Italia: 'Păşunile de hârtie', înşelătoria păşunilor fantomă pentru a lua subvenţiile de la UE

(photos.com)
Epoch Times România
14.09.2012

Fenomenul 'păşunilor fantomă', o înşelătorie la care recurg numeroşi fermieri din nordul Italiei pentru a putea beneficia de subvenţiile din partea Uniunii Europene (UE), este descris într-un articol semnat de jurnalistul Paolo Cagnan şi publicat vineri de săptămânalul italian Espresso.

Mulţi fermieri italieni închiriază sute de hectare de păşuni, în zonele de munte, cu scopul de a mări suprafeţele de teren utilizate de propriile întreprinderi. În acest mod, zeci de agricultori italieni beneficiază, fără a avea dreptul, de subvenţiile alocate de Bruxelles. Un sistem care îi costă pe contribuabili milioane de euro şi împotriva căruia este greu de luptat. Păşunile închiriate, de multe ori, nu sunt nici măcar vizitate de aceşti fermieri. Dar banii europeni sunt încasaţi fără probleme. O adevărată înşelătorie, faţă de UE şi faţă de sistemul său de ajutoare publice în sectorul agricol. O înşelătorie legalizată prin speculaţii la limita legii. Carabinierii au deschis anchete asupra unor societăţi agricole din regiunea Lombardia, din nordul Italiei, iar această problemă va fi analizată în curând şi de Curtea de Conturi europeană, care le va putea cere unor întreprinderi italiene restituirea marilor sume de bani încasate în mod ilegal, observă publicaţia menţionată.

Acest fenomen a fost numit 'fenomenul păşunilor de hârtie': sistemul este simplu şi în acelaşi timp complicat. În sinteză: agricultorii din zonele de câmpie, mai ales cei din regiunile Veneto şi Lombardia, din nordul Italiei, închiriază sute de hectare de teren în zonele de munte (în Trentino Alto Adige, Piemont, Lombardia, Abruzzo) pentru a spori, în mod virtual, suprafeţele agricole utilizate de propriile întreprinderi şi pentru a beneficia, în acest fel, de subvenţiile puse la dispoziţie de Bruxelles în cadrul Politicii agricole comunitare (PAC). Acest fenomen al fraudelor în sectorul agricol nu este nou, dar 'păşunile de hârtie' au căpătat dimensiuni din ce în ce mai mari, provocând furia agricultorilor cinstiţi şi atrăgând atenţia magistraturii, aminteşte Espresso.

Fenomenul este evident mai ales în regiunea Trentino Alto Adige, unde mari sume de bani s-au 'revărsat' în ultima perioadă asupra populaţiei rurale din Valea Isarco, unde lumea este dispusă să închirieze propriile terenuri agricole unor 'colegi' agricultori din alte regiuni, putând, în acelaşi timp, să continue să utilizeze propriile păşuni din zonele de munte. O închiriere care apare numai 'pe hârtie'. UE acordă subvenţiile, toţi sunt mulţumiţi şi îşi împart banii europeni. Toate întreprinderile agricole pot solicita ajutoare publice europene şi vechile premii de producţie, pe care fostul comisar european pentru agricultură Franz Fischler le-a modificat în mod radical, legându-le nu de producţia efectivă, ci de suprafaţa agricolă lucrată, anunţă publicaţia menţionată.

În 2005, s-a stabilit ca subvenţiile alocate anual acestor fermieri să fie elaborate pe baza unui calcul făcut în urma analizării situaţiei din perioada 2001-2003. Cu alte cuvinte: cât ocupi, atâta câştigi. În acest mod, suprafaţa totală a hectarelor utilizate în sectorul zootehnic a devenit elementul decisiv pentru a încasa subvenţiile. Astfel s-au născut 'păşunile de hârtie': prin necesitatea de a 'umfla' în mod artificial hectarele efectiv utilizate, cu scopul de a încasa subvenţiile, scrie Espresso.

'Am informat Ministerul Agriculturii de la Roma acum doi ani, deci ei cunosc fenomenul', a explicat consilierul pe probleme de agricultură din regiunea Trentino Alto Adige, Hans Berger. Între timp, Parchetul din provincia Bolzano a clarificat că nu are la dispoziţie instrumentele necesare pentru a putea interveni. 'Nu ştiu dacă este totul legal, dar acest mod de a încasa fonduri publice este scandalos şi am intenţia să denunţ acest fenomen la Curtea de Conturi europeană', a declarat Pius Leitner, lider al Partidului Naţional Liberal din Trentino Alto Adige, într-un interviu acordat jurnalistului Paolo Cagnan.

Acesta sistem al 'păşunilor de hârtie' este un sistem aparent perfect, în care toţi câştigă ceva, iar Bruxelles-ul plăteşte. Ar fi nevoie de mai multe controale pentru a demasca înşelătoria.

În comuna San Benedetto in Perillis, UE a alocat subvenţii în valoare de 210.000 euro pentru 530 de hectare 'suspecte'. Iar în regiunea Lombardia, numai şapte din cei 60 de fermieri au contracte legale; ceilalţi folosesc păşunile gratis. În plus, întreprinderile agricole şi zootehnice care acaparează hectare, chiar şi acelea care respectă legea, reuşesc să câştige licitaţiile comunelor oferind cifre pe care alţi fermieri nu şi le pot permite. Speculaţii care creează numeroase probleme şi polemici. Marzia Verona, blogger din regiunea Piemont, a declarat că este vorba despre 'Lupi cu două picioare, care nu atacă oile, ci teritoriile de la munte, indivizi care vizitează văile cu intenţia de a acapara cât mai multe hectare posibil, pentru a beneficia de subvenţiile comunitare', relevă săptămânalul menţionat.

Fenomenul este în continuă creştere, după estimările cuprinse în ultimul raport al Curţii de Conturi de la Roma şi după ultimul raport al carabinierilor din Comandamentul special pentru politicile agricole şi alimentare, în care se subliniază creşterea finanţărilor ilegale încasate, care au trecut de la 7,9 milioane de euro în 2009, la 17,7 milioane în 2010. Şi acest lucru pe baza unor 'false certificate de activitate agricolă pe suprafeţe agricole închiriate pe hârtie'. Cu alte cuvinte, 'păşuni de hârtie', 'păşuni fantomă', observă publicaţia Espresso.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor