Mitinguri rivale desfăşurate în Italia înaintea alegerilor din martie

Protest anti-fascist în centrul Romei, Italia, 24 februarie 2018.
Protest anti-fascist în centrul Romei, Italia, 24 februarie 2018. (Captură Imagine)

Demonstraţii de extremă dreapta şi anti-fasciste au avut loc pe cuprinsul Italiei. Tensiunile sunt în creştere înaintea alegerilor de săptămâna viitoare, ceea ce ar putea duce la situaţia în care niciun partid sau coaliţie nu va obţine o majoritate absolută în Parlament.

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în cadrul unor demonstraţii rivale de extremă dreapta şi anti-fasciste, înaintea alegerilor din 4 martie.

Aproximativ 5.000 de poliţişti au fost trimişi la cele peste 100 de demonstraţii organizate în Italia pentru a preveni o repetare a conflictelor violente care au marcat unele proteste în ultimele câteva săptămâni.

În metropola afacerilor, Milano, partidul anti-imigraţie Liga al lui Matteo Salvini a atras aproximativ 20.000 de persoane la un miting, potrvit declaraţiei poliţiei. Partidul a susţinut însă că numărul participanţilor a fost de 50.000.

Salvini a criticat politicile de imigraţie ale Partidului Democrat de guvernământ, condus de fostul premier Matteo Renzi.

“Italienii pe primul loc”, a afirmat Salvini susţinătorilor din Piaţa Catedralei din Milano.

Ciocnirile dintre manifestanţii anti-fascişti şi poliţie au izbucnit în timpul unui contra-protest împotriva mişcării fasciste CasaPound desfăşurat în partea nordică a oraşului Milano.

În Roma, premierul Paolo Gentiloni şi Renzi s-au alăturat unei mulţimi de aproximativ 20.000 de persoane, provenite din grupuri de stânga şi din Partidul Democrat, care au ieşit pe străzi sub bannerul “Fascismul, niciodată din nou”.

În Palermo, Sicilia, situaţia a fost tensionată, dar paşnică, la un miting organizat de grupul de extremă dreapta Forza Nuova.

Sondajele de opinie sugerează că o coaliţie de dreapta condusă de partidul Forza Italia a fostului premier Silvio Berlusconi, Liga şi partidul de extremă dreapta Fraţii Italiei ar putea câştiga majoritatea voturilor în alegerile din martie, însă nu vor reuşi să obţină o majoritate pentru a guverna.

Mişcarea anti-establishment Cinci Stele este pe cale să deţină cel mai mare număr de locuri în Parlamentul italian, dar a precizat, în repetate rânduri, că nu va forma o coaliţie cu alte partide.

Partidul Democrat va suferi probabil o lovitură majoră.

Unele sondaje indică faptul că este posibil ca în viitorul Parlament niciun partid sau coaliţie nu va obţine o majoritate, ceea ce ar putea genera instabilitate politică şi tulburenţe pe piaţă în cea de-a treia economie a zonei euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe