Italia şi-ar putea reduce ţinta deficitului bugetar, pentru a mulţumi partenerii UE

Luigi Di Maio (st) şi Matteo Salvini la Palatul Quirinal din Roma, Italia
Luigi Di Maio (st) şi Matteo Salvini la Palatul Quirinal din Roma, Italia (Alberto Pizzoli/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
26.11.2018

Coaliţia de guvernare a Italiei ar putea reduce ţinta de deficit bugetar la 2% din PIB pentru a evita procedura disciplinară a Bruxelles-ului, au afirmat luni surse din guvernul italian, potrivit Reuters.

Obiectivul proiectului bugetar al Italiei include acum o ţintă de 2,4% din PIB, mult mai mare decât pragul de 0,8% stabilit de guvernul precedent, lucru care i-a determinat pe partenerii europeni să ameninţe luna trecută cu un avertisment oficial şi aplicarea unei amenzi.

Liderii ambelor partide ale coaliţiei de guvernare, care este alcătuită din partidul Liga de aripă dreapta şi Mişcarea anti-establishment Cinci Stele, au semnalat că sunt deschişi la reducerea ţintei de deficit înaintea unei întâlniri planificate pentru luni seară, în cadrul căreia va fi discutată măsura.

Întâlnirea ar putea duce la un progres în conflictului Italiei cu Bruxelles-ul care a agitat pieţele financiare îngrijorate cu privire la sustenabilitatea masivei datorii italiene şi la disensiuni prelungite cu partenerii din Uniunea Europeană.

Duminică, vicepremierul italian Matteo Salvini, care este liderul Ligii, a sugerat posibilitatea ajustării ţintei de deficit bugetar, precizând că nimeni nu este blocat la pragul de 2,4% din PIB.

Iar luni, vicepremierul Luigi Di Maio, care conduce Mişcarea Cinci Stele, a susţinut că atâta timp cât măsurile din buget rămân neschimbate, inclusiv venitul de bază promovat de M5S, atunci reducerea ţintei de deficit nu este o problemă.

“Este important ca bugetul să conţină obiectivele pe care le-am stabilit”, a precizat Di Maio. “Astfel încât, dacă negocierile conduc la o reducere mică a (ţintei) deficitului, acest lucru nu este important pentru noi”.

Nu este clar dacă propunerea lui Salvini şi Di Maio va fi suficientă pentru a mulţumi Comisia Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor