La trei zile după acciză, Petrom ca prin minune, anunţă ieftiniri de carburanţi

.
. (Nicu Luca / The Epoch Times)

La trei zile după ce românii au fost început să cumpere carburanţi mai scumpi cu 41 de bani, ca urmare a introducerii accizei de 7 eurocenţi, Petrom anunţă ieftiniri. În această noapte, preţul benzinei se va reduce cu 5 bani pe litru iar cel al motorinei cu 7 bani pe litru.

În prima jumătate a lui martie, cu două săptămâni înainte de introducerea accizei pe carburanţi, Petrom a mai avut trei ieftiniri succesive de preţuri, în total, benzina s-a ieftinit cu 9 bani, iar motorină cu 12 bani. În tot acest timp, Ponta & Voinea & Şova şi camarila se străduiau să îi convingă pe români că introducerea accizei nu-i va ustura la buzunar.

Companiile petroliere stabilesc preţurile la carburanţi în funcţie de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, de cursul de schimb, de nivelul fiscalităţii dar şi de condiţiile de pe piaţă şi, nu în ultimul rând, în funcţie de interesul pe termen lung.

2014 este mult aşteptatul an al renegocierilor redevenţelor, bătute în cuie de Guvernul Adrian Năstase, şi mai este şi an electoral, un an electoral în care premierul Ponta încearcă, post acciză, să convingă că deja s-a introdus acciza, preţurile tot nu se vor mari. Deja guvernul le-a aprobat transportatorilor rambursarea a 4 eurocenţi din cei 7 plătiţi şi iată, avem reducere de preţuri şi la pompe, în benzinării.

De ce numai Petrom? Scade preţul barilului de petrol sau cursul leu/dolar, leu/euro doar pentru ei? Nu demult, pe 1 aprilie de fapt, ziua introducerii accizei pe carburanţi, PDL a organizat la Hilton o conferinţă pe teme de energie. Printre vorbitori s-au aflat noul ministru al energiei, Răzvan Nicolescu, fost director de afaceri publice şi reglementare al Petrom, şi, câteva scaune mai încolo, Alexandru Maximescu, actualul director de afaceri publice şi reglementare OMV Petrom, care le-a explicat invitaţilor la conferinţă că nu prin redevenţe îşi va atrage România bani la buget, ci prin investiţii noi.

"2014 este un an important pentru o serie de teme de mare actualitate, cum ar fi stabilirea noului regim al redevenţelor.Credem că regimul redevenţelor trebuie să răspundă atât unor nevoi ale statului, cât şi unor nevoi ale industriei şi ale consumatorilor. Nevoile par divergente, dar dacă ne uităm cu atenţie, observăm o serie de puncte convergente, care ar putea duce la stabilirea unui nivel." şi-a început discursul Alexandru Maximescu.

Petrom de exemplu, a explicat directorul companiei, a reuşit, "graţie" redevenţelor reduse de care a beneficiat, să investească 10 miliarde de euro în ultimii 9 ani, reprezentând tot profitul obţinut de companie. O eventuală creştere a redevenţelor, a lăsat să se înţeleagă directorul de comunicare OMV Petrom, ar duce la o diminuare a profitului pe care compania l-ar putea obţine şi deci, investi.

În atari circumstanţe, adăugând la peisajul general, declaraţiile halucinante ale lui Kelemen Hunor şi ale lui Dan Şova, care explică în spaţiul public că introducerea accizei nu va avea un impact semnificativ în buzunarul românilor, se naşte întrebarea dacă ieftinirea carburanţilor la Petrom nu este cumva un târg electoral în schimbul unei clemenţe la negocierea redevenţelor în acest an.

Petrom, companie controlată de OMV, este cea mai mare companie de pe piaţa de distribuţie a carburanţilor, cu o reţea de circa 500 de staţii. Principalii concurenţi sunt Rompetrol, Lukoil, Mol şi Eni (Agip). Care nu au anunţat (cel puţin nu încă) reduceri de preţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie