Alegeri tensionate în Italia. Berlusconi, M5S şi PD se luptă pentru o majoritate în Parlament

Italienii îşi depun astăzi votul în cadrul unor alegeri care, potrivit experţilor în sondaje, nu vor declara un învingător clar. De asemenea, eforturile unui grup politic condus de fostul premier Berlusconi au condimentat campania electorală.
Fostul premier italian Silvio Berlusconi.
Fostul premier italian Silvio Berlusconi. (Captură Foto)

Secţiile de votare s-au deschis astăzi în Italia pentru un scrutin văzut în mare parte ca o cursă în trei: alianţa de dreapta condusă de fostul premier Silvio Berlusconi, Mişcarea 5 Stele (M5S) de stânga şi eurosceptică şi Partidul Democrat (PD) de centru-stânga, aflat la guvernare.

Cel mai recent sondaj de opinie, realizat de Euromedia Research, a plasat coaliţia lui Berlusconi în frunte cu 38,6% dintre voturi. Alianţa fostului premier, care uneşte partidul de centru dreapta Forza Italia şi alte trei partide, inclusiv Liga Nordică de extremă dreapta, a desfăşurat o campanie cu o platformă anti-imigraţie. De asemenea, alianţa a promis o reducere a taxelor.

Berlusconi, în vârstă de 81 de ani, a fost expulzat din Senatul italian în 2013 după mai multe scandaluri în care a fost implicat – inclusiv acuzaţii privind sex cu minore şi diverse abuzuri de putere – şi i se interzice să deţină o funcţie publică până în 2019. Totuşi, fostul premier a promis că va rămâne custodele partidului Forza Italia până când expiră interdicţia aplicată împotriva sa. În plus, Berlusconi a declarat joi că ar dori să îl vadă pe preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, cunoscut pentru viziunile sale moderate, în fruntea unui viitor guvern al Italiei.

Italia divizată

Mişcarea 5 Stele, condusă de Luigi Di Maio, ar putea obţine un rezultat bun la parlamentare şi să câştige majoritatea voturilor fără să facă coaliţie cu vreun partid. În ciuda platformei sale eurosceptice, M5S a promis că nu intenţionează să scoată ţara din zona euro sau NATO.

Anul trecut a fost introdus un nou sistem electoral, cunoscut sub numele de Rosatellum, care prevede alegerea a 225 de deputaţi prin scrutin uninominal şi restul de 386 prin sistem proporţional, cu un prag electoral de 3% pentru partide şi 10% pentru coaliţii, precum şi un sistem similar pentru alegerea senatorilor. Noul sistem electoral favorizează coaliţiile de partide şi ar putea reduce şansele M5S de a conduce un viitor guvern.

Partidul Democrat, condus de premierul Paolo Gentiloni, a eşuat să folosească uşoara revenire a economiei italiene după o recesiune severă şi probabil va termina alegerile pe locul trei, potrivit sondajelor.

Atât Gentiloni cât şi liderul PD, fostul premier Matteo Renzi, au avertizat în legătură cu ascensiunii populiştilor şi extremiştilor de dreapta şi stânga.

Rezultatul alegerilor din Italia are o importanţă considerabilă pentru Uniunea Europeană, care doreşte să menţină unitatea pe fondul numeroaselor presiuni, precum Brexit şi lipsa solidarităţii manifestate de unii dintre membrii săi în ceea ce priveşte problemele legate de imigraţie şi justiţie.

Italia este pe cale să devină cea de-a treia economie UE după ce Marea Britanie va ieşi din bloc în martie 2019, şi va ajunge un partener major pentru Germania şi Franţa.

Secţiile de votare se vor închide la ora locală 11 p.m. (2200 UTC), iar primele exit poll-uri vor fi publicate la scurt timp după aceea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe