Se întâmplă în România: copilul găsit mort lângă o sondă, tatăl bătut de jandarmi pentru a tăcea

Miting de solidaritate cu familia Furcelea.
Miting de solidaritate cu familia Furcelea. (Eugen Horoiu)

Duminică, ora 16.00, bucureştenii sunt chemaţi în Piaţa Universităţii, pentru un miting de solidaritate cu familia lui Marian Furcelea, băiatul de 9 ani ucis de emanaţiile de gaze de lângă o sondă OMV - Petrom. Mitingul are loc după ce joi, Cristian Furcelea, tatăl copilului ucis, a fost bătut şi intimidat, pentru a renunţa la intenţia de a da în judecată OMV-ul şi pentru a nu mai vorbi cu presa despre moartea fiului său şi despre exploatările petroliere din sat.

Organizatorii protestului fac pe Facebook un apel la trezire şi la empatie, căci ce i s-a întâmplat familiei Furcelea se poate întâmpla oricui:

"România, trezeşte-te din acest coşmar! Mâine poate fi copilul tău în locul lui Marian Furcelea, iar în locul tatălui său poţi fi tu! Şi dacă tu nu faci nimic să condamni această situaţie cumplită, mâine, când asta ţi se va întâmpla şi ţie, nu va fi nimeni acolo să ridice un deget pentru tine! Ieşi în stradă pentru tine, dacă nu poţi să ieşi din solidaritate pentru alţii!", scrie Maria Olteanu, organizator al protestului, pe pagina sa de Facebook.

În timp ce activiştii de mediu pregătesc protestul, dl Furcelea este internat în Spitalul Judeţean Ploieşti. Am luat legătura telefonic cu el, pentru a afla cum se mai simte, după agresiunea de joi. De la capătul "firului" ne-a răspuns un om care, deşi abia vorbeşte de durere, este hotărât să nu renunţe la lupta lui. Cristian Furcelea vrea să se facă dreptate în cazul morţii copilului său.

Reamintim că băieţelul de 9 ani a fost găsit mort, la sfârşitul lui 2013, lângă sonda de extracţie ţiţei nr. 536 din Ariceştii Rahtivani, aparţinând OMV Petrom. Medicii legişti au constatat că decesul s-a produs din cauza unui edem pulmonar toxic, provocat de o intoxicaţie acută cu gaz de sondă, conform Ziarului Prahova.

Joi, 20 martie, Cristian Furcelea s-a trezit la poartă cu o dubă albastră, cu girofar, cu inscripţia "Jandarmeria" pe ea. Conform mărturiei omului, jandarmii i-au cerut să îi însoţească la Protecţia copilului, pentru a da o declaraţie despre moartea lui Marian. Există suspiciunea că OMV încearcă să dovedească, prin intermediul Protecţiei copilului, că părinţii sunt de vină pentru moartea lui Marian, căci nu l-au dus şi întors de mână, motiv pentru care copilul a avut ocazia de a se opri lângă sonda care nu avea nici măcar un gard de protecţie minim şi, intoxicat cu gaze, a murit.

"Am fost luat de ei cu scopul de a dat o declaraţie la Protecţia copilului. Practic, le-am povestit tot pe drum ce s-a întâmplat cu copilul. Era o maşină de jandarmerie albastră, scria pe ea Jandarmerie, avea girofar. Ce să mai... Unul tot agita spray-ul acela. Doi au coborât din maşină şi trei au rămas cu mine şi mi-au luat interogatoriul. Apoi au coborât încă doi. Cel rămas mi-a dat cu spray în ochi pe urmă a început cu înjurături. Era unul gras, care avea o mustaţă. A început cu înjurături de tot felul. Mi-a dat una în stomac, apoi ţinându-mă, mi-a dat cu pumnul în partea dreaptă jos. Acolo mă doare cel mai rău. Mi-am pierdut cunoştinţa (...) Şi uite că aşa am ajuns acasă seara. Am vomitat toată noaptea, am pus comprese cu apă rece la ochi. Dimineaţa m-au sunat prietenii, au venit şi m-au luat. M-au dus la medico-legal." ne-a povestit Cristian Furcelea.

Tatăl lui Marian nu a primit certificat medico-legal, pentru că, lovit fiind în stomac, leziunile lui sunt interne, jandarmul a ştiut cum să lovească şi nu i-a lăsat urme pe corp. A fost trimis la spital, pentru investigaţii iar Cristian a rămas internat:

"Am făcut o mulţime de radiografii, raze, ecografii. Mi-au zis că sunt leziuni interne, nu sunt vizibile afară, aşa mi-au zis şi cei de la medico-legal, să merg la spital că au aparate de specialitate."

Chiar şi de la spital au vrut să îl trimită acasă, deşi avea dureri foarte mari, însă unul dintre medicii de la Urgenţă s-a împotrivit "omul asta a fost bătut şi îl trimiteţi acasă?". Cristian Furcelea a rămas internat, sub supraveghere şi nu ştie când va fi externat.

Mai rău decât durerea fizică, pe Cristian îl chinuie durerea că a fost bătut de "stat", de cei ce ar fi trebuit să apere legea, nu să dea cu pumnii în el : "Sunt derutat, am pus bază pe cuvântul lor, pe haina statului şi am ajuns apoi sacul lor de box.", acuză el.

Tatăl lui Marian ne-a povestit că a fost bătut nu doar pentru că încearcă să facă dreptate pentru moartea fiului său, ci şi pentru că a vorbit "prea mult" cu presa despre ceea ce se întâmplă în sat.

Cristian a vorbit cu jurnaliştii prahoveni despre păţania lui Mihai Nicolae, un vecin din sat care are o microfermă. Anul trecut, săpând un puţ, omul a scos din pământ apă sărată şi s-a dus, revoltat, la OMV, plângându-se că i s-a stricat pânza freatică din cauza exploatărilor şi că o să se ducă să reclame la Mediu, căci nu mai are apă să dea animalelor lui: "Lasă bre, că îţi cărăm noi cu maşina pompierilor cât ai nevoie de apă la vacă.", i-ar fi zis lui Nicolae angajaţii companiei OMV Petrom lui Nicolae.

"I-a cărat o maşină, două, trei, după care omul a început să îşi aducă el cu tractorul, că OMV-ul nu i-a mai dat apă. Mai târziu, vecinu' a chemat o maşină de la Dărmăneşti, să-i sape un puţ mai adânc, dar au ţâşnit din el gaze timp de două săptămâni. (...) I-au murit şi animalele, că au căzut în gropile de săpate de OMV pe câmp.", ne-a relatat Cristian Furcelea.

"Nu au astupat gropile... Capcane, aşa cum au murit şi copilul meu, că nu era împrejmuit la sondă", a dat tatăl lui Marian în plâns.

Furcelea a plătit pentru că a vorbit cu presa despre păţania vecinului său, căruia OMV i-a închis gura, ameninţându-l că îi debranşează ferma de la curentul electric, pe care omul şi l-ar lua de la Petrom.

"Ce mă, ce spui tu la alţii că a săpat ala la apă şi a dat de apă sărată, îţi dau eu ţie apă sărată!" i-ar fi spus lui Furcelea jandarmul, în timp ce îl bătea.

L-am întrebat pe domnul Furcelea dacă va merge mai departe cu demersul de a da în judecată OMV-PETROM: "Dacă ar fi copilul dumneavoastră, aţi renunţa?" ne-a răspuns.

Cât despre faptul că autorităţile neagă că ar fi trimis o maşină după el, Cristian Furcelea ştie sigur ce a văzut. Maşina era albastră, avea girofar şi scria Jandarmeria pe ea. Dacă duba chiar nu aparţinea Jandarmeriei, atunci oamenii legii să-şi facă datoria şi să afle cine a "trucat" o maşină doar ca să-l bată şi să-l intimideze.

Cei solidari cu familia Furcelea sunt aşteptaţi duminică la protest.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne