"Jaful perfect". După OUG 13, PSD pregăteşte un Fond pentru căpuşarea ţării

Toate instituţiile statului care ar trebui să intervină în cazul unui derapaj politic au fost populate cu foşti membri PSD. Şi, în paralel cu acesta, PSD a pregătit un jaf perfect din care făcea parte şi faimoasa OUG 13. Iar după ce a pus totul la punct, acum a venit şi rândul cireşei de pe tort, Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, a explicat Cîţu.
Florin Cîţu(PNL),
Florin Cîţu(PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Considerat o prioritate a guvernului Tudose, (deja) celebrul Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este parte a unui jaf perfect pus la cale de PSD, a explicat senatorul PNL Florin Cîţu, în cadrul unui amplu interviu acordat Epoch Times. Potrivit liberalului - fost economist şef al ING Bank - prin FSDI liderii PSD vor reuşi practic să căpuşeze şi ultimele companii de stat care sunt profitabile, după ce le vor fi umplut cu clientela de partid.

"Trebuie să ne întoarcem în februarie. În februarie, PSD-ul ne-a dat fără să vrea planul, ne-a dat exact planul pentru următorii 4 ani: Jaful perfect. Deci oamenii au început cu OUG 6, OUG 9, OUG 13. Ordonanţa 6, banii se duc la un ministru, banii pe fonduri europene, PNDL-ul, la un ministru şi nu e nevoie de Guvern pentru aprobare doar semnătura ministrului. Ne ducem la Ordonanţa 9, unde sunt abrogate şi prorogate teme din Legea finanţelor publice, Legea responsabilităţii finanţelor publice şi Codul fiscal şi apoi am ajuns la Ordonanţa 13 unde erau cele două lucruri făcute în 6 şi 9, nu răspundem penal pentru ele.

Aici adăugăm popularea instituţiilor independente din România care ar fi trebuit să fie garantul care atunci când există un derapaj politic intervin, şi vorbim de Curtea de Conturi, Comisia Naţională de Prognoză, INS, ASF, Banca Naţională a României, toate acestea sunt instituţii care atunci când opoziţia nu are decât 20% în Parlament, ar trebui să intervină şi să lovească aceste derapaje politice. Toate au fost populate cu foşti membri de la PSD. Ca mai târziu Curtea de Conturi să nu vină să-i controleze...", a declarat Cîţu.

Potrivit lui Cîţu, după ce s-a pus totul la punct pentru a avea jaful perfect, a venit şi rândul Fondului Suveran. De asemenea, senatorul atrage atenţia că acest fond despre care Dragnea susţine că va aduce bunăstare îşi va face debutul în "viaţă" mâncând bani, bunăstarea promisă în schimbul banilor investiţi fiind doar o promisiune.

"Fondul Suveran de Investiţii, eu sunt curios cum începe anul acesta, pentru că în momentul în care porneşte înseamnă gaură de 3 miliarde de lei la buget. 3 miliarde de lei, în condiţiile actuale în care eşti cu un procent din PIB sub ceea ce trebuie să ai, e foarte mult. Deci eu nu cred că vii cu creşteri de taxe dar îmi propui un Fond Suveran de Investiţii în care de la început îmi iei 3 miliarde de lei. Este o tâmpenie crasă.

Mai mult, îmi iei 3 miliarde ca să îmi dai, dacă vă uitaţi, vin la buget în următorii 5 ani 10 miliarde, ceva de genul acesta. Deci faci toată structura asta, toată şmecheria asta pentru a aduce aproape dublu banii pe care tu mi-i iei în primul an, şi aia e o promisiune", a susţinut Florin Cîţu.

Cîţu reaminteşte că FSDI nu numai că nu produce bani ci dimpotrivă investeşte în proiecte care vor consuma fonduri şi pentru care am putea folosi fonduri europene.

"Păi 8 spitale regionale, astea nu sunt fabrici de bani, ele trebuie întreţinute. Adică noi nu avem bani astăzi, să întreţinem spitalele pe care le avem acum, dar vom avea bani să întreţinem 8 spitale regionale şi unul republican? În plus sunt bani pentru spitale din fonduri europene, nu ai nevoie să faci tu un fond suveran pentru investiţii pentru asta. Ia apă ce spun ei..

Este mult mai simplu, transferăm toate aceste companii în acest fond, finanţarea lor nu mai vine de la buget şi atunci poţi să dai bani şi să nu mai fie buget de stat şi poţi să le populezi cu clientela de partid, şi apoi începi căpuşarea. Observaţi că nu vorbeşte nimeni de privatizare, nici să n-audă aşa ceva...", a remarcat senatorul.

Cât despre faptul că liderul PSD tot dă exemplul unor alte ţări când vorbeşte despre FSDI, senatorul reaminteşte că ţările cu pricina au surplus la buget, spre deosebire de noi.

"Există această idee de fond suveran pe care ca să ne-o vândă ne-o compară cu fondul suveran din alte ţări. Păi oameni buni, acele ţări au fonduri suverane pentru că au surplus la buget. Oameni buni, şi Chile şi Norvegia au surplus la buget şi investesc acel surplus la buget prin fondul suveran de investiţii.

Noi avem deficit de 3% care o să fie 3,7, facem un fond suveran care mai ia 3 miliarde de la buget şi zicem că e pentru investiţi. Păi cine să mai creadă prostiile astea? E clar că oamenii încep să fie disperaţi să fure şi nu îşi mai dau seama ce spun, chiar nu mai sunt atenţi la detalii", declară Cîţu.

Cum poate fi stopat acest acest jaf? Doar prin ieşitul în stradă, căci Opoziţia nu are pârghii în acest moment, consideră liberalul.

"Din păcate avem o realitate tristă. În 19 decembrie, românii au dat în majoritate ţara pe mâna pesediştilor. Asta este realitatea în ceea ce priveşte dacă putem să îi oprim în Parlament şi nu prea avem cum în acest moment. Am văzut că Strada a putut să oprească în februarie şi martie Ordonanţa 13, a putut să oprească şi legea graţierii. Din păcate, Strada nu are aceeaşi reacţie şi în ceea ce priveşte teme economice.

Fără Stradă, fără o reacţie a oamenilor din Stradă, nu avem cum să îi oprim în acest moment. V-am spus, instituţiile care ar fi trebuit să intervină şi să facă ceva, Curtea de Conturi, INS, Banca Naţională, CCR nu intervin pentru că sunt populate de foşti pesedişti. Deci opoziţia este mică numeric iar instituţiile publice care trebuiau să intervină în aceste derapaje politice sunt ale PSD-ului", a concluzionat Florin Cîţu.

Ce este FSDI

Potrivit PSD, FSDI este baza de la care va porni reindustrializarea României (rămasă aproape fără industrie după ce 27 de ani aproape tot ce funcţiona în ţară a fost căpuşat şi jefuit).

"FSDI va cuprinde acţiunile deţinute de stat în circa 200 de companii. Valoarea totală a activelor companiilor ce vor fi incluse în FDSI este de aproximativ 45 de miliarde lei. Prin preluarea acţiunilor de către FSDI, statul renunţă la dividendele aferente, în sensul că ele nu vor mai fi încasate anual la bugetul de stat, ci vor alimenta FSDI. Echivalentul sumelor ce nu vor mai fi încasate la buget va fi de 2,5 miliarde lei anual, o sumă echivalentă cu 0,25% din PIB, însă după cum se va vedea mai jos aceasta va fi compensată de efectele generate în economie de FDSI, care vor aduce mai multe venituri la bugetul de stat”, explica Mihai Tudose pe vremea când era ministru al Economiei.

La rândul său, Liviu Dragnea laudă Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii ca fiind ceva ce a stârnit un interes uriaş în mediile internaţionale, în mediile financiare internaţionale, începând din America şi terminând cu Norvegia.

"Toate companiile de stat din România profitabile vor fi incluse în acest Fond, care va emite obligaţiuni, care pot fi cumpărate de orice cetăţean şi de orice firmă. Statul va rămâne 100% acţionar, nu va vinde nicio acţiune de acolo, pentru că sunt companii strategice şi, de asemenea, acest Fond, aşa cum se întâmplă şi în alte părţi din lume, împreună cu fondul de investiţii mari şi cu bănci internaţionale, cu care am şi avut discuţii oficiale, vor face joint venture cu care se vor finanţa investiţii mari, strategice (...)

Vor începe să construiască fabrici, capacităţi de producţie, în zone unde existau dar în perioada 1997-1998, 1.300 de fabrici şi uzine din România au fost tăiate, lichidate şi un milion şi jumătate de români au rămas pe drumuri şi va începe o reindustrializare a României. Şi sunt fonduri uriaşe de investiţii care vor să investească pentru că vor să aibă profit. Aşa se lucrează", declara recent Dragnea, citat de Gândul.

Pe de altă parte, Opoziţia susţine că acest fond e un fel de casino cu circuit închis, parte a unui jaf apocaliptic pus la cale de PSD care vrea să căpuşeze banul public şi la nivel de companii. OUG 13 era încununarea acestui jaf, astfel încât cei ce urmau să fure cu mâinile până la coate să nu păţească nimic.