Legile Justiţiei. Dragnea, front comun cu Toader: "A procedat corect!"

În timp ce online-ul vuieşte de indignare pe tema modificării legilor Justiţiei iar protestele au luat un nou avânt, liderul PSD Liviu Dragnea îşi exprimă susţinerea faţă de Tudorel Toader, autorul propunerilor văzute de mulţi, inclusiv de preşedintele Iohannis, drept un atac la adresa statului de drept.
Liviu Dragnea(Presedinte PSD),
Liviu Dragnea(Presedinte PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

Toată lumea, inclusiv preşedintele Iohannis, s-a grăbit când a criticat propunerile de modificare a legilor Justiţiei formulate miercuri de ministrul Justiţiei, a susţinut joi liderul PSD Liviu Dragnea, adăugând că Toader a procedat corect că nu a publicat proiectul de lege, pentru că acesta trebuie să ajungă întâi la Consiliul Superior al Magistraturii.

"(Proiectul) o să fie văzut de CSM, după care o să ajungă în Parlament. Nu trebuie omorât un om pentru că are nişte propuneri. Mi se pare că s-au grăbit toţi, inclusiv preşedintele", a spus Dragnea.

"Eu cred că (ministrul justiţiei) a procedat corect, nu cred că era corect să prezinte proiectul de lege înainte ca acesta să ajungă la CSM. Cred că a fost foarte riguros", a adăugat liderul PSD.

Afirmaţiile lui Dragnea au fost făcute în contextul în care, după ce Toader a anunţat controversatele propuneri de modificare a legilor Justiţiei, multă lume, inclusiv organizaţii din domeniu, precum UNJR şi AMR au criticat faptul că ministrul nu a publicat proiectul pe site-ul instituţiei pe care o conduce.

Revenind la declaraţiile liderului PSD, întrebat dacă ştia ce va anunţa ministrul miercuri în conferinţa de presă, acesta a negat: "Nu ştiam, am stat deoparte şi bine am făcut."

"Eu nu reacţionez imediat în situaţii de genul ăsta. Noi vorbim aici de propuneri care vor deveni doar proiecte de legi", a declarat Dragnea, adăugând că cei care se exprimă deja au o "abordare ori pur personală ori superficială".

"Mai este cale lungă până când vor fi adoptate", a declarat liderul PSD.

De asemenea, Dragnea a precizat că nu înţelege supărarea lui Iohannis şi că îl susţine pe Tudorel Toader: "Nu am înţeles foarte bine supărarea dlui preşedinte, este vorba de nişte principii, nici nu vreau să mă pronunţ. Eu propun să fim mai calmi şi să aşteptăm proiectele de legi. Eu nu dau un cec în alb, aştept să văd proiectele de legi. O să ne gândim foarte serios. Pe dl ministru îl susţin, îi susţin expertiza", a susţinut Dragnea.

Despre modificarea privind numirea procurorilor şefi DNA şi DIICOT prin excluderea preşedintelui din procedură, Dragnea a amintit de ceea ce a declarat în luna iunie, când a susţinut că preferă trei entităţi implicate în această procedură şi a declarat că nu înţelege de ce se protetează.

"Sincer, nu am înţeles împotriva a ce protestează. Marea problema, că am înţeles că foarte mulţi sunt suparăţi că în acest set de principii există şi propunerea ca numirea procurorilor şefi să nu mai fie făcută de preşedinte, ci de CSM. E un punct de vedere, eu n-am fost în stradă, cu toate ca şi eu am avut acelaşi punct de vedere. Eu în toamnă am spus că nu sunt de acord cu proiectul dlui Popescu Tăriceanu, susţinând tot ideea că rămân trei entităţi pe acest circuit de numire, dar asta nu înseamnă că trebuie să mă năpustesc pe un om care a enunţat nişte principii. Este doar începutul unui proces care nu va fi simplu, un proces legislativ, constituţional şi democratic. Eu nu mi-am schimbat viziunea după o jumătate de oră după ce am văzut conferinţă de presă. Mi-am spus un punct de vedere atunci. Niciun ministru nu e robot, oamenii sunt membrii Guvernului, au puncte de vedere, cred în ele, le susţin, le argumentează. În perioada următoare fiecare trebuie să spună argumente şi contraargumente, dar într-un mod civilizat. Noi trebuie să facem eforturi să avem capacitatea, în această ţara, să gestionăm dezbateri civilizate, nu cu patimă şi nu apărând interese personale, care practic sunt şi temporare", a declarat Dragnea, citat de News.ro.

Propunerile lui Toader au fost criticate dur atât de societatea civilă, care a atras atenţia că Toader pur şi simplu "rescrie MCV", de Ministerul Public, de DIICOT etc., cât şi de preşedintele Iohannis, care le-a catalogat drept un atac la adresa statului de drept. Interesant este că proiectul NU a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei, lucru criticat de asociaţii ale magistraţilor care i-au cerut premierului Tudose să-i solicite lui Tudorel Toader publicarea pachetului de propuneri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne