Stare de asediu la Pungeşti. Jadarmii i-au spulberat pe săteni

Protestatarii blochează utilajele Chevron la Pungeşti
Protestatarii blochează utilajele Chevron la Pungeşti (captură Facebook)

Noi confruntări au izbucnit în dimineaţa zilei de luni, la Pungeşti, între jandarmi şi săteni. Chevron şi-a trimis utilajele din nou şi a intrat noaptea, pe întuneric, în zona desemnată pentru exploatări.

Conform unor prime relatări la faţa locului, jandarmii au intervenit în forţă şi îi împrăştie "fără menajamente" pe sătenii care stau de sătptămâni de zile în câmp, în corturi, pentru a preveni înaintarea utilajelor.

O consilieră de la primărie reclamă că jandarmii i-au înconjurat pe oameni, i-au ameninţat şi i-au bătut cu bastoanele. Unii oameni au fost ridicaţi, duşi în dube şi bătuţi cu pumnii. Jandarmii, cu cagule pe faţă, au înconjurat localitatea. Oamenii sunt speriaţi şi dezorientaţi.

Liderii "Mişcării de Rezistenţă de la Pungeşti", Zina Domintean si Constantin Pâslaru, au fost ridicaţi de jandarmi şi băgaţi în dube, la fel şi mulţi alţi protestatari din corturile instalate in tabără, informează vrn.ro.

Doi localnici au ajuns deja la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, unul cu lipotimie, in urma unui atac de panică şi altul cu dureri abdominale, datorită faptului că ar fi fost lovit de jandarmi. Oamenii din Tabăra de Rezistenţă din Pungeşti sunt efectiv săltaţi pe sus şi duşi la Vaslui, cu dubele Jandarmeriei.

Jurnaliştilor le-a fost interzis să intre în zona de conflict. Nici un reprezentant al autorităţilor locale nu e la faţa locului şi nu răspunde la telefoane.

Potrivit celor care fac parte din "Mişcarea de Rezistenţă de la Pungeşti", aproximativ 15 autospeciale ale Jandarmeriei Române, blochează drumul în zona "Morii Sima" din comuna Pungeşti, informează ziare.com. Totul este blocat în comuna Pungeşti. Nu mai circulă nici măcar microbuzul şcolar.

La începutul lui octombrie, sătenii din Siliştea au format un lanţ uman pentru a opri instalarea utilajelor companiei Chevron, care dorea să instaleze primă sondă de exploatare a gazelor de şist din România. Jandarmii au spulberat în forţă lanţul uman, acţiune sancţionată de români, care s-au solidarizat cu protestatarii din Vaslui. Ecourile la nivel naţional şi internaţional pe care le-a avut protestul pungeştenilor a determinat Chevron să amâne operaţiunile.

Managerul pentru România al companiei gazifere a anunţat că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă, până când "siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune."

"Prioritatea noastră numărul unu este aceea de a dezvolta operaţiunile în siguranţă pentru angajaţi, subcontractori şi comunitate", a spus Tom Holst pe 22 octombrie a.c.

La o zi după protestele din Siliştea, Consiliul local din Pungeşti a hotărât atunci interzicerea exploatării gazelor de şist în comună, unde Chevron era pe cale să înceapă lucrările de amenajare a platformei unde urma sa instaleze prima sondă de explorare a gazelor de şist prin fracturare hidraulică din ţara noastră, o premieră care nu a mai avut loc. Consilierii locali au decis atunci şi organizarea unui referendum pe această temă.

Decizia Consiliului Local a fost trimisă pentru validare la Prefectura Vaslui, dar instituţia a trimis-o înapoi consilierilor locali să o revoce. Consilierii au refuzat, fapt pentru care Prefectura Vaslui a atacat în instanţă hotărârea de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist în comună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne