţi şi ameninţaţi. Ba chiar forţează mice magazine din zonă s-închidă !!! Ca să nu avem unde să ne încălzim şi aprovizionăm. Pungeşti a ajuns tăiată de restul României, şi sub asediul jandarmeriei !" este mesajul transmis telefonic de Zîna Domintean din Pungeşti prinţesei Briana Caragea, care l-a postat astăzi pe Facebook.

A fost opresiune pe faţa la Pungeşti, povestesc cei care au reuşit să comunice în exterior, Statul contra cetăţenilor nevinovaţi.

În dimineaţa zilei de luni, când nici nu se crăpa încă de ziua, la auzul veştii că Chevron îşi trimite utilaje în comună, însoţite de efective de jandarmi, localnicii din Pungeşti s-au mobilizat.

“La primul semnal, am plecat cu goarnă să chem oamenii din comună, aşa cum am făcut şi până acum. Nici nu am ajuns bine înapoi în Siliştea, când s-au văzut farurile maşinilor de jandarmi. În disperare, oamenii s-au pus în genunchi, la ieşirea din sat, şi s-au legat cu lanţuri şi funii, în încercarea de a opri jandarmii”, a povestit Costică Spiridon, fost primar, şi unul dintre liderii mişcării de rezistenţă de la Pungeşti, pentru vrn.ro.

Jandarmii au intervenit în forţă, prevalându-se de dreptul lor "legal" de a degaja "fără complexe" un drum public ocupat "abuziv de săteni".

Scutierii i-au lovit pe oameni cu bastoanele."Au venit pregătiţi, ştiau că ne vom lega cu lanţuri şi funii, aşa că au venit cu ustensile să le taie. Dacă nu luam mâna, îmi tăiau degetele atunci când au tăiat lanţul. Loveau cu bastoanele, noroc că, din cauza scuturilor, nu aveau forţă, dar chiar şi aşa, sunt plin de vânătăi”, îl citează vrn pe unul dintre localnici, Ovidiu Dediu.

“Am pus şi o căruţă de-a latul drumului, eu ţineam de o parte, jandarmii trăgeau de cealaltă. Am primit bastoane peste cap şi gât, de mi-a dat sângele pe nas. Au luat căruţa şi, în câteva secunde, au dat-o în şanţul de la marginea drumului, după care, au continuat să lovească lumea, să ne împrăştie. Pe unii i-au luat pe sus şi i-au dus la dube, alţii au scăpat şi au fugit în tabără”, a declarat Florea Grigore Vasile.

"Sunt plină de vânătăi, în special în zona picioarelor, poliţiştii de la Vaslui au făcut şi poze, abia pot merge, dar nu voi renunţa la această luptă”, povesteşte şi Zîna Domintean, căreia, după ce a fost bătută, i s-a întocmit un dosar pentru distrugere, acuzată că ar fi spart un geam al unui vehicul al jandarmilor, şi un al doilea dosar pentru “blocarea unei căi de comunicaţie, conform OUG 195/2002.

Mărturiile sunt multe dar Jandarmeria neagă tot. Neagă că ar fi lovit cetăţenii, neagă că ar fi folosit "bastoanele" şi pumnii din dotare, neagă că sătenii ar fi fost agresaţi. Ba dimpotrivă, ieri un domn îmbrăcat în uniformă povestea la Realitatea că un jandarm a fost lovit la un picior. Probabil lovit de sătenii "băsişti."

Paradoxul este că jandarmii nu dau voie presei să intre în sat pentru a confirma varianta lor. Pentru a filma sătenii plimbându-se prin sat în linişte, rumeni în obraji de fericire că lângă satul lor, Chevron va pompa mii de metri cubi de apă cu toxine în pământ.

Din când în când mai răzbate câte un strigăt în presă, desigur, prin telefon. Din când în când o postare pe Facebook. Proteste în Cluj ce vor fi urmate cu siguranţă de altele, şi în Bucureşti. Şi în alte oraşe din ţară, în numele celor reduşi la tăcere de statul român.

Căci jandarmii nu se apucă să bată oamenii aşa, de capul lor.

În octombrie, când mii de oameni se îndreptau înspre Câmpeni pentru a protesta contra exploatărilor de la Roşia Montană, şi când alte sute de oameni se îndreptau spre Pungeşti, pentru a protesta contra exploatărilor Chevron, Ponta i-a abilitat pe jandarmi să intervină în forţă dacă protestatarii blochează drumuri publice naţionale sau judeţene sau dacă recurg la acţiuni care detrimentează Statului (?!) român.

Ponta a mandatat forţele de ordine să ia măsuri, dacă "extremiştii" care protestează împotriva exploatărilor de la Roşia Montană şi/sau Pungeşti vor acţiona "violent" sau vor "leza" interesul "naţional.

"Neolegionarii" din Pungeşti au făcut exact genul de act "înfierat" de premier: cu mic, cu mare, femei, copii, bătrâni, oameni necăjiţi care nu îşi vor pământurile şi apele otrăvite de exploatarea gazelor de şist, s-au aşezat în genunchi în calea tăvălugului Chevron.

Aşa că de ce să nu fie bătuţi? Cu ce drept se aşează, ca să-l cităm pe premierul Liviu Dragnea, un grup de 200 de oameni în calea "bunăstării" a 20.000.000 de români, cărora Chevron şi RMGC le vor aduce belşug, locuri de muncă şi mulţi mulţi bani, nu de alta, dar să aibă cu ce să îşi repare casele distruse de cutremure şi sănătăţile distruse de cianuri?

De ce să nu i se facă dosare penale Zînei Domintean?

De ce să nu fie amendat Claudiu Crăciun, pentru "vandalizarea" maşinii ministrului Barbu?

De ce să nu i se facă dosar de cercetare penală jurnalistului Gonţiu, sub acuzaţia de instigare publică, la scurtă vreme după ce a lansat o carte despre Roşia Montană şi Corupţia din Guvern? De ce să nu i se spargă maşina şi să fie agresat fără că autorităţile să facă nimic contra agresorilor lui?

Cine nu-i cu Ponta este automat neolegionar, băsist şi merită să fie ori bătut, ori intimidat cu un dosar penal?