Victorie pentru Skouries: Guvernul Tsipras suspendă activitatea minei Eldorado Gold

Roşia Montană
Roşia Montană (Sean Gallup / Getty Images)

Grecia a suspendat operaţiunile miniere ale companiei canadiene Eldorado Gold din nordul Greciei pe motiv că firma a încălcat termenii contractuali, se arată într-un comunicat Mining Watch remis Epoch Times. Compania Hellas Gold care exploata mina din Skouries este deţinută de Eldorado Gold, canadienii care au şi 80% din Deva Gold SA, compania care a primit avizul de mediu pentru exploatarea aurului cu cianuri la Certej, judeţul Hunedoara.

Proiectul în valoare de un miliard de dolari era considerat un test pentru a vedea capabilitatea Greciei de a atrage investiţii străine pentru a contribui la revigorarea economiei sale, însă a fost afectat de opoziţia locală pe motive de mediu.

Ministrul grec al Energiei Panos Skourletis a declarat miercuri că proiectul a fost oprit, însă că s-ar putea relua dacă Eldorado îşi îndeplineşte clauzele contractuale, relatează Reuters. Proiectul include minele de aur deja în exploatare şi două fabrici în construcţie, care vor permite companiei să prelucreze aur şi alte minerale în Grecia. Atena, care tocmai şi-a asigurat al treilea plan de salvare internaţional, are teoretic nevoie de astfel de proiecte pentru a-şi diversifica economia.

“Ne retragem aprobarea pentru studiile tehnice, ceea ce implică oprirea operaţiunilor de la Skouries şi parţial la Olympiada, deoarece compania a încălcat anumiţi termeni contractuali”, a declarat Skourletis după ce s-a întâlnit cu prim-ministrul Alexis Tsipras.

Eldorado Gold Corp, situată în Vancouver, a preluat proiectul în 2012, promiţând să investească 1 miliard de dolari în următorii cinci ani, ca parte a unui plan de a face operaţiunile din Grecia, 30% din extracţia sa globală de aur.

O sursă din Ministerul Energiei a declarat că guvernul consideră că Hellas Gold, subsidiara greacă a Eldorado Gold, a încălcat termenii contractuali prin faptul că nu a furnizat autorităţilor elene detalii cu privire la tehnicile care ar permite extragerea aurului în siguranţă.

Decizia de a opri operaţiunile este cea mai recentă răsturnare de situaţie dintr-o lungă poveste în regiunea Halkidiki din Grecia. Aceasta a fost marcată de controverse cu privire la impactul potenţial asupra mediului. Proiectul devenise incert după ce partidul de stânga Syriza, al prim-ministrului Alexis Tsipras, a venit la putere în ianuarie, deoarece partidul luase partea localnicilor în timpul campaniei electorale.

În martie, guvernul a revocat autorizaţia de construcţie a fabricii de procesare din Skouries, astfel că aceasta nu a mai putut fi terminată.

Localnicii s-au opus proiectului ani de zile, temându-se de daunele asupra mediului. Ei au pornit repetate acţiuni legale împotriva dezvoltării proiectului, cu două astfel de petiţii respinse de cea mai înaltă instanţă din Grecia la începutul acestei luni.

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, citiţi şi: Corporaţia face legislaţia şi în Grecia: Skouries, o altă Roşia Montană

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.