Legea anti-cianură, retrimisă pentru un nou raport Comisiei de Industrii. Mobilizarea continuă!

Legea anti-cianură este la câtiva paşi să fie adoptată, dacă va exista suficientă presiune a societăţii civile în acest sens. Adoptarea ei ar stopa orice proiecte miniere viitoare bazate pe tehnologii cu cianuri.
Platforma minieră de la Certej.
Platforma minieră de la Certej. (captură.)

Camera Deputaţilor a votat joi retrimiterea proiectului de lege PLX - 429/ 2007, cunoscut opiniei publice sub titulatura de legea anti-cianură, către Comisia pentru Industrii şi servicii, pentru un nou raport, informează Mining Watch România, precizând că proiectul se întoarce la comisie pe fundalul unui lobby puternic al companiilor miniere.

PLX - 429/ 2007 are un articol unic, propunând modificarea Legii minelor nr.85/2003 după cum urmează: „Activitatea minieră, bazată pe folosirea tehnologiei prin cianuri, în orice etapă a exploatării aurului şi argintului, precum şi în orice etapă a procesării şi înnoblilării reziduurilor este interzisă. Această interdicţie se aplică şi în cazul folosirii compuşilor de cianură în orice procent, precum şi în cazul folosirii sale în combinaţie cu alte metode de procesare sau înnobilare a reziduurilor”.

Iniţiat în 2007, proiectul de lege care vizează interzicerea cianurii în minerit a fost iniţial avizat favorabil de Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor. În motivarea deciziei, comisia sublinia că “propunerea legislativă se încadrează în acquis-ul comunitar ce vizează protecţia mediului, domeniu considerat de interes major în contextul politicilor comunitare”.

La presiunea companiilor miniere, legea a fost însă rapid ascunsă în sertarele Parlamentului, arată Mining Watch în comunicatul de presă remis Epoch Times, reamintind că în timpul protestelor din 2013 pentru Roşia Montană, interzicerea cianurii a fost una din principalele revendicări ale străzii.

"Anul acesta, la opt ani de la iniţiere, legea a fost repusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. Dar de această dată, industria minieră, întărită şi prin promotorii proiectelor miniere de la Certej şi Rovina, a convins Comisia de Industrii să facă un raport suplimentar, de respingere." susţine Mining Watch.

ONG-ul reaminteşte că în iunie 2015, însuşi Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, a susţinut că "o interzicere generală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri ar implica închiderea exploatărilor aflate în funcţiune din lipsa unei tehnologii alternative, ducând la dispariţia unor locuri de muncă, fără beneficii suplimentare pentru mediu sau sănătate umană".

Acest argument este însă absurd, susţin ecologiştii mai ales că la ora actuală, în România, nu există nicio mină operaţională care să folosească cianură şi chiar dacă ar fi aprobate proiecte miniere comerciale noi, acestea ar folosi forţă de muncă extrem de redusă.

În acest context, proiectul de lege a fost repus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor din 2 şi 3 decembrie 2015. Aceasta se află pe lista iniţiativelor cu propunere de respingere. Mobilizarea extraordinară a mii de cetăţeni, care şi-au contactat în aceste două zile deputaţii, a făcut ca legea să fie retrimisă la Comisia de Industrii pentru un nou raport. De asemenea, se aşteaptă ca Guvernul Cioloş să emită un nou punct de vedere, actualizat, pe acest subiect, mai arată Mining Watch.

Comisia de Industrii, condusă de Iulian Iancu, acelaşi deputat care a coordonat şi cele două rapoarte anterioare, va avea la dispoziţie patru săptămâni pentru un nou nou raport. Tot atât timp au şi cetăţenii să se mobilizeze în continuare, punând presiune pentru adoptarea acestei legi.

"Mobilizarea continuă. Semnează şi tu petiţia România fără Cianură iniţiată de Campania Salvaţi Roşia Montană, reţeaua Mining Watch România şi platforma de-clic.ro. Peste 11.500 de persoane au semnat deja", adaugă Mining Watch.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură