Românii care au şi cetăţenie italiană ar urma sa fie impozitaţi în Italia pentru casele deţinute în ţară

Premierul italian, Mario Monti. (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
14.09.2012

Românii din Italia care au dublă cetăţenie ar urma sa plătească impozit pentru imobilele deţinute în ţară, anunţă un comunicat al preşedintelui Comisiei pentru românii din străinătate a Camerei Deputaţilor, William Brînză, care s-a întâlnit joi cu ambasadorul italian.

Autorităţile române l-au informat pe deputat în scris (Ministerul Finanţelor Publice prin secretarul de stat Liviu Voinea, iar MAE în data de 13.07.2012 prin ministrul Andrei Marga) că se fac demersurile necesare pentru evitarea acestei duble impozitări, iar Direcţia Generală Impozitare şi Uniune Vamală din cadrul Comisiei Europene (CE) examinează legislaţia italiană sub aspectul compatibilităţii cu reglementările europene. Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, l-a asigurat pe deputat că cetăţenii români rezidenţi în Italia nu sunt afectaţi de legea guvernului Monti. Excepţie fac cei care au şi cetăţenia italiană şi care trebuie să se supună legilor statului italian.

Românii stabiliţi în Italia au primit notificări de la Fiscul italian prin care li se solicită să achite o diferenţă de impozit pentru imobilele pe care le deţin în România, Guvernul de la Bucureşti aşteptând clarificări şi din partea CE prin care să se stabilească dacă este încălcată vreo normă de drept.

Notificarea a fost transmisă românilor rezidenţi în Italia în baza unui Decret-Lege emis anul trecut de către Guvernul italian, denumit "Dispoziţii urgente pentru creştere, echitate şi consolidarea conturilor publice", care introduce un impozit pe valoarea imobilelor din străinătate perceput tuturor proprietarilor rezidenţi în Italia. În Italia trăiesc aproximativ un milion de români.

Impozitul perceput ar fi 0,76% din preţul cu care aceştia au cumpărat locuinţa din România, iar din această cotă este scăzut impozitul plătit deja statului român pentru imobilul respectiv. Dacă în actul de proprietate nu este precizat preţul de cumpărare, pentru stabilirea impozitului este luată în calcul valoarea de piaţă a imobilului în cauză.

În România, pentru persoanele fizice se aplică o cotă de 0,1% la valoarea impozabilă, calculată în funcţie de calitatea materialelor de construcţie, utilităţi şi zona în care este amplasat imobilul.

Conform acestor reguli, calculele arată că românii rezidenţi în Italia ar fi nevoiţi să plătească un impozit mai mare decât cel datorat în România, chiar dacă va fi acordată o deducere aferentă impozitului plătit în România.

Sunt necesare clarificări din partea autorităţilor italiene pentru a se stabili concret dacă acest nou regim fiscal nu încalcă cumva prevederile convenţiei încheiate de cele două ţări privind evitarea dublei impuneri. Este însă posibil ca din analiză să rezulte că aceste prevederi nu sunt încălcate, deoarece convenţia nu acoperă sfera autorităţilor locale, iar acest impozit ar putea fi tratat drept unul perceput de autoritatea locală.

Guvernul României a făcut mai multe demersuri pe lângă Comisia Europeană şi aşteaptă în prezent ca oficialii Uniunii Europene să stabilească dacă noul regim fiscal din Italia este compatibil cu reglementările europene. Din declaraţiile autorităţilor italiene rezultă că acestea apreciază că noua lege nu contravine convenţiei de evitare a dublei impuneri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor