Sugestie pentru Guvernul Ponta şi ANAF: Certej, o posibilă gaură neagră fiscală

Platforma minieră de la Certej.
Platforma minieră de la Certej. (captură.)

În timp ce ANAF aleargă să închidă terase şi şaormerii, vânând şi cele mai mici greşeli, un raport al Centrului pentru Cercetare al Companiilor Multinaţionale (SOMO) relevă că Eldorado Gold, companie care activează (şi) în România, la Certej, se foloseşte de un mecanism de eschivare a plăţii taxelor prin intermediul firmelor de tip căsuţă poştală din Olanda.

În Grecia, ţară obligată să adopte măsuri dure de austeritate, Eldorado Gold a provocat pierderi de 1,7 milioane de euro, informează un comunicat Mining Watch pe această temă, iar raportul SOMO arată că operatorul minier, proprietar direct al Deva Gold, companie care intenţionează să opereze mina Certej, foloseşte acelaşi mecanism şi pentru România.

Autorităţile române, preocupate să "investigheze" dacă micile tarabe şi magazine de cartier au emis sau nu bon fiscal pentru fiecare leuţ pe care-l încasează, nu au efectuat însă, până în prezent, o cercetare în profunzime în ceea ce priveşte finanţarea minei Certej.

“Guvernul român ar trebui să efectueze o analiză cost-beneficiu a proiectului Certej planificat de Eldorado Gold, care să analizeze critic legalitatea structurii fiscale a societăţii şi să cuantifice nu doar venituri fiscale potenţiale şi crearea de locuri de muncă, dar şi pierderile de mediu, sociale şi de locuri de muncă aşteptate să se producă în eventualitatea începerii operaţiunilor miniere,” a comentat Roxana Pencea, Mining Watch România.

Redăm integral comunicatul remis de Mining Watch România redacţiei Epoch Times.

Un nou raport al Centrului pentru Cercetare al Companiilor Multinaţionale (SOMO) arată că, în timp ce Grecia este nevoită să adopte măsuri dure de austeritate, redresarea economică a acesteia este subminată de eschivarea plăţii taxelor prin intermediul Ţărilor de Jos, informează Mining Watch România.

Raportul Fool’s Gold prezintă modul în care compania minieră canadiană Eldorado Gold reuşeşte să eschiveze plata taxelor prin intermediul firmelor de tip căsuţă poştală din Olanda. Astfel, s-a ajuns la pierderi fiscale de 1,7 milioane de euro pentru Grecia, în ultimii doi ani. Există, de asemenea, numeroase îngrijorări în ceea ce priveşte mediul înconjurător şi respectarea drepturilor omului.

Acest mecanism de eschivare al plăţii taxelor prin intermediul firmelor de tip căsuţă poştală este exemplul perfect pentru felul în care Eldorado operează la nivel mondial, inclusiv în România, adăuga Mining Watch.

Eldorado Gold eschivează plata taxelor în Grecia

Conform raportului SOMO, Eldorado foloseşte firme-cutie poştală olandeze pentru a evita plata impozitelor deşi nu desfăşoară nici un tip de activitate operaţională în Ţările de Jos. Raportul “Fool’s Gold” a constatat că Eldorado utilizează o schemă de finanţare a împrumuturilor care mută plata dobânzilor de la filiala greacă Hellas Gold SA, prin intermediul unor companii olandeze de tip cutie poştală, către o entitate din Barbados în care venitul rămâne neimpozitat. Dacă această structură de finanţare persistă, profiturile viitoare înregistrate din derularea proiectului minier şi impozitul aferent pe venit este de aşteptat să fie redus substanţial, mai ales dacă aceasta se practică în combinaţie cu alte tehnici de evaziune fiscală utilizate pe scară largă de către firmele din sectorul extractiv.

“Uniunea Europeană şi Ţările de Jos au standarde duble. Pe de o parte se impun măsuri de austeritate dure care au efecte sociale şi economice devastatoare în Grecia; pe de altă parte facilitează eschivarea plăţii taxelor care păgubeşte statul grec de milioane de euro”, spune cercetătorul SOMO, Katrin McGauran.

Ce înseamnă acest lucru pentru România?

Raportul arată că operatorul minier foloseşte aceeaşi structură şi pentru România. Compania olandeză tip cutie poştală Eldorado Gold (România) BV, cu active de 15 milioane de dolari, dar nici un angajat, este proprietarul direct al Deva Gold care intenţionează să opereze mina Certej.

Deva Gold este finanţată printr-o facilitate de credit în valoare de 200 milioane de dolari a unei alte firme cutie poştală olandeză, Eldorado Gold Treasury BV, care la rândul său, este finanţată prin bilete la ordin emise de acţionarul său olandez (Eldorado Gold Cooperatief). Evidenţele contabile arată că Eldorado Gold Cooperatief a primit împrumuturi de la două filiale din Barbados în 2013, în valoare de 100 milioane, respectiv 25 milioane de dolari. Mina românească de la Certej este, prin urmare, în cele din urmă finanţată din Barbados.

Până în prezent o cercetare în profunzime încă nu a fost făcută în ceea ce priveşte finanţarea minei Certej. Cu toate acestea, se pare că plăţile de dobânzi din România către Olanda, care ar trebui să fie impozitate ca venit pentru grupul de întreprinderi, nu sunt impozitate nicăieri, doar în paradisul fiscal Barbados. Acest lucru ar reduce profiturile din România şi în consecinţă, impozitul aferent pe profitul înregistrat în cazul în care mina Certej va începe vreodată.

Eschivarea plăţii taxelor, o problemă structurală

Fool’s Gold arată că schema practicată de Eldorado Gold nu e un caz izolat – ţări de conduită fiscală, precum Olanda şi Luxemburg sunt utilizate la scara largă de către companiile străine care investesc în Grecia. Raportul arată că un uimitor 80% din investiţiile directe din Olanda în Grecia se desfăşoară prin intermediul firmelor de tip cutie poştală – problematică prea puţin prezentată în expunerea cauzelor deficitului bugetar al Greciei.

Cercetătoarea SOMO, Indra Römgens: “Abuzurile fiscale ale marilor corporaţii care îşi desfăşoară activitatea în Grecia şi rolul de facilitare pe care UE îl exercită privind legislaţia fiscală a statelor membre, ar trebui să fie atent analizate de comisia specială a Parlamentului European pentru decizii fiscale.”

Din nou, România poate fi comparată cu Grecia. Olanda este cel mai mare investitor în România, cu o valoare 20 149 de milioane de dolari în 2013 dintr-un total de investiţii străine directe de 82 606 millioane de dolari1. Aceasta înseamnă 24 la sută din toate investiţiile străine directe din România provin din Olanda. Dar dacă luăm în considerare că 80 la sută din aceste investiţii sunt redirecţionate prin Ţările de Jos, pentru a evita taxele din România, ajungem la concluzia că 19 la sută din totalul investiţiilor din ţara noastră (16.119.000 dolari) sunt atribuite firmelor olandeze tip cutie poştală şi implicit profiturile lor nu sunt impozitate corespunzător.

“Guvernul român ar trebui să efectueze o analiză cost-beneficiu a proiectului Certej planificat de Eldorado Gold, care să analizeze critic legalitatea structurii fiscale a societăţii şi să cuantifice nu doar venituri fiscale potenţiale şi crearea de locuri de muncă, dar şi pierderile de mediu, sociale şi de locuri de muncă aşteptate să se producă în eventualitatea începerii operaţiunilor miniere,” a comentat Roxana Pencea, Mining Watch România.

Reamintim că în toamna anului 2014, zeci de utilaje ale Deva Gold, subsidiară a companiei canadiene Eldorado Gold, au demarat lucrările de construire la prima platformă industrială a proiectului minier, precum şi pentru ridicarea depozitului de carote.

Pe 16 octombrie 2014, Mining Watch România a denunţat începerea construcţiilor neautorizate de către Deva Gold, subsidiară a companiei canadiene Eldorado Gold, la mina de aur de la Certej, fapt confirmat ulterior de Inspectoratul de Stat în Construcţii, care a constatat că autorizaţia de construire pe baza căreia au început lucrări preliminare de construire a minei de aur la Certeju de Sus, a fost eliberată cu încălcarea dispoziţiilor legale,

Proiectul minier demarat ilegal la Certej ar implica utilizarea a 26.448 de tone de cianură de sodiu pe o perioadă de 16 ani de activitate. Potrivit Mining Watch, într-un viitor "apocaliptic" în Munţii Apuseni urmează să fie deschise 7 cariere, proiectul lăsând în urmă Roşia Montană din punct de vedere al dimensiunii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.