Grindeanu îl trimite la plimbare pe Tăriceanu. Fondul Suveran al lui Dragnea, mărul discordiei

Premierul Sorin Grindeanu a reacţionat ferm a doua zi după ce liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, s-a declarat nemulţumit că Guvernul nu şi-a asumat Legea salarizării unice, iar acum ar intenţiona să facă acelaşi lucru şi în cazul Fondului Suveran de Dezvoltare.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Important este conţinutul proiectului de lege privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, nu modalitatea prin care va fi el adoptat, a declarat joi, în faţa presei, premierul Sorin Grindeanu, în replică la nemulţumirile exprimate pe această temă de preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

"Daţi-mi voie să vă readuc aminte modalitatea sau modul în care Legea salarizării a ajuns în Parlament. După cum ştiţi foarte bine, şi ştie şi domnul preşedinte Tăriceanu, decizia politică de a merge pe această cale a fost luată în urmă cu o lună şi ceva, o lună şi jumătate la Comitetul Executiv al PSD-ului de la Sinaia şi, de asemenea, urmare a unei şedinţe ALDE. Asta ca să clarificăm prima parte, cea legată de Legea salarizării.

De ce? Pentru a reduce termenele - şi vă rog să vă uitaţi la asta - a fost motivaţia prin care s-a mers pe această cale, cea a unei iniţiative legislative asumată de Coaliţie, adică de toţi parlamentarii PSD şi ALDE şi nu numai. Referitor la Fond, proiectul este finalizat, titular de filă a fost Ministerul Economiei, domnul ministru Tudose, trebuie să avem o decizie politică de acelaşi tip. Nu avem niciun fel de problemă să apucăm pe o cale sau alta şi nu e vorba de a nu-ţi asuma o lege", a declarat Sorin Grindeanu, citat de Agerpres.

Potrivit premierului, Guvernul va da, la fel ca în cazul Legii salarizării unitare, un aviz pozitiv, în contextul în care la aceste proiecte au lucrat oameni din ministere sau Executiv.

"Ceea ce mă interesează mai mult este conţinutul, modalitatea prin care ajungem acolo e mai puţin importantă. Conţinutul care formează cadrul prin care se va înfiinţa acest fond suveran e mai important decât modalitatea. Repet, e o decizie politică. Aşa cum am luat decizia, şi vă rog să vă aduceţi aminte, cu toţii, calea pe care am apucat când am vorbit de Legea salarizării, în acelaşi mod, în dialog cu liderii Coaliţiei, în Coaliţie vom lua decizia pe care din căi vom merge, nu există niciun fel de problemă", a punctat Grindeanu.

Raecţia premierului vine după ce Tăricenau i-a reproşat că nu şi-a asumat, aşa cum era normal, Legea salarizării unitare şi a pasat-o Parlamentului, iar acum sunt discuţii că se va merge pe o astfel de strategie şi în cazul înfiinţării Fondului Suveran de Dezvoltare.

"Sigur, am avut şi eu propriile mele semne de întrebare [legate de activitatea premierul Sorin Grindeanu şi a Guvernului în general - n.r.], de exemplu în momentul în care Legea salarizării unitare, care era un punct esenţial al programului de guvernare comun, în loc să fie promovată de Guvern, a trebuit să o asumăm noi, la nivelul Parlamentului, ca iniţiativă parlamentară. Sigur că, din punct de vedere procedural, politic, se poate şi aşa ceva, dar e normal ca angajamentele luate prin programul de guvernare să fie promovate de Guvern.

Aştept acum să vedem ce se va întâmpla, de exemplu, cu un alt punct din programul de guvernare: crearea Fondului Suveran de Dezvoltare, care, de asemenea, este o chestiune esenţială pentru a ne pune în practică, prin programul de guvernare, obiectivele de dezvoltare economică ale României. Înţeleg că, aşa am aflat, nu pot să confirm, nu am discutat cu primul-ministru, că, de asemenea, s-ar dori ca Parlamentul să fie cel care îşi asumă acest proiect. Putem să facem şi aceste lucruri, dar trebuie până la urmă

Reamintim ca acest Fond Suveran de Invetiţii pe care îl tot promovează Puterea este văzut de Opoziţie drept un fel de casino cu circuit închis, parte a unui jaf apocaliptic pus la cale de PSD care vrea să căpuşeze banul public şi la nivel de companii. OUG 13 era încununarea acestui jaf, astfel încât cei ce urmau să fure cu mâinile până la coate să nu păţească nimic. Informaţii aici şi aici