1 Decembrie, cronica unui semidezastru cu scandal

Paradă militară cu prilejul Zilei Naţionale a României
Paradă militară cu prilejul Zilei Naţionale a României (Epoch Times România)

A trecut. Cu surle, trâmbiţe, torţe, aplauze şi huiduieli. Ziua de 1 decembrie s-a dus, cu bune şi cu rele, lăsând în urmă un buget mai sărac cu cel puţin un milion de euro, că atât a costat defilarea din centrul Capitalei (cât au costat festivităţile din ţară nu ştim) şi ştiri amestecate despre boicoturi, incidente, scandaluri, batai, abuzuri, de toate, amestecate, ca la noi!

De Ziua Unirii scindările au devenit mai evidente ca oricând. Ponta, Antonescu şi Daniel Constantin (PC) au refuzat invitaţia şefului satului de a participa la festivităţile de la Cotroceni. Treaba lor, însă gestul face ca Pactul de Coabitare să pară mai mult ca oricând o gogoriţă bună doar de luat în râs. Sau plâns. Boicotul celor trei a fost o infantilă şi ne-necesară frondă la adresa lui Băsescu, într-o zi dedicată consensului între români.

Sute de blindate au duduit pe sub Arcul de Triumf. Au duduit şi câteva huiduieli ale opozanţilor contra exploatărilor cu cianuri în munţii Apuseni. Huiduitorii anti RMGC au fost însă liniştiţi rapid de SPP, să nu deranjeze cumva atmosfera festivă a defilărilor de un milion de euro.

La Albă Iulia, unde acum 95 de ani, în ovaţiile a peste 100.000. de mii de români, s-a proclamat Unirea,politicienii au avut parte, din nou, de huiduieli, ce-i drept, din partea a doar câteva sute de protestatari. Doar atâţia oameni au reuşit să ajungă din Apuseni în cetatea Albei pentru a protesta împotriva exploatărilor RMGC. Locuitorii Apusenilor au venit să-şi strige dorinţa de a trăi neotrăviţi, de a nu dormi noaptea cu teama că vor fi înghiţiţi de şlamuri ca cei ce au murit la Certej, de a nu li se otrăvi apele, de a trăi liniştit şi normal. Au fost lăsaţi să strige liber, cât au vrut. Nestingheriţi şi nebăgaţi în seamă de oficiali.

La Târgu Jiu s-au aprins luminiţele de Crăciun. Le-a aprins premierul Ponta, invitat de oficialii locali. Premierul a fost huidut la scenă deschisă, de această data nu de protestatarii contra Roşia Montană, ci de locuitorii oraşului, sătui de taxe, biruri, accize etc. Întrebat de presă cum comentează amestecul de huiduieli şi aplauze cu care a fost primit, premierul a ricanat în batjocura-i caracteristică că n-are "aparatul de măsurat entuziasmul" la purtător.

Şi la Oneşti s-au aprins luminile de Crăciun. Şi bradul, altminteri, s-a aprins şi el. La propriu şi la figurat. Festivităţile de 1 decembrie s-au sfârşit cu un incendiu, uriaşul brad adus de primărie izbucnind în vâlvătăi, în timpul concertului lui Pepe. Aşa a fost să aibă oneştenii o Zi Naţională cu scântei?

La Domneşti a ieşit cu scandal, bătăi, gaze lacrimogene, bastoane şi gloanţe de cauciuc. Cel puţin aşa zic suporterii echipei Petrolul Ploieşti. "Tifoşii" echipei se plâng că au fost bătuţi şi chiar împuşcaţi cu gloanţe de cauciuc de jandarmi. Jandarmii afirmă că suporterii au fost beţi (şi nu de fericire că e Ziua Naţională, ci de bere, vin, ţuică sau ce or fi băut) şi că au aruncat cu pietre în ei. Motiv pentru care jandarmii s-au apărat, fără să folosească gloanţe, strict regulamentar.

La noi, faptul ca oficialii cântă în strună comuniştilor chinezi şi au scos steagurile UE si NATO a trecut liniştit pentru guvernanţi. Să vedem cine mai îndrazneşte să ceară intrarea în Schengen acum că oficialii s-au dat pe faţă cu comuniştii. Poate de-aia o fi alocat Ponta un buget enorm pentru Ziua Naţioanală?

Şi ca finalul să fie apoteotic, de Ziua Naţioanală, Chevron le-a făcut un cadou localnicilor din Pungeşti. În noaptea de 1 spre 2 decembrie, corporaţia şi-a mobilizat utilajele şi le-a trimis spre Pungeşti. Statul a trimis şi el, preventiv, jandarmi pentru îi apără pe lucrătorii firmei de săteni care dormeau în corturi, liniştiţi.

Utilajele au ajuns în zonă pe beznă, până să se crape de zori. Localnicii, care dorm pe câmp de săptămâni în şir, tocmai pentru a nu fi luaţi prin surprindere de venirea Chevron, au fost luaţi pe sus cu dubele de jandarmi. Se pare că oamenii au fost bătuţi cu pumnii, cu bastoanele în timp ce accesul presei în localitate a fost blocat. Pungeşti a fost o localitate asediată în cursul acestei dimineţi.

În rest, toate sunt bune. Defilarea a decurs frumos. Au asistat peste 20.000 de români, care au fluturat din steguleţe fericiţi. În anumite localităţi, primăriile au împărţit fasole cu cărnaţi.

Defilarea s-a sfârşit spectaculos, cu torţe şi cântece patriotice cântate în cor de soldăţi.

În Kiev, fără absolut nici o legătură cu Ziua Naţională a României, a fost răzmeriţă, apropos. Ucrainienii s-au supărat că preşedintele lor le cântă în strună vecinilor ruşi. La noi, faptul ca oficialii cântă în strună comuniştilor chinezi şi au scos steagurile UE si NATO a trecut liniştit pentru guvernanţi. Să vedem cine mai îndrazneşte să ceară intrarea în Schengen acum că oficialii s-au dat pe faţă cu comuniştii. Poate de-aia o fi alocat Ponta un buget enorm pentru Ziua Naţioanală?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne