Sondaje: După alegerile din Italia s-ar putea forma un parlament “echilibrat”. Incertitudine în legătură cu cine va guverna

Partidul eurosceptic Mişcarea 5 Stele a câştigat aparent alegerile italiene marcate de retorica populistă şi violenţă. Însă alianţa de dreapta a lui Silvio Berlusconi are cea mai mare şansă să conducă noul guvern, potrivit sondajelor.
Fostul premier italian Silvio Berlusconi
Fostul premier italian Silvio Berlusconi (Getty Images)

Exit poll-urile neoficiale publicate după închiderea secţiilor de votare duminică la ora locală 11 p.m. (2200 UTC) sugerează că o alianţă de dreapta condusă de partidul Forza Italia a fostului premier italian Silvio Berlusconi are cea mai mare şansă să conducă următorul guvern al Italiei, în ciuda faptului că Mişcarea eurosceptică 5 Stele ar câştiga cele mai multe voturi.

Potrivit unui exit poll realizat de Rai, Mişcarea 5 Stele (M5S) a obţinut 31,5 la sută dintre voturi, în timp ce Partidul Democrat de centru-stânga (PD) a obţinut 21%.

Forza Italia a obţinut 16% dintre voturi; Liga Nordului de extremă dreapta, un partener al alianţei conduse de Forza Italia, a obţinut de asemenea 16%; iar partidul Fraţii Italiei, un alt partener al alianţei, a obţinut 4% dintre voturi. Alianţa celor trei formaţiuni este pe primul loc în aceste alegeri.

Parlament “echilibrat”?

În ciuda faptului că alianţa lui Berlusconi conduce în sondaje, după cum se anticipase, aceasta nu a obţinut încă cele 40% dintre voturi necesare pentru a guverna. Dacă alegerile produc un aşa-zis parlament echilibrat – în care niciun partid sau alianţă de partide nu obţine o majoritate a voturilor – preşedintele italian Sergio Mattarella va trebui probabil să formeze următorul guvern. După alegerile din 2013 a fost format un astfel de Parlament, iar preşedintele de la acea vreme, Giorgio Napolitano, a numit guvernul.

Unii analişti au speculat că Mattarella l-ar putea alege pe premierul actual Paolo Gentiloni din Partidul Democrat să conducă un guvern dacă se va ajunge în această situaţie.

“Înfrângere”

Partidul Democrat, care conduce guvernul actual al Italiei, a semnalat că s-ar putea poziţiona ca un partid de opoziţie în Parlament dacă rezultatele electorale vor fi confirmate.

“Dacă acestea sunt rezultatele electorale finale, pentru noi este o înfrângere şi vom intra în opoziţie”, a afirmat Ettore Rosato, liderul grupului PD în parlament.

În ciuda faptului că nu a obţinut o majoritate de voturi, partidul M5S pare să fie optimist în privinţa rezultatelor.

Duminică la ora locală 7 p.m. (1800 UTC), prezenţa la vot la nivel naţional a fost de 58,4%, potrivit Ministerului de Interne. Această cifră este cu mult mai mică comparativ cu cea înregistrată în 2013, de 75%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe