Legea salarizării, o utopie cu potenţial exploziv. Cîţu: îi vulnerabilizează exact pe cei cărora astăzi le promite!

Bugetarii care speră acum că-i va lovi norocul dacă legea salarizării unitare propusă de PSD va fi adoptată vor fi cei mai afectaţi în câţiva ani de acest act normativ care este clădit pe premize utopice.
Florin Cîţu(PNL),
Florin Cîţu(PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Legea salarizării unitare, aşa cum a gândit-o PSD, nu face decât să-i vulnerabilizeze exact pe cei cărora astăzi le promite măriri de salarii şi pensii, susţine senatorul PNL Florin Cîţu.

Potrivit lui Cîţu, această lege este gândită pornind de la premiza că vom avea creştere economică de 5,2% în următorii 30 de ani, ceea ce este imposibil. Clădit pe premize false, acest proiect va sfârşi prin a se întoarce împotriva cetăţenilor.

"Problema este următoarea, să presupunem că anul asta ai (creştere n.r.) 5,2%, foarte bine! Este fantastic să ai creştere economică anul asta. Problema este ca Legea salarizării unitare este făcută să ai 5,2% în următorii 30 de ani, ceea ce este imposibil, nici în următorii 5 ani nu poţi să ai aşa ceva, deşi ei au în plan de guvernare!", a explicat Cîţu pentru Epoch Times, în contextul în care Comisia Europeană a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti şi deficitul public pe acest an.

Problema transcende însă cifrele comunicate de CE care indică o creştere economică de 4,3% în 2017 faţă de cea de 5,2% cât a anunţat PSD, bazat pe cifre umflate de Comisia Naţională de Prognoză şi anume, problema este că legea salarizării unitare impune un cost care se va întinde până în 2022.

"Dacă Legea salarizării unitare ar fi pentru anul 2017 poate că n-ar fi... dar este o lege a salarizării unitare care impune un cost care se întinde până în 2022 şi presupune ca să rămâi cu deficit sub 3% ca în fiecare an să creşti cu 5,5% pe an. Ei asta este imposibil de făcut! (...) Este imposibil aşa ceva.

Şi aici este problemă cu această Legea a salarizării unitare, că presupune nu doar 2017 să ai creştere economică de 5,2, presupune încă 5 ani după aceea o creştere de 5,5%, nu doar 5,2 – 5,5%! Adică accelerăm.

Şi aici ar trebui să fim foarte atenţi, pentru că un singur an care îţi duce economia cu creştere, nu ştiu, cu 4% sau cu 3,5, îţi creşte deficitul automat. Automat! Chiar dacă tu creşti cu 3,5% şi ai spune “vai, ce bine că noi creştem!”, nu, te duci cu un deficit mai mare. Şi Doamne fereşte să ai un an în care să ai recesiune, ajungi cu un deficit automat la 8, 9, 10% şi deficit de 10% înseamnă aproape dublarea datoriei publice în doar câţiva ani de zile.", a explicat Cîţu pentru Epoch Times.

Dacă vom ajunge într-o astfel de situaţie, cel mai mult vor avea de suferit bugetarii, adică exact cei cărora li se adresează acum legea salarizării unitare.

"Avem două efecte într-o recesiune. În sectorul privat, pentru că e mult mai uşor, avem şomaj care creşte imediat, deci oamenii îşi pierd locul de muncă. În sectorul public vom vedea ori tăieri de salarii ori oameni care să fie daţi afară. E foarte greu să faci reformă sectorului public când ai recesiune. Şi atunci vom vedea iar tăieri de salarii.

Deci ceea ce face această lege, îi vulnerabilizează exact pe cei cărora astăzi le promite. Le promite că le dă salarii şi pensii mai mari, dar într-o criză ei vor fi primii care vor suferi, pentru că nu ai de unde altfel să iei. Până la urmă, este totul o ecuaţie care trebuie închisă. Un deficit de 10% ori nu îl plăteşti şi dai faliment, ori îl plăteşti cu dobânzi foarte mari. Şi atunci dacă îl plăteşti cu dobânzi de 14% se adaugă, se adăugă, undeva trebuie să tragi linie.

Şi, din păcate, sectorul privat se ajustează automat. Ştim că ei îşi dau oamenii afară. Asta este. Sectorul public va suferi exact ca în 2010 pentru că nu sunt alte alternative, nu ai ce să faci altceva.!" a explicat Cîţu.