Chevron reîncepe lucrările la Pungeşti. Jandarmii susţin că nu au agresat sătenii

Protestatarii blochează utilajele Chevron la Pungeşti
Protestatarii blochează utilajele Chevron la Pungeşti (captură Facebook)

Imediat după ce în presă a răzbit vestea că Pungeşti-ul este în stare de asediu şi că jandarmii îi bat pe localnicii care se opun exploatării gazelor de şist, Chevron confirmă ca şi-a reluat operaţiunile în zona Siliştea - Pungeşti, desigur, în condiţii "sigure pentru mediu şi cetăţeni". Şi desigur, cu autorizaţia statului român.

Chevron a remis un comunicat de presă prin care face cunoscut că şi-a reluat operaţiunile, în baza permiselor obţinute la începutul lunii octombrie 2013 şi că tehnologiile pe care le va folosi sunt "sigure, responsabile" etc.:

"Chevron poate confirma că şi-a reluat operaţiunile în perimetrul Siliştea din comună Pungeşti, judeţul Vaslui. Chevron intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare, folosind tehnologii convenţionale, în perimetrul EV-2, conform permiselor pe care le-am obţinut la începutul lunii octombrie 2013", precizează oficialii Chevron citaţi de Agerpres."

"Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm. Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile, despre proiectele sale", se mai precizează în comunicat

Chevron promitea pe 22 octombrie că lucrările de la Pungeşti se suspendă până când "siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.", anunţând că va demara şi o campanie de informare din poartă în poartă, ca să îi convingă pe localnici că exploatările nu sunt periculoase nici pentru mediu, nici pentru ei.

Siguranţa angajaţilor Chevron a fost într-adevăr asigurată de jandarmi. Nu şi a sătenilor, care au fost spulberaţi în această dimineaţă de forţele de ordine venite să asigure instalarea în siguranţă a echipamentelor americanilor în perimetrul EV-2 Siliştea-Pungeşti.

Utilajele Chevron au intrat în această dimineaţă în zonă, însoţite de numeroase efective de jandarmi. Aceştia au intrat cu forţă peste localnicii care, refuzând "să priceapă" că tehnologiile Chevron sunt bune, dorm în câmp de săptămâni de zile, pentru a bloca accesul echipelor Chevron.

Localitatea a fost înconjurată de forţe de ordine iar reprezentanţii presei nu au avut voie să se apropie de zona unde sătenii erau spulberaţi. Localnicii care au reuşit să ia legătura telefonic cu presa au povestit că oamenii au fost bătuţi cu pumnii şi bastoanele, săltaţi în dube şi duşi la Vaslui.

În declaraţii televizate, purtători de cuvânt ai Jandarmeriei susţin însă că au intervenit justificat, pentru a dispersa un "grup de cetăţeni" care bloca un drum public judeţean, blocând accesul companei către "o proprietate privată" şi că forţele de ordine vor rămâne în zonă atâta vreme cât va fi necesar.

Oficiali ai instituţiei au precizat că 250 de jandarmi asigură securitatea (angajaţilor şi utilajelor Chevron) la Pungeşti. Cât despre bătaia pe care şi-au luat-o sătenii, reprezentanţii instituţiei statului "ţin să menţioneze" că jandarmii nu au folosit gaze lacrimogene, bastoane etc. care să provoace leziuni. Ba dimpotrivă, un jandarm a fost rănit la picior. Şi dacă sătenii susţin contrariul, asta e problema lor.

În comunicatul Chevron nu se pomeneşte nimic despre faptul că localnicii au organizat la începutul lui octombrie un referendum şi s-au pronunţat împotriva explorării gazelor de şist. Drept urmare, Consiliul Local a emis, la rândul său, o hotărâre prin care interzice lucrările de explorare-exploatare pe perimetrul comunei. Prefectura Vasului a atacat în instanţă decizia autorităţilor locale, afirmând că subsolul este al statului şi pungeştenii nu au dreptul să blocheze nimic.

Ce presupun tehnologiile "responsabile" de explorare a gazelor de şist

Sonda de explorare a gazelor de şist va fi amplasată uluitor de aproape de sate: la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală ocupată de platforma de extracţie va fi de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

Consumul de apă folosită în procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, după cum reiese din documentaţia Chevron. Apa nu se va injecta însă în solul Vasluiului aşa, pur si simplu, avertizează specialiştii, ci este aditivată cu nisip şi o serie de substanţe chimice dintre care multe sunt toxice.

Chevron declara că doar 0,5 % din cantitatea de fluid reprezintă substanţe chimice dar în sol va rămâne o cantitate enormă de toxine, căci, în medie, cel mult jumătate din fluid este recuperat după injectare, restul de fluid nu se mai poate recupera şi va rămâne pentru cine ştie câtă vreme în subteran împreună cu toxinele. Fracturarea poate polua apa subterană, apele de suprafaţă, râurile, lacurile şi izvoarele.

În plus, mai există şi un risc seismic asociat. Legătura dintre aceste cutremure şi fracturarea hidraulică a fost evidenţiată de măsurători, care arată că epicentrele acelor cutremure sunt exact în zonele de foraj.

„Reprezentanţii Chevron spuneau că doar 0,5 % din cantitatea de fluid reprezintă substanţe chimice. Însă faceţi şi dumneavoastră calculul la 16.000 de metri cubi care se injectează doar la o singură platformă şi veţi vedea câte tone de toxine vor rămâne în subsol căci, în medie, doar cel mult jumătate din fluid este recuperat după injectare, restul nu se poate recupera şi va rămâne în subteran. Dar şi ceea ce se recuperează în iazuri sau batale poate infesta solul. Asta s-a întâmplat deja în mai multe localităţi din Statele Unite. De asemenea există pericolul infestării pânzei freatice, aceasta fiind una dintre cele mai mari îngrijorări ale populaţiei”, a declarat într-un interviu pentru Epoch Times, Georgeta Ionescu, geolog, jurist şi activist pentru mediu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne