Coşmar: 60% dintre italieni consideră că UE nu este benefică pentru Italia

Matteo Salvini
Matteo Salvini (Getty Images)

În cazul în care Comisia Europeană ar aplica amenzi de miliarde împotriva guvernului italian (sau dacă ar aplica alte penalităţi), aproximativ “60 de milioane de italieni se vor revolta” împotriva blocului comercial, sau cel puţin aşa a declarat vicepremierul Matteo Salvini unui grup de reporteri italieni după publicarea unor rapoarte care susţineau că UE ar sancţiona Italia, posibil chiar în această săptămână, potrivit Zero Hedge.

Poporul italian, a adăugat Salvini, nu va accepta niciodată acele penalităţi, potrivit unui raport publicat de agenţia italiană de ştiri ANSA. Şi, conform celui mai recent sondaj, este mai mult decât un sâmbure de adevăr în afirmaţiile vicepremierului.

În cazul în care membrii UE, cu excepţia Marii Britanii, se pregătesc de inevitabilele consecinţe după un Brexit dificil, un sondaj şocant a dezvăluit că 60% dintre italieni consideră că ţara lor a fost tratată incorect de Uniunea Europeană. Dacă rezultatul este real, atunci este cu câteva procente mai ridicat decât cel al britanicilor care au votat în 2016 pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

Potrivit Express.co.uk, agenţiile pentru sondaje Coldiretti şi Ixe au descoperit că aproximativ 43% dintre italieni consideră că politicile economice ale Bruxelles-ului au fost concepute de economii mai puternice fără a ţine prea mult cont de membrii UE cu economii mai slabe. Una dintre cele mai mari temeri ale italienilor privind UE şi tratamentul aplicat Italiei izvorăşte din politicile legate de agricultură.

Două treimi dintre italieni consideră că politicile UE privind alimentele afectează produsele făcute în Italia şi doar 10% consideră că sectorul agroalimentar al Italiei beneficiază de pe urma alegerilor făcute de UE.

Un purtător de cuvânt de la Coldiretti a afirmat: “Majoritatea italienilor consideră că reglementările comunitare şi recentele decizii privind tratatele internaţionale nu sunt potrivite pentru a garanta calitatea şi siguranţa, precum şi respectul pentru tradiţiile gastronomice ale Italiei”.

Dar nemulţumirile nu se limitează doar la produsele alimentare.

Italienii şi-au exprimat frustrarea faţă de Europa când au votat partidele Liga şi Mişcarea Cinci Stele la alegerile din luna martie. Acest vot şi popularitatea crescândă de care s-au bucurat ambele partide reprezintă ceea ce mulţi consideră a fi un mandat clar: clătinarea relaţiei cu Bruxelles-ul, care nu mai funcţionează pentru italieni.

Joia trecută, vicepremierul italian Luigi Di Maio a declarat reporterilor la Roma că Uniunea doreşte ca Italia să aibă un buget foarte dificil, potrivit Bloomberg.

Dar intensitatea nemulţumirii italienilor faţă de UE aparent s-a concentrat pe Comisia Europeană. În comentarii care au părut că urmăresc să agraveze situaţia, vicepreşedintele comisiei, Valdis Dombrovskis, într-un interviu cu o publicaţie italiană, a atenţionat că Italia a sfidat UE prin politicile sale fiscale iresponsabile şi a avertizat cu sancţionarea ţării pentru cheltuieli nechibzuite.

Între timp, liderii Italiei au insistat că abandonarea planurilor de stimulare fiscală va fi similară cu o “sinucidere”.

Deziluzia este răspândită mai ales în rândul tinerilor italieni, care se confruntă cu nivelul ridicat al şomajului şi alte probleme sociale. Sprijinul pentru ieşirea ţării din bloc este mult mai mare în rândul tinerilor italieni, comparativ cu tineretul european, în general.

Şi după cum explică strategul Albert Edwards de la Societe Generale, normele bugetare ale UE au determinat Italia să gestioneze excedentul bugetar, menţinând condiţii fiscale mai stricte decât ar fi în alt mod (creşterea datoriei italiene a fost de fapt încetinită după intrarea în zona euro). Edwards a comparat aceste reglementări cu o “cămaşă de forţă fiscală”.

Aceste măsuri ne aduc înapoi la austeritatea impusă asupra Italiei de către UE: această cămaşă de forţă fiscală pe care guvernul italian a fost forţat să o poarte în ultimul deceniu a devenit intolerabilă pentru electoratul ţării, potrivit lui Edwards, care notează că “a fost doar o chestiune de timp înainte ca ei să se manifeste; sincer să fiu, sunt surprins că a durat atât de mult pentru a avea loc această confruntare cu Comisia Europeană”.

Gradul în care a fost impusă cămaşa de forţă poate fi văzut în cheltuielile guvernamentale ajustate ciclic, lucru care sugerează de fapt că impulsul fiscal al Italiei de fapt s-a diminuat de când ţara a intrat în zona euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe