Justiţia sub asediu. CSM a decis: Ponta şi Tăriceanu au încălcat independenţa justiţiei

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au făcut declaraţii de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, a decis luni plenul Consiliului Superior al Magistraturii, care şi-a însuşit rapoartele realizate de Inspecţia Judiciară în cele două cazuri.

Cazul Ponta. Premierul "a depăşit limitele admisibile ale discursului politic"

Pe 2 iunie, şeful CSM Marius Tudose a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la declaraţiile făcute cu o zi în urmă de premierului Victor Ponta la România Tv, postul de televiziune controlat de prietenul său, Sebastian Ghiţă.

"Este (tensiune în PSD — n.r.), bineînţeles că este, pentru că noi am guvernat şi guvernăm şi la nivel central, guvernăm şi la nivel local. După chestia asta absolut nedreaptă cu condamnarea lui Dragnea — că am făcut referendum, de parcă l-a făcut Dragnea singur, dar l-am făcut toţi — aţi văzut ce păţesc ăia doi judecători de la Curtea de Apel care au achitat-o pe doamna Rarinca? Le-au scos stenograme, nu ştiu ce. Vă daţi seama că judecătoarele de la Dragnea dacă cumva îl achitau pe Dragnea cred că erau şi arestate acum.

Au dat şi ele un an cu suspendare, dar pentru noi e un lucru nedrept, pentru că nu doar noi, ci şi PNL a fost cu noi la suspendare. Toţi am fost, mă rog, toţi cei care am luat decizia. Sigur că e o stare de nemulţumire, pentru că e o nedreptate care ni se face", a declarat Victor Ponta.

Inspecţia Judiciară a apreciat că afirmaţiile premierului, în sensul că judecătorii care au fost investiţi cu soluţionarea dosarului lui Dragnea ar fi fost arestaţi dacă ar fi pronunţat o soluţie de achitare, precum şi că procurorii acţionează în mod abuziv, pot fi apreciate ca o încălcare a obligaţiei ce îi revine şefului executivului de a asigura toate condiţiile pentru respectarea independenţei şi imparţialităţii judecătorilor şi procurorilor, precum şi a hotărârilor pronunţate de instanţele de judecată şi a soluţiilor adoptate de procurori.

De asemenea, inspectorii judiciari au constatat că afirmaţiile potrivit cărora judecătorii pronunţă hotărâri sub presiune şi de teama de a nu fi arestaţi, sau că dacă pronunţă hotărâri de achitare a unor inculpaţi, suportă consecinţe, acreditează ideea lipsei de independenţă şi imparţialitate a magistraţilor, decredibilizând totodată şi activitatea procurorilor, întrucât induc opinia că aceasta se desfăşoară în afara cadrului legal, interferând cu sfera politică şi serveşte unor scopuri oculte.

"Prin prisma funcţiei înalte în stat pe care domnul Victor Ponta o deţine, aceea de şef al puterii executive, s-a apreciat că declaraţiile sale au un puternic impact asupra opiniei publice şi sunt de natură să submineze încrederea cetăţeanului în corectitudinea şi eficienţa actului de justiţie, întrucât acreditează ideea lipsei totale de independenţă şi imparţialitate a magistraţilor", au arătat inspectorii.

Plenul Consiliului a apreciat că declaraţiile lui Ponta au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare, aşa cum sunt protejate de art. 10 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, aducând atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

Cazul Tăriceanu

La rândul său, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a intrat în vizorul CSM în luna mai, atunci când, alături de alţi cinci colegi senatori, i-au trimis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis prin care îi cerea să le înlăture, prin demitere ori prin demisie, pe şefa Curţii Supreme, Livia Stanciu, şi pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru "încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale" ale Marianei Rarinca.

La scurt timp după, CSM a anunţat că sesizează Inspecţia Judiciară în legătură cu ultimele atacuri lansate de şeful Senatului asupra celor doi înalţi magistraţi, precum şi în legătură cu dezbateri publice generate.

Membrii CSM şi-au exprimat atunci "profunda îngrijorare faţă de acţiunile concertate ale unor reprezentanţi ai Senatului României şi a unei părţi din mass-media românească care tind la afectarea echilibrului puterilor în stat prin subminarea autorităţii puterii judecătoreşti şi a sistemului judiciar în ansamblul său." Pentru a citi restul argumentelor invocate de CSM intraţi aici.

Nu a trecut mult şi Tăriceanu a acuzat că sesizarea Inspecţiei Judiciare nu este "productivă" pentru că parlamentarilor nu le poate fi cenzurat dreptul la declaraţii politice, subliniind că a trimis acea scrisoare din postura de parlamentar, nu de şef al Senatului.

Plenul CSM a decis luni că Tăriceanu a încălcat independenţa Justiţiei prin afirmaţiile sale şi scrisoarea deschisă trimisă preşedintelui Iohannis.

Recomandăm şi Cristi Danileţ demitizează cazul Rarinca: "Nu este strigător la cer"

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.