Rusia extinde lista ţărilor supuse interdicţiilor pentru importuri alimentare

Muncitori ruşi aruncă piersici dintr-un camion în afara oraşului Novozibkov, 7 august 2015.
Muncitori ruşi aruncă piersici dintr-un camion în afara oraşului Novozibkov, 7 august 2015. (Captură Foto)

Rusia a anunţat marţi că plănuieşte să-şi extindă lista care cuprinde ţări supuse interdicţiilor privind importul de alimente, măsură pe care a aplicat-o ca răspuns la sancţiunile occidentale impuse împotriva Moscovei datorită crizei ucrainene, conform Reuters.

Vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici nu a numit ţările ce vor fi adăugate pe listă. “Cred că decizia va fi luată în cel mai scurt timp”, l-au citat agenţiile de ştiri ruseşti.

Agenţia de ştiri Interfax a declarat că lista va fi extinsă cu şapte ţări. Rusia a interzis majoritatea importurilor alimentare occidentale în august 2014.

Ucraina, Muntenegru, Albania, Islanda, Liechtenstein, Georgia şi Norvegia s-au aliniat deciziei luate de Uniunea Europeană pentru a-şi extinde sancţiunile împotriva Rusiei pentru încă un an, a susţinut UE într-o declaraţie recentă.

Dintre aceste ţări, doar Norvegia este supusă sancţiunilor ruseşti existente asupra importurilor alimentare, care acoperă SUA, Canada şi Australia precum şi UE.

UE şi alte ţări occidentale au impus sancţiuni asupra unor companii şi persoane din Rusia ca răspuns la implicarea acesteia în criza din Ucraina şi pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.

Interdicţia rusă pentru importuri alimentare, valabilă până în 5 august 2016, acoperă o gamă largă de produse precum carne, peşte, lactate, fructe şi legume.

Dvorkovici a mai declarat că se aşteaptă ca Rusia să exporte între 25 şi 27 milioane de tone de grâne în anul de comercializare 2015/16.

În plus, Rusia nu strânge şurubul doar în privinţa importurilor alimentare, în condiţiile în care a început să dea foc florilor olandeze importate, susţinând că acestea ar putea fi infectate.

Cu toate acestea, cetăţenii ruşi, care deja au de înfruntat o rată ridicată a şomajului şi a inflaţiei, se pot aştepta ca în săptămânile următoare să crească preţurile la flori deoarece copiii se vor întoarce la şcoală iar cererea pentru flori va creşte considerabil.

Criticii susţin că “războiul florilor” marchează un nou nivel scăzut în relaţiile dintre Occident şi Moscova, precum şi un răspuns din partea Kremlinului la investigaţia pe care Olanda o desfăşoară în cazul doborârii zborului MH17 al companiei aeriene Malaysia Airlines în estul Ucrainei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe