Italia: Blocaj politic după performanţa Mişcării 5 Stele în alegeri

Luigi Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele din Italia.
Luigi Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele din Italia. (Andreas Solar/AFP/Getty Images)

Italia se confruntă cu o perioadă prelungită de instabilitate politică după ce alegătorii au oferit duminică un aşa-zis “parlament echilibrat”, mulţi votanţi îndepărtându-se de partidele tradiţionale şi formând în număr record grupuri anti-establishment şi de extremă dreapta.

În condiţiile în care au fost numărate peste 75% dintre voturi, pare aproape sigur faptul că niciuna dintre principalele trei facţiuni politice nu va putea să guverneze pe cont propriu şi există mici şanse pentru formarea unui guvern mainstream, acest lucru generând o dilemă pentru Uniunea Europeană.

Alianţă de dreapta, care include partidul Forza Italia a fostului premier Silvio Berlusconi, a obţinut cel mai mare număr de voturi, dar totuşi fără a atinge pragul majorităţii.

În acelaşi timp, deşi săptămâna trecută părea să fie improbabil, partidul magnatului miliardar din sectorul media aparent a fost depăşit duminică noaptea de aliatul său, Liga Nordului, de extremă dreapta, a cărei campanie s-a bazat puternic pe anti-migraţie.

De asemenea, suportul pentru Mişcarea 5 Stele, un partid anti-establishment, a crescut şi astfel, acesta a devenit partidul cel mai bine reprezentat în ţară. Unul dintre oficialii săi de rang înalt a precizat luni că formarea unei coaliţii fără M5S va fi imposibilă.

Un lider al Ligii Nordului a discutat luni despre posibilitatea unei alianţe cu M5S. Orice guvern bazat pe această combinaţie va fi eurosceptic, probabil va contesta restricţiile bugetare ale UE şi va fi puţin interesat de o integrare europeană mai mare.

Rezultatul final al alegerilor va fi anunţat luni şi, în timp ce coaliţia de centru-dreapta este pe cale să obţină 37% dintre voturi, iar M5S 31%, un alt posibil scenariu plauzibil ar fi organizarea de noi alegeri pentru a încerca să se depăşească impasul politic actual din Italia.

În ciuda faptului că în timpul mandatului său a avut loc o revenire economică modestă, coaliţia de guvernământ de centru-stânga a rămas în urmă, pe locul trei, cu 22% dintre voturi, fiind marcată de nemulţumiri răspândite în rândul alegătorilor din cauza sărăciei persistente, a şomajului ridicat şi a afluxului de peste 600.000 de imigranţi înregistrat în Italia în ultimii 4 ani.

Ţinând cont de faptul că ameninţarea instabilităţii Germaniei s-a redus după relansarea de duminică a unei aşa-zise mari coaliţii conduse de cancelarul Angela Merkel, impasul politic prelungit din Italia ar putea face ca ţara, care are datorii masive, să ajungă în centrul îngrijorărilor pieţei europene.

În primele ore ale tranzacţiilor la bursele europene, moneda euro a scăzut şi obligaţiunile guvernamentale pe 10 ani IT10YT=TWEB au făcut salt de 10 puncte de la bază.

Parlamentul se va întruni pentru prima dată în 23 martie, iar preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, urmează ca doar la începutul lunii aprilie să lanseze discuţii oficiale privind formarea unui nou guvern.

În timpul celor două luni de campanie electorală, liderii partidelor au exclus în repetate rânduri orice alianţă post-electorală. Totuşi, Italia are o lungă istorie în a găsi căi de ieşire din impasuri greu de soluţionat.

Mişcarea Cinci Stele a respins la un moment dat discuţiile privind varianta de împărţire a puterii, dar acum afirma că este dispusă să discute despre politici comune, fără a negocia posturile de Cabinet.

Condusă de Luigi Di Maio, în vârstă de 31 de ani, Mişcarea Cinci Stele a fost formată în 2009 şi s-a hrănit din furia publicului faţă de corupţia instituţională şi de greutăţile economice. Unii s-au întrebat totuşi dacă alte partide vor putea conlucra cu M5S.

“Di Maio câştigă, Italia nu este guvernabilă”, era titlul de pe prima pagină a ziarului La Stampa.

Claudio Borghi, responsabil cu politicile economice ale Ligii Nordului, a sugerat luni că, în condiţiile în care Berlusconi este pe cale să piardă conducerea în tabăra de centru-dreapta pentru prima dată de când a intrat în politică în 1994, un spectru de centru-dreapta condus de liderul Ligii, Matteo Salvini, ar putea găsi o modalitate de a lucra împreună cu M5S.

De altfel, M5S şi Liga au împărtăşit la un moment dat viziuni anti-eurpene. Liga încă susţine că doreşte ca Italia să iasă din zona euro, însă M5S a precizat că a trecut momentul propice pentru acea orientare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe