Italia: A început campania electorală pentru viitoarele alegeri parlamentare (presă)

Vedere generală a Parlamentului italian. (ALBERTO PIZZOLI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.09.2012

Politica italiană, care se pregăteşte să înfrunte campania electorală în vederea viitoarelor alegeri parlamentare din primăvara anului 2013, intenţiile actualului premier, profesorul de economie Mario Monti, şi candidatura oficială a primarului din Florenţa, Matteo Renzi, care a anunţat joi că va participa la alegerile primare ale Partidului Democrat, de centru-stânga, se află vineri în atenţia principalelor cotidiene din Italia.

'Intenţiile Profesorului Monti în 2013', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că premierul Mario Monti se pregăteşte pentru alegerile parlamentare din primăvara anului 2013, dar exclude posibilitatea de a putea accepta, în viitor, un rol de ministru. 'Noul guvern italian care va fi ales în 2013 va trebui să apere reformele realizate de guvernul de tehnocraţi, pentru a nu compromite paşii înainte făcuţi de Italia în Europa, pe calea redresării economiei sale', a declarat Monti joi, la Roma, în cursul unei videoconferinţe, participând la o conferinţă organizată de Universitatea 'Roma Trei'. Monti şi-a mai exprimat îngrijorarea că, după alegerile legislative din 2013, politica italiană 'Va putea reveni la greşelile din trecut', când deciziile în materie de economie şi finanţe erau luate cu mare întârziere. Monti a mai solicitat 'o schimbare a mentalităţii' politicienilor italieni, pe care o consideră fundamentală pentru soarta Italiei în Europa.

O frază pronunţată de Monti joi, în cursul acestei videoconferinţe, şi anume 'Statutul lucrătorilor italieni nu a contribuit la crearea de noi locuri de muncă', a dezlănţuit criticile sindicatelor din Italia. Secretarul general al principalului sindicat italian, Cgil, doamna Susanna Camusso, a spus că, evident, 'Monti nu ştie ce să facă pentru a rezolva problemele economice ale ţării şi atacă oamenii muncii'. Iar Antonio Di Pietro, liderul partidului de stânga Italia Valorilor, a declarat: 'Cuvintele lui Monti asupra Statutului lucrătorilor italieni sunt o provocare, cu scopul de a acoperi falimentul politicii sale economice şi sociale', semnalează cotidianul roman menţionat.

'Matteo Renzi, primarul din Florenţa, candidează la alegerile primare ale Partidului Democrat', titrează Il Corriere della Sera din Milano, care scrie că Renzi, în vârstă de 37 de ani, actualul primar de centru-stânga al oraşului Florenţa, şi-a anunţat joi candidatura oficială la alegerile primare ale Partidului Democrat (PD), care are toate şansele să câştige viitoarele alegeri parlamentare din Italia, fiind cotat, în toate sondajele, ca primul partid în intenţiile de vot ale italienilor, cu circa 26%.

Primarul din Florenţa vrea să 'guverneze Italia', îi atacă pe 'bătrânii' politicieni italieni şi le cere italienilor care au fost dezamăgiţi de partidul lui Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii (de centru-dreapta), să voteze pentru Partidul Democrat. Renzi şi-a început joi campania electorală în regiunea Veneto, din nordul Italiei, sub sloganul 'Europa, viitor şi merit!'. Renzi vrea să modernizeze PD, condus de Pierluigi Bersani, dar a declarat că, dacă va pierde alegerile primare, va face 'ceea ce fac toţi politicienii serioşi din lume: când pierd alegerile recunosc înfrângerea şi încep să îi ajute pe cei care au câştigat', indică Il Corriere della Sera.

'Matteo Renzi foloseşte cuvinte de dreapta pentru campania sa electorală', titrează La Stampa din Torino, care scrie că tânărul primar din Florenţa îl sfidează pe actualul lider al PD, Bersani, cu cuvinte care nu fac parte din tradiţia stângii italiene, cum ar fi 'merit', şi cu fraze folosite de obicei de dreapta italiană, de exemplu: 'Schimbările trebuie făcute acum!', sau 'Pentru a câştiga alegerile, voi juca în atac!'. Renzi este singurul politician de stânga de care Silvio Berlusconi se teme cu adevărat, deoarece foloseşte aceeaşi strategie politică agresivă cu care ne-a obişnuit 'Il Cavaliere' în ultimii ani, comentează cotidianul torinez menţionat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor